7 întrebări din ”Elixirul dragostei” care îți vor schimba perspectiva asupra iubirii

În secolul de aur filozoful Pascal, constatând că nu poate demonstra existența lui Dumnezeu, a propus un pariu. Printre milioane de incertitudini, afirma că am avea mai mult de câștigat crezând în Dumnezeu și respectându-l decât necrezând. Îmi zic că la fel este și în cazul iubirii. Să pariem deci pe ea. Să o facem să existe. Iată provocarea mea. Iubirea mă interesează mai mult decât seducția, decât plăcerea, ba chiar și decât fericirea.   

Într-un interviu din Adevărul, Éric-Emmanuel Schmitt spunea că prin literatură, ne explorăm complexitatea și exact asta face el în Elixirul dragostei: explorează complexitatea dragostei. Cred că este una dintre cărțile despre dragoste și relații care surprinde cel mai bine contradicțiile și paradoxurile sentimentelor omenești. Citind această carte, nu ai cum să nu pui sub semnul întrebării perspectiva ta asupra dragostei, prejudecățile pe care le ai în privința relațiilor, ba mai mult, cred că personajele cărții răspund, fără să vrea, anumitor frământări pe care toți le avem.

Câteva întrebări la care te face să te gândești lectura acestei cărți; întrebări care sper că vă vor deschide apetitul să citiți Elixirul dragostei. Este superbă și se citește foarte ușor și rapid; am citit cartea într-o după-amiază de duminică liniștită.

  • Poate exista prietenie între doi foști îndrăgostiți?

Adam, orice concesie mă costă. Prietenia după dragoste m-ar umili. Nu mă tentează  să reamenajez o imensă pasiune într-o mică garsonieră cordială, prefer pur și simplu să mă trezesc în stradă. 

Louise, Louise, Louise, sălbatica mea, apucata mea, ce te mai cabrezi! Vasăzică, totul sau nimic, da? (…) Oi fi având tu gustul absolutului, dar idealismul ăsta duce la nefericire. Exigențele tale îți vor hrăni frustrarea. (…) Dacă ceea ce trăiești trebuie să fie perfect, exhaustiv și exclusiv în același timp, mai bine renunți să mai trăiești. Nici o relație nu se va ridica la nivelul aspirațiilor tale. Vei atinge iubirea visată, niciodată iubirea adevărată. 

  • Sfârșitul unei relații poate fi benefic pentru noi, în ciuda durerii pe care o implică?

Pe cât m-a înnebunit eșecul nostru, pe atât mă liniștește îndepărtarea de tine. Cu cât legătura este mai puternică, cu atât mai plăcută este sfâșierea ei. Binefacerile rupturilor sunt subestimate. (…) În clipa de față, trebuie să-ți mărturisesc, mă simt extrem de liniștită. În sfârșit singură. Și fericită în sfârșit. 

  • Putem pune semnul egal între dragoste și sex? 

Bărbații fac dragoste pentru plăcere, nu pentru a spune că iubesc. Când mă duceam să mă întâlnesc cu amantele mele, nu pierdeam nimic din atașamentul față de tine, nu te adoram mai puțin, unica mea ambiție fiind să obțin și să ofer plăcere. Relațiile interumane sunt falsificate de o colosală eroare: ideea că sexul și sentimentele sunt pe același plan. Or, sexul și dragostea ocupă două teritorii diferite. 

  • Poate fi justificat adulterul?

E vinovat de adulter? Atunci e vinovat și de căsătorie. Cum se poate merge în fața unui primar sau a unui preot pentru a primi garanția că un bărbat nu se va atinge niciodată de o altă femeie decât nevasta lui? Ce om în toate mințile va susține așa ceva altfel decât constrâns?

Sexul nu are morală, iată motivul pentru care oamenii își impun să aibă una. În lipsa regulilor nu ar exista nici cupluri, nici familii, nici societate și totul s-ar prăbuși în haos. Grație interdicțiilor am părăsit jungla pentru oraș. 

  • Te poți obișnui cu singurătatea?

Există lucruri cu care trebuie să te obișnuiești înainte să le prinzi gustul: cafeaua, țigările, broccoli, singurătatea. Acum mă străduiesc să mă familiarizez cu aceasta din urmă, fiindcă e noua mea tovarășă.

  • Cum se face că poți disprețui pe cineva pe care în trecut l-ai iubit?

Cum oare ai ajuns să-mi displaci după ce mi-ai plăcut atât de mult? Să nu-mi fi părut atrăgător decât căzând pradă unei iluzii? Lămurită-mi de propria decepție, recitesc legătura noastră ca pe istoria unei escrocherii. 

  • Timpul este aliatul sau dușmanul iubirii?

Draga mea Louise, relația noastră a încetat să mai dureze fiindcă a tot durat. Timpul nu este aliatul iubirii și nu favorizează decât prietenia. 

Închei cu un pasaj superb, care m-a făcut să zâmbesc și să spun că da, poate chiar merită să pariem uneori pe iubire.

În secolul de aur filozoful Pascal, constatând că nu poate demonstra existența lui Dumnezeu, a propus un pariu. Printre milioane de incertitudini, afirma că am avea mai mult de câștigat crezând în Dumnezeu și respectându-l decât necrezând. Îmi zic că la fel este și în cazul iubirii. Să pariem deci pe ea. Să o facem să existe. Iată provocarea mea. Iubirea mă interesează mai mult decât seducția, decât plăcerea, ba chiar și decât fericirea.   

eric-emmanuel-schmitt-

Sursă foto: quotationof.com

Comments

comments

Have your say