Autorul ‘Lolitei’, Nabokov, despre viața sa: ‘Vorbește, memorie’

Reading Time: 2 minutes

Să iubești din tot sufletul și să lași restul în mâinile sorții este singura regulă pe care o respecta mama.

Vorbește, memorie, Vladimir Nabokov

foto: Luisa Ene
foto: Luisa Ene

Majoritatea am auzit de Vladimir Nabokov datorită celebrei cărți Lolita, însă puțini știm de Vorbeste, memorie, autobiografia sa, peste care am dat întâmplător, în timp ce răsfoiam cărți, printre rafturile anticariatului Târgul cărții. Îmi place foarte mult să citesc biografii, autobiografii sau memorii ale scriitorilor, pentru că vreau să descopăr omul din spatele operei. Vorbeste, memorie este o culegere de amintiri, gânduri, nostalgii ale autorului, care se întind pe o perioadă de treizeci și șapte de ani, din 1903 până în 1940.

Vladimir Nabokov oferă cititorului frânturi din copilăria și adolescența sa, povestind cu o înduioșătoare nostalgie. Amintirile despre familia sa sunt prezentate într-un mod foarte sentimental, Nabokov zugrăvindu-și membrii familiei ca pe niște ființe aproape perfecte, preocupate de bunătate, adevăr și cultură. Din pagini răzbate iubirea pentru cei apropiați, mai ales pentru mama sa, dar și nostalgia timpului pierdut.

Născut la Sankt Petersburg, după preluarea puterii de către bolșevici, Nabokov și familia sa au fost siliți să se refugieze la Londra, apoi la Paris, acolo unde autorul s-a alăturat lor, după terminarea studiilor de la Trinity College.

Cartea aceasta merită citită din mai multe motive: pentru scrisul poetic, pentru ‘lecția’ de istorie, dar mai ales pentru a afla mai multe despre OMUL Vladimir Nabokov.

***

Leagănul se balansează deasupra unui abis, și bunul-simț ne spune că existența noastră este doar o crăpătură de lumină între două entități de întuneric.

***

Să iubești din tot sufletul și să lași restul în mâinile sorții este singura regulă pe care o respecta mama.

Vorbeste, memorie se poate achiziționa de aici.

pagină din 'Vorbește, memorie'
pagină din ‘Vorbește, memorie’
foto: signature-reads.com
foto: signature-reads.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *