3 lecții învățate în 3 ani de blog

Dacă mi-ar fi spus cineva acum câțiva ani că voi avea un blog și că voi activa în online i-aș fi râs în nas. Nu am avut Hi5, cont de Facebook mi-am făcut destul de tîrziu, ba chiar disprețuiam rețelele de socializare. Toată treaba mi se părea o pierdere de vreme. Însă job-ul și oamenii cunoscuți între timp m-au adus tot mai aproape de zona online și a început să îmi placă.

M-am mutat în București acum 7 ani, iar primul job mai serios pe care l-am avut a fost într-o agenție de publicitate. A urmat job-ul de PR & Online Manager la o casă de producție muzicală și management artistic, Famous Production, unde lucrez și în prezent.  Treptat, parcă m-a prins microbul cu zona asta de online. Și am spus, dacă tot promovez artiști sau brand-uri, atât online cât și offline, de ce nu aș face asta și cu cea mai mare pasiune a vieții mele: cărțile?

Așa a luat naștere Cărți, cafea și tutun. Au fost trei ani frumoși, iar dacă la început era o activitate sporadică și o tratam ca pe un hobby, acum a ajuns să fie unul dintre cele mai importante lucruri din viața mea. Deși am scris periodic în acești ani pe Elite Daily și Be Blue Air, acest blog este copilul meu. În 2017 cel puțin, mi-am dedicat aproape tot timpul liber pentru a scrie pe blog. A fost timpul petrecut cel mai cu folos din ultimii ani, pentru că am învățat foarte multe lucruri despre mine și despre lumea din jur. Dar nu doar atât: am avut ocazia să cunosc sau să stau de vorbă cu oameni pe care altfel i-aș fi admirat de la distanță.

Câteva lucruri pe care le-am învățat în acești ani de cărți, cafea și tutun. Iar acesta este doar începutul – în 2018 pregătesc câteva schimbări pe blog și multe, multe idei interesante de prin cărți adunate.

Fii idealist – să nu faci ceva doar pentru bani, prestigiu sau recunoaștere

La prima vedere, să ai un blog despre cărți nu este idee prea bună: blogurile care au succes și generează bani, invitații la evenimente, bartere, diverse produse cadou sunt cele de fashion. Adică dacă eram deșteaptă (se pare că nu s-a prins nimic de mine din toate cărțile citite) mă orientam spre zona asta sau spre trending topics. Însă nu sunt deșteaptă – ceea ce vreau este să promovez lucrurile în care cred cu tărie, să promovez cititul, cultura și valorile spirituale.

Ca producător de content online, trebuie să te decizi de ce parte a baricadei te situezi: vrei să livrezi content care se vinde sau vrei să creezi content? Dacă livrezi, ai parte, într-adevăr, de reacții mai multe, de atenție și de o creștere rapidă. Când livrezi, oferi exact ceea ce își dorește publicul: la fel cum o firmă de catering stabilește meniul împreună cu clientul și livrează exact ceea ce clientul a comandat. Felurile tale de mâncare sunt trending topics, polemici, clickbait, poze cu pisici și selfie-uri provocatoare. Pentru că asta vinde, pentru că asta vrea clientul. Vinzi pe de o parte, dar pierzi ceva mult mai important: posibilitatea de a crea, de a aduce ceva nou, de a inspira. Atunci când creezi content, atunci când le oferi cititorilor ceva în care tu crezi mult, care să îi inspire și să îi ajute să evolueze, atunci schimbi ceva cu adevărat.

Cum spunea E.B. White, rolul unui scriitor este de a ridica oamenii, nu de a-i coborî. Oferta creează cerere, iar dacă oferim content de calitate cu subiecte de calitate, putem spera să creștem cererea pentru materiale mai cu substanță, mai profunde, nu să oferim pe tavă subiecte ușurele și superficiale.

În 3 ani am reușit să cresc acest blog fără subiecte fierbinți, la modă, fără bugete de promovare, fără clickbait, fără polemică. Asta pentru că am făcut un pariu: că există o mulțime de oameni care vor să citească, să apeleze la marii gânditori pentru a găsi soluții, pentru a se ghida în viață. Oameni care vor să evolueze, oameni care știu că viața este un proces continuu de învățare și că niciodată nu trebuie să încetăm să descoperim idei și perspective noi. Am câștigat acest pariu – am reușit să creez o comunitate de cititori. Primesc o mulțime de mesaje de la oameni care îmi spun că anumite cărți recomandate de mine i-au ajutat, sau că diverse idei de pe acest blog i-au inspirat. Mi se umple inima de bucurie când citesc aceste mesaje, pentru că ăsta este scopul blogului meu: de a face cunoscute ideile unor minți luminate – idei care pot fi aplicate în viața de zi cu zi. Vreau să ofer oamenilor uneltele potrivite care să îi ajute să devină cea mai bună versiune a lor: cărțile.

Dacă nu te sperie, nu e destul de important pentru tine și evoluția ta

If Your Dream Doesn’t Scare You, It Isn’t Big Enough

Îmi place mult citatul de mai sus și în toți acești ani de când scriu pe blog mi-am dat seama cât de adevărat este. Dacă fugi de fiecare dată când apare ceva nou, neobișnuit sau dificil, nu ai cum să îți depășești limitele, să crești. Citeam recent cartea lui Tim Ferris – Tools of Titans – The tactics, routines and habits of billionaires, icons and world class performers și mi-am dat seama că toți oamenii de succes intervievați în această carte au o idee în comun. Toți au vorbit, într-un fel sau altul, despre cât de important este să îți depășești frica, ba chiar majoritatea spuneau că atunci când au dubii dacă să facă sau nu ceva, un indicator important este frica. Cu cât le este mai teamă să facă ceva, cu atât mai mult înseamnă că ar trebui să facă acel pas. Cu cât le este mai frică, cu atât mai important este acel lucru pentru ei și dezvoltarea lor.

