6 idei ale lui Nietzsche care îți vor schimba modul de a vedea viața

Eterna reîntoarcere pune accentul pe semnificația acțiunilor prezente: tot ce facem acum va reveni mereu. Ea subliniază responsabilitatea personală față de acele acțiuni și implică îndemnul următor: luptă ca să fii mai mult decât ești, să te întreci pe tine însuți; prezentul e totul, așa că trebuie să profităm la maxim de el și de noi înșine. Câte ceva despre Nietzsche, Laurence Gane, Kitty Chan

sursă foto: tumblr

  • Politica este prostituție intelectuală: „Într-o bună zi, se va vedea că politica este atât de vulgară încât va fi descrisă, laolaltă cu toate partidele și ziarele lor, sub titlul: Prostituarea intelectuală.”
  • Teama de suferință ne împiedică să ne atingem potențialul. Teama de a acționa, de a risca, de a ne croi propria soartă, de a nu dori prea mult și a suporta eșecul, toate acestea ne fac să stagnăm. „Are inimă doar cel ce cunoaște frica, dar o stăpânește; cel ce vede abisul, dar îl sfidează.”
  • Spiritul nobil are aspirații înalte de la viață. În Genealogia moralei, Nietzsche vorbește despre spiritul nobil care trăiește cu adevărat și are aspirații înalte, spre deosebire de omul simplu, care face și gândește lucruri neînsemnate. Cea mai mare izbândă a unui spirit nobil, a „supraomului” de care vorbește Nietzsche, este depășirea de sine.
  • Egoismul este bun pentru spiritul uman. „Cu riscul de a supăra, recunosc că egoismul ține de esența sufletului nobil și își are rădăcinile în legea primordială a naturii. (…) Cui ar trebui să slujim, dacă nu nouă înșine?” 
  • Cunoașterea de sine: în Genealogia moralei, Nietzsche ne reamintește că, în încercarea noastră de a cunoaște, cea mai greu de aflat cunoaștere (și cea mai importantă) este chiar cunoașterea de sine. Doar astfel ne putem determina în mod individual identitatea, fără a ne lăsa constrânși de prejudecăți sau reguli impuse de lumea exterioară. Prin urmare,
  • Trebuie să ne ghidăm după propriul nostru sistem de valori, nu după cel impus de societate pentru că „o virtute trebuie să fie propria noastră descoperire.”

Comments

comments

Have your say