Ce am învățat despre disciplină, curaj și perseverență de la un asasin american

Larry King spune că nu poți lăsa cartea asta din mână. Când cel mai reputat om de radio și TV spune asta despre o carte, nu poți decât să o citești și tu.

Un tânăr dislexic de douăzeci și ceva de ani visează să se înroleze în Aviație. Își părăsește job-ul și se pregătește intensiv pentru admitere. Cu o săptămână înainte să își depună candidatura, este descalificat din motive medicale. Ce decide să facă mai departe? Se mulțumește să aibă visuri mai mici și o viață călduță? Nu, el decide să lupte cu boala sa și să își forțeze limitele scriind și citind zilnic. Apoi prinde gustul pentru asta și începe să scrie romane despre ceea ce visa el să ajungă: un om care își servește țara. Cărțile lui Vince Flynn au ajuns să fie vândute în milioane de exemplare și vorbesc despre CIA și lupta împotriva terorismului.

Despre ce este vorba în Asasin american?

Un tânăr este recrutat de CIA și trece prin antrenamente și greutăți inimaginabile, care fac din el asasinul perfect. 477 de pagini despre CIA și lupta împotriva terorismului care se citesc cu sufletul la gură. Mi-a plăcut mult cartea și m-a inspirat și povestea autorului, Vince Flynn.

Ce am învățat din cartea Asasin american

Trebuie să ai curaj pentru a face ceva care te împlinește

Mitch Rapp, protagonistul cărții Asasin american, vrea să lucreze pentru CIA și să își dedice viața luptei împotriva teroriștilor. Acesta este scopul său. Pentru a-l îndeplini, este dispus să muncească zi și noapte, să se supună unui antrenament foarte dificil și să plonjeze în necunoscut. Într-adevăr, cred că pentru a-ți urma chemarea în viață trebuie să dai dovadă de curaj. Dacă nu îți asumi riscuri și îți învingi frica, vei sta comod într-o viață nici prea prea, nici foarte foarte.

Toți suntem vânători într-o măsură mai mare sau mai mică, dar la unii gena a adormit de mii de ani. Nu mai e nimic de făcut. Își petrec zilele la slujbe sedentare, care nu le oferă nicio provocare, nici fizică, nici mentală.

Treci printr-o perioadă proastă? Acționează pentru a o depăși!

Toți trecem prin momente proaste, dar dacă ne afundăm în delăsare și milă de sine nu rezolvăm nimic. Oricât de greu ar fi, atunci când trecem printr-o depresie sau avem pur și simplu o stare generală proastă, trebuie să acționăm. Să ieșim în lume, să facem sport, să citim ceva, să lucrăm, sau să căutăm ajutor: important este să facem ceva, nu să stăm și să ne deplângem soarta.

Tânărul rus nu înțelegea depresia. Nu pricepea cum de oamenii o lăsau să-i afecteze atât de mult încât să nu se mai poată da jos din pat. Cum de nu pricepeau că excesul de băutură și lipsa de somn țes un cearșaf în jurul tău, care ajunge să te strângă atât de tare încât nu te mai poți mișca și începi să te scufunzi. Renunță la băutură, dă-te jos din pat și fă puțină mișcare, ce mama naibii? Găsește-ți un scop în viață. Nu e nimic complicat.

Uneori trebuie să încetezi să te smiorcăi, să apreciezi lumea în care trăiești și să acționezi cu încredere

Nu sunt atât de insensibilă precum Hurley, personajul din Asasin american, însă cred cu tărie că problemele se rezolvă căutând soluții, nu lamentându-ne la nesfârșit.

Gânduri, emoții, sentimente, toate acestea nu erau pentru Hurley. Pentru el nu exista decât bine și rău, iar între ele un abis plin de smiorcăiți, o societate care primise libertatea și siguranța pe tavă, fără să facă nimic pentru ele.

Trăiește fără regrete

Poate că era nebun, dar citise suficiente tragedii grecești pentru a înțelege că o viață plină de remușcări și învinovățiri îl va conduce, încet dar sigur, spre secția de psihiatrie.

Cartea asta m-a inspirat cu descrierea antrenamentelor riguroase prin care trece Mitch, eroul cărții, și m-a impulsionat să fiu și eu mai disciplinată în legătură cu sportul. Legat de asta, am observat că Preda Publishing, editura care a publicat cartea aceasta, are o mulțime de cărți ce te încurajează să duci o viață sănătoasă și să faci mișcare. Cărți cu eroii sportului și cu eroi fictivi care ne fac să visăm cu ochii deschiși, ne inspiră și ne deschid porțile unei noi realități. Chiar ascultam recent un interviu cu Maria Sharapova în podcast-ul lui Tim Ferris și mi-am dat seama că ar trebui să citesc mai multe biografii ale sportivilor, pentru că au multe lucruri să mă învețe despre depășirea limitelor și disciplină.

p.s.: Există și un film inspirat din cartea Asasin american, însă, ca de obicei, mi-a plăcut cartea mai mult.

 

 

Comments

comments

2 comments

 1. Cătălin - March 4, 2018 2:33 pm

  Sunt la prima mea vizită pe blogul tău şi sunt… impresionat!
  Mă bucur că ţi-am descoperit creaţia, talentată domnişoară/doamnă.
  De azi, te-ai ales cu încă un cititor. Nu sunt un fan al blogurilor, dar tocmai am fost victima puterii tale de convingere!
  Îţi doresc multă inspiraţie în continuare, atât de multă, încât să persuasezi asupra milioanelor de oameni interesaţi de lumea cărţilor din întreaga lume (caci în România sunt puţini, ţara de pe ultimele locuri, în statistici, la consumul de carte).
  Cartea propusă pentru lectură, încă, nu mi-a ajuns pe mână, dar îmi va ajunge de îndată ce curierul îmi va bate la uşă.
  În schimb, am văzut filmul despre care nu pot afirma că e o peliculă de succes pentru că se rezumă la multă acţiune de tipul: explozii, împuşcături, etc.. , ceea ce eu denumesc filme din seria poc poc bum bum. De multe ori cărţi bune sunt ecranizate prost din lipsa de buget sau zgârcenia, nepriceperea regizorilor. Drept urmare, lectura este sursă primordială de inspiraţie, dar şi cheia lărgirii orizonturilor!

  Reply
  • Luisa Ene - March 6, 2018 8:24 pm

   Cătălin, mă bucură tare, tare mult comentariul și aprecierea ta. Într-adevăr, din păcate, în România interesul pentru citit este scăzut, tocmai de aceea promovez cititul prin acest blog. Îmi doresc ca prin intermediul acestui blog să schimb ceva. 🙂 Sper să îți placă această carte și îți urez spor la citit și la cât mai multe lecturi frumoase! 🙂

   Reply

Have your say