Ce obiecte ținea autorul Cărții Junglei pe birou

Alberto Manguel spunea undeva, în Jurnal de lectură, că noi citim ceea ce vrem să citim, nu ceea ce spune autorul. Aș extinde puțin afirmația, referindu-mă la autor: noi ni-l imaginăm cum vrem noi pe autor, sau pe personajele sale, nu cum vrea el. De aceea, dintotdeauna mi-a plăcut să descopăr amănunte din viața de zi cu zi a marilor scriitori, să văd, imaginea pe care mi-am format-o eu despre viața și opera sa corespunde cu cea reală?

Țin agende cu amănunte interesante descoperite în biografii, jurnale sau antologii și răsfoind zilele acestea o veche agendă de-a mea, am dat peste câteva însemnări pe care le-am făcut în timp ce citeam autobiografia lui Rudyard Kipling. Ca oricărui copil, mi-a plăcut mult Cartea Junglei... în afară de asta, omul a mai scris și un roman extrem de interesant, Kim. Îmi voi aduce mereu aminte de o definiție dată dragostei de unul din personajele din Kim: Sigur că țin la el. El ține la mine. Așa o fi? Oferim dragoste pentru că sau numai dacă o primim la rândul nostru? Oricum ar fi, Bombay, India, este un izvor nesecat de creativitