Alan Watts: mare parte din secretul vieții constă în a ști cum să râzi

 „Pe calea mea”, autobiografia lui Alan Watts, este o carte care ne dezvăluie o mulțime de lucruri despre viața scriitorului. Dar ceea ce mi-a plăcut cel mai mult sunt ideile sale despre viață, religie, artă și multe altele pe care le veți afla citind articolul.

Despre Alan Watts am mai scris pe blog, este unul dintre scriitorii mei favoriti. Este unul dintre cei mai renumiți filozofi și cel mai cunoscut și apreciat interpret al gândirii orientale în Occident. În dreptul numelui său se poate trece: autor, poet, filozof, gânditor radical, preot, mistic, profesor și un critic al societății. După ce am citit Devino ceea ce ești și Înțelepciunea nesiguranței, mi-am dorit să aflu mai multe despre Alan Watts ca om. Astfel că am luat Pe calea mea – O autobiografieo carte care ne dezvăluie mai multe despre viața lui.

foto: Luisa Ene

În Pe calea mea – O autobiografie, Alan Watts își consemnează evoluția spirituală și filozofică: de la copilul unor conservatori religioși până la profesorul spiritual neconvențional care provoacă occidentalii să sfideze convențiile și să gândească singuri. Pe calea mea combină tipul de filosofie neconvențională a lui Alan Watts și relatările – adesea pline de umor – despre diverși guru, celebrități și experiențe cu droguri psihedelice, precum și observațiile profunde ale autorului referitoare la cultura occidentală. Am descoperit, prin intermediul autobiografiei sale, un personaj captivant, care nu s-a temut niciodată să-și urmeze calea, devenind un exemplu de libertate spirituală.

💡Alan Watts despre trecut și viitor

Am realizat că trecutul și viitorul sunt adevărate iluzii și că ele nu există decât în momentul prezent, care este ceea ce există și tot ceea ce există. Nu există alt loc sau alt moment în care să fim.

💡Alan Watts despre cărți

Prefer cărțile pe care le pot deschide și citi începând de oriunde – cărți asemenea unei grădini prin care pot hoinări, nu asemenea unui tunel, unui labirint sau a unei autostrăzi unde trebuie să intru prin punctul A și să ies prin punctul Z.

foto: Luisa Ene

💡Alan Watts viață

Cunosc un maestru zen, Joshu Sasaki, care a lăsat să se înțeleagă că cea mai bună formă de meditație este să stai în picioare, punându-ți mâinile în șolduri, și să râzi în hohote timp de 10 minute, în fiecare dimineață. Mare parte din secretul vieții constă în a ști cum să râzi și, de asemenea, cum să respiri.

💡Alan Watts despre copilărie

Am fost un copil ciudat. Eram un exaltat care credea în zâne și în magie când toți ceilalți copii le considerau deja baliverne.

💡Alan Watts despre dragostea deosebită față de locuri neobișnuite

Poetul britanic John Betjeman a inventat cuvântul „topofilie” pentru a desemna dragostea deosebită față de locuri neobișnuite. Sună aproape ca o boală sau ca o perversiune, dar termenul seamănă cumva cu japonezul aware, ce semnifică o nostalgie sofisticată. Putem îndrăgi locurile speciale pentru frumusețea lor, pentru fascinanta lor urâțenie sau pentru că nu pot fi descrise.

💡Alan Watts despre Dumnezeu

Dacă Dumnezeu ar fi așa cum presupun cei mai mulți creștini că este, și-ar ieși din fire, plictisit de văicărelile și lingușirile lor, de solicitările și admonestările lor repetate, ca să nu mai vorbim de poemele inepte, puse pe melodii insipide, care îi sunt adresate în calitate de imnuri.

💡Alan Watts despre arta asiatică

Estetic vorbind, eram fascinat de claritatea, transparența și spațialitatea artei chineze și japoneze. Ea dădea impresia că plutește, în vreme ce arta occidentală părea îndesată, înghesuită, conturată vag, întunecată și greoaie.

artă asiatică

Comments

comments

Have your say