De când am acest blog, mi-am depășit multe frici care stăteau în calea evoluției mele.

Am realizat primul interviu în engleză la telefon, cu unul dintre cei mai buni scriitori de la ora actuală, Rabih Alameddine. Când am primit mailul în care mi se spunea că Rabih would be happy to have a half-hour phone interview m-am panicat. Din mai multe motive:

– pentru că nu mai intervievasem până atunci un scriitor de talia lui

– pentru că nu am mai susținut un interviu în engleză, față în față sau telefonic, până atunci (doar via e-mail)

– pentru că îl admir mult și mă temeam că, de emoție, voi spune vreo prostie

Deși era mai comod și mai simplu să îi trimit întrebările în scris, pe mail, am decis să îmi asum riscul și să discut cu el la telefon. Și bine am făcut, pentru că astfel am avut șansa de a discuta cu unul dintre cei mai buni scriitori contemporani, un om ale cărui cărți le-am citit cu sufletul la gură. Puteam rata șansa asta din cauza fricii și nu era păcat?

Am vorbit pentru prima oară la lansarea unei cărți. Am acceptat invitația editurii Vellant cu emoțiile de rigoare, peste care am trecut pentru că Numele meu este Anton e una dintre cele mai emoționante & minunate cărți citite în ultima vreme. Este o carte despre care voiam să vorbesc și despre care cu siguranță se va vorbi mult și bine.

Înainte de eveniment mă simțeam efectiv paralizată. Am ajuns la masa „vorbitorilor”, lângă autoare, Geo Dinescu, lângă scriitorul și directorul editurii Vellant, Dan Pleșa, actrița Dorina Chiriac și scriitorul Florin Iaru, și mă întrebam ce caut eu acolo, printre ei. Mă voi face de râs. Dar mi-am adus aminte ce caut eu acolo: să vorbesc despre cărți. Mi-a  adus aminte cât de important este pentru mine să promovez cărțile și asta a cântărit mai mult decât teama de a vorbi în public. Am cunoscut oameni foarte faini și am prins și experiență în a vorbi în public.

♥ Am dus blogul în offline: m-am întâlnit cu cititorii la târgul TOT, unde am avut un stand de cărți și un colț de lectură.

♥ Am participat la primul press trip în calitate de blogger – o vizită la fabrica de cafea Fortuna, alături de Geanina Corondan, Anca Serea, Jojo – Cătălina Grama, Tily Niculae și multe alte fete drăguțe din online.

Primul interviu față în față cu un scriitor: l-am vizitat pe George Arion, un scriitor pe care îl admir foarte mult și am vorbit despre opera lui, creativitate și literatură.

Toate au fost experiențe frumoase, care mi-au oferit ocazia de a cunoaște oameni pe care îi admir, dar mai ales m-au forțat să îmi depășesc limitele.

interviu cu George Arion

lansare ”Numele meu este Anton”

În vizită la fabrica de cafea Fortuna

Caută să consumi informație care îți înalță sufletul

Patti Smith spunea într-o discuție cu William Blake

Seek out what magnifies your spirit.

Este o frază frumoasă și o noțiune nobilă, iar eu exact de asta citesc: pentru a-mi „înălța sufletul”, pentru a deveni o persoană mai bună din toate punctele de vedere. Cred că în viață trebuie să găsești oameni, cărți, idei care te inspiră și te înalță: să le găsești, să le păstrezi și mai ales, să le revizitezi din când în când. Informațiile pe care le consumăm ne inspiră, ne influențează gândirea și acțiunile, ne oferă noi perspective și ne ajută să ne atingem potențialul.

Gândindu-mă la cum am evoluat și ce am învățat în acești trei ani de blog, am revizitat și articolele mele favorite, pe care le enumăr aici, pentru că o retrospectivă nu ar fi completă fără un „top” al preferințelor.

Cum să citești în mod inteligent

8 femei, 8 lecții de viață din ‘cea mai frumoasă carte din lume

Cum să scrii mai bine, mai corect, mai convingător

7 tehnici terapeutice folosite de Irvin Yalom, pe care le poți aplica și tu

foto: Luisa Ene

Ce am învățat despre scris din jurnalul lui Mihail Sebastian

Irvin Yalom, rock starul psihologiei, și problema Spinoza

foto: Luisa Ene

Debbie Millman despre motivație, succes și eșec, cum e să fii slab cotat și cum să-ți descoperi adevărata pasiune

Terapie pentru suflet: Marcus Aurelius și filozofia stoică  

sursa foto: ryanholiday.net

Cum să-ți îmbunătățești nivelul de engleză într-un mod plăcut, ușor și accesibil

‘Un om sfârșit’, cartea care acționează asupra sufletului

 

Comments

comments

2 comments

 1. Ioana Ciont - January 23, 2018 11:27 pm

  Felicitări pentru toate realizările din cei trei ani. Multă baftă în continuare să realizezi ce ți-ai propus, abia aștept să văd ce urmează! 😀

  Reply
  • Luisa Ene - January 29, 2018 12:11 pm

   Îți mulțumesc frumos. Succes și ție cu „pagina parfumată”. La cât mai multe lecturi plăcute și parfumate! 🙂

   Reply

Have your say