Aristotel ne arată că în fiecare dintre noi există posibilitatea de a fi extraordinari

foto: Tumblr

A fost odată un sculptor care se apleca asupra unui bloc uriaș de granit. În fiecare zi, el cioplea și spărgea din piatra aceea fără formă, și într-o zi l-a vizitat un băiețel. „Ce cauți tu acolo”? l-a întrebat băiețelul. „Așteaptă” a spus sculptorul. După câteva zile, băiețelul a venit din nou și acum sculptorul făcuse un cal frumos din blocul acela de granit. Băiatul a privit calul acela fără să spună nimic. Pe urmă s-a întors spre sculptor și l-a întrebat: „De unde știai tu că era ascuns acolo?”

Da, de unde știa el asta? Sculptorul văzuse într-un anumit sens forma calului în blocul de granit. Căci exact în acel bloc de granit se afla posibilitatea de a deveni un cal. Aristotel spunea că în toate lucrurile din natură există o posibilitate de a realiza o anumită formă. 

Lumea Sofiei, Jostein Gaarder

foto: Tumblr

foto: Tumblr

Aristotel studia cu mare interes schimbările din natură și spunea că în materie există totdeauna o posibilitate de a dobândi o formă anume. Putem spune că materia tinde să realizeze o posibilitate pe care o are în sine. Orice schimbare din natură, potrivit lui Aristotel, este o transformare a materiei de la posibilitate la realitate.

La fel ca orice lucru din natură și noi avem posibilități în noi, trebuie doar să le dezvoltăm, să le exploatăm, astfel încât posibilitatea să devină realitate, iar noi să devenim cea mai bună versiune a noastră. 

Într-un ou de găină există posibilitatea de a deveni găină. Aceasta nu înseamnă că toate ouăle de găini vor deveni găini, în fond unele dintre ele ajung pe masă cu micul dejun- ca ouă moi, ompletă sau jumări- fără ca forma existentă în ele să se realizeze. 

Lumea Sofiei, Jostein Gaarder

Cred cu tărie că toți avem posibilitatea de a fi extraordinari și de a trăi la adevăratul potențial. Trebuie doar să transformăm această posibilitate în realitate, prin muncă, determinare și perseverență. Geniile sunt de fapt oameni care au studiat mult, au muncit enorm, și-au exploatat la maxim talentele native și pasiunile, reușind acolo unde unii s-au poticnic, pentru că nu fost conștienți de posibilitatea de a fi extraordinari.

quotefancy.com

quotefancy.com

 

Comments

comments

Have your say