Ce am învățat despre perseverență, curaj și credință de la cavalerii din Malta

M-am oprit asupra acestei frânturi din istoria Maltei pentru că acești cavaleri au reușit să transforme o insulă din mijlocul Mediteranei într-una dintre cele mai înfloritoare societăți din Europa. Povestea lor m-a inspirat - istoria lor este o lecție de viață pentru mine.

Vechea capitala a Maltei - Mdina

O insulă bătută de vânt în mijlocul Mediteranei. O armată de 40.000 de oameni pornesc la luptă împotriva a 7.000. Ai spune că știi deja deznodământul acestei povești. Totuși, în cazul Maltei, imposibilul devine posibil. 700 de cavaleri și 6000 de soldați izolați pe o insulă țin piept unei armate de otomani furioși. Cavalerii Ordinului Saint John ies învingători și transformă o mică insulă într-una din cele mai înfloritoare societăți ale Europei. Malta își datorează prezentul dârzeniei acestor oameni.

Cine au fost acești cavaleri, ce idealuri aveau și cum au reușit să transforme Malta într-o insulă râvnită de marile puteri ale Europei. Dar mai ales, cum m-a inspirat povestea lor și m-a făcut să cred că pot reuși chiar și acolo unde șansele nu sunt de partea mea.

Acum 500 de ani, 40.000 de otomani porneau la luptă împotriva a 700 de cavaleri și 6000 de soldați. Voiau să îi izgonească pe cavalerii ordinului Saint John din Malta și să pună stăpânire pe insulă.

După 3 luni de lupte crâncene, otomanii se retrag înfrânți și fac drum întors la Constantinopole. Este o victorie dulce amăruie pentru maltezi, pentru că pierd multe vieți și își văd orașele distruse. Marele maestru al ordinului Saint John ține piept cu dârzenie atacurilor otomane, iar capitala care se va construi îi va purta numele: Valetta. Urmează o perioadă de aur în istoria Maltei. Cavalerii o transformă într-un jucător cheie pe scena culturală a Europei secolului xvii și xviii. Pe pământul aspru al insulei au trăit artiști de seamă precum CaravaggioMattia Preti și Favray, lucrând la ornarea bisericilor, piețelor și palatelor de pe insulă. Toate acestea încă ne încântă nouă privirile când ne plimbăm pe străzile Maltei.

Cum au ajuns cavalerii să conducă Malta

După 7 ani de pribegie prin Europa, cavalerii ordinului St. John se stabilesc pe insula din mijlocul Mediteranei, Malta. Dacă prinzi un cer senin, de pe insula care aparține Maltei, Gozo, poți vedea Sicilia; de fapt, acum 1000 de ani, Malta era parte din regatul Siciliei. După 500 de ani de dominație siciliană, regele Siciliei, Charles I al Spaniei, le oferă în dar cavalerilor insula Malta.

Cine erau cavalerii

Inițial, ordinul St. John era format dintr-o comunitate de călugări ce aveau ca scop îngrijirea bolnavilor din Hospital of St. John din Ierusalim. Ulterior a devenit un ordin militar, cu scopul de a apăra teritoriile sfinte. Cei care făceau parte din ordin erau bărbați din familii nobile ale Franței, Italiei, Spaniei, Angliei și Portugaliei. Putem spune că ordinul a fost un soi de precursor al Uniunii Europene. Acesta era condus de un Mare maestru, care răspundea direct în fața Papei de la Roma.

În cei 268 de ani cât au condus Malta, cavalerii au transformat ceea ce numeau ei o biată bucată de gresie fină într-o insulaă înfloritoare, cu sisteme de apărare bine construite și o capitală râvnită de toate marile puteri ale Europei.

Cavalerii azi

Ordinul cavalerilor din Malta încă există, și face muncă în folosul umanității. Oferă asistență medicală și provizii victimelor de război sau a calamităților naturale și se îngrijesc de refugiați. Ordinul cavalerilor Saint John este cel mai vechi ordin încă activ. De fapt, i-am văzut înveșmântați în alb și plimbându-se pe străduțele Vallettei, cu ocazia sărbătorii Saint John. Am avut noroc că am vizitat Malta exact în perioada asta; toate străzile erau împodobite în culori vesele, iar seara orașul răsuna de sunetele fanfarei militare care patrula prin oraș spre bucuria localnicilor și a mea.

Am ales să mă opresc asupra acestei frânturi din istoria Maltei pentru că toată arhitectura frumoasă, toate turnurile care stau de strajă la marginile insulei sunt opera cavalerilor. Și pentru că le sunt recunoscătoare pentru frumusețile de care m-am bucurat vacanța asta, mi-am dorit să le spun povestea. Dar mai ales pentru că povestea lor m-a inspirat – istoria lor este o lecție de viață pentru mine.

Ce am învățat de la cavalerii din Malta

Trebuie să perseverezi, chiar și atunci când sorții nu sunt de partea ta

La începutul  secolului al XIV-lea, cavalerii ordinului Saint John sunt expulzați din Palestina și se stabilesc în Rhodos. Suleiman Magnificul îi vrea izgoniți de aici, prin urmare, în 1522 pornește la luptă împotriva lor. O armată de 100.000 de oameni asediază Rhodos, iar cavalerii rezită cu curaj. Din păcate, foamea, boala și trădarea îi doboară la un moment dat. 180 de supraviețuitori încheie un armistițiu și pleacă în exil către Malta. Însă nu au parte de liniște nici acolo, pentru că urmează nenumărate asedii. Cu toate astea, cavalerii nu se dau bătuți, reușesc să îi alunge definitiv pe otomani și Malta devine cu adevărat casa lor.

Omul sfințește locul

Cavalerii au privit cu retincență noua lor casă, Malta, pentru că la vremea aceea era un loc aspru, neîngrijit și înapoiat. Prin muncă și determinare reușesc totuși să transforme și să apere insula, prosperând la conducerea ei timp de secole.

Binele învinge întotdeauna – nu-ți pierde credința

Situația lor era disperată, pribegeau din loc în loc, fiind constant asaltați de trupele otomane. Însă aveau un crez, voiau să-și apere credința în Dumnezeu și în bine. Se dedicau binelui și cauzelor nobile. Și viața i-a răsplătit pentru stoicismul lor, oferindu-le secole de prosperitate în noua lor casă obținută cu greu.

 

 

Comments

comments

Have your say