Cartea asta îți va stârni pofta de drumeție: O plimbare în pădure

În primul rând această carte este despre perseverență, anduranță, voință și dorința de a ieși din zona de confort.

foto: Luisa Ene

În vara anului 1948, tânărul Earl V. Shaffer a devenit prima persoană care a parcurs celebra Appalachian Trail de la un capăt la celălalt într-o singură vară. Fără cort și adesea orientându-se doar după niște hărți rutiere, a mers pe jos 123 de zile, din aprilie până în august, parcurgând în medie 27 de kilometri pe zi. Întâmplător, în timp ce era pe traseu, The Appalachian Trail News, revista Conferinței Appalachian Trail, a publicat un lung articol în care se explica de ce parcurgerea traseului pe jos de la un capăt la celălalt era probabil imposibilă.

O plimbare în pădure, Bill Bryson

foto: Luisa Ene

foto: Luisa Ene

Anul acesta am citit cartea lui Marius Chivu, Trei săptămâni în Himalayacare mi-a deschis apetitul pentru genul acesta de jurnale de călătorie prin sălbăticie. Îmi place mult să merg în drumeții, am cucerit câteva vârfuri din România, dar niciodată nu am străbătut un traseu atât de extrem și dificil precum cel al lui Marius Chivu din Himalaya, sau cel descris de Bill Bryson în O plimbare în pădure.

Cartea O plimbare în pădure este bestseller și a fost ecranizată în 2015, cu Robert Redford și Nick Nolte în rolurile principale.

share

Personal, cred că nimic nu se compară cu liniștea și serenitatea pe care ți-o dă natura, iar când spun natură mă refer la inima munților, la păduri, nu la parcuri și plaje amenajate pentru turiști. Nu degeaba spunea Paul Vinicius, în despre seninătate, că seninătatea s-a născut la sat. Liniștea care te înconjoară te face să îți întorci ochii către interior, către tine însuți. Aerul curat și efortul fizic te încarcă de energie, de asta am preferat mereu să fac sport în aer liber și nu să merg la sală.

O plimbare în pădure este o carte interesantă din mai multe puncte de vedere. Povestea începe cu decizia pe care o ia Bill Bryson, sătul și exasperat de rutina de zi cu zi: să străbată celebrul traseu Appalachian Trail. Acesta este unul dintre cele mai lungi trasee montane din lume și străbate 14 state pe o distanță de peste 3.400 km, de-a lungul Coastei de Est americane. Bill și prietenul său, Stephen Katz pornesc pe Appalachian Trail din statul Georgia, în sud, și își încheie drumeția în Maine. Deși are parte de hărți prost întocmite, de condiții meteo îngrozitoare și de un coleg de traseu morocănos, Bill face tot ce poate pentru a-și îndeplini țelul. În primul rând această carte este despre perseverență, anduranță, voință și dorința de a ieși din zona de confort. 

E un contrast așa ciudat! Când ești pe Appalachian Trail, universul tău e pădurea, infinită și atotcuprinzătoare. E tot ce trăiești zi de zi. În cele din urmă, e tot ce poți să-ți imaginezi. Bineînțeles, ești conștient că undeva dincolo de linia orizontului se află orașe grandioase, fabrici zumzăind de activitate, autostrăzi aglomerate, dar aici, în acest colț de țară, cu copaci cât vezi cu ochii, pădurea e stăpână. (…) Dar, dacă ieși de pe potecă și te duci undeva cu mașina, așa cum am făcut noi, o să-ți dai seama cât de tare te-ai înșelat. Aici, munții și pădurile sunt doar un decor- familiar, cunoscut, apropiat, dar la fel de nesemnificativ și de nebăgat în seamă ca și norii care se mișcau cu repeziciune pe deasupra crestelor. Aici viața adevărată curge chiar pe lângă și peste tine: benzinării, magazine Wal-Mart și K-Mart, gogoșerii, centre de închirieri casete video- o procesiune nesfârșită de hidoșenii consumeriste.

foto: Luisa Ene

foto: Luisa Ene

Processed with VSCO with f2 preset

foto: Luisa Ene

Comments

comments

2 comments

  1. Anca și cărțile - April 21, 2018 7:46 am

    Îți mulțumesc pentru recomandare! Nu știam romanul acesta, dar nu se pare foarte interesant.

    Reply
    • Luisa Ene - April 21, 2018 2:05 pm

      Cu drag. Cred ca o sa-ti placa. 🙂 Sa revii cu impresii dupa ce citesti. Lecturi placute! ♥️📚

      Reply

Have your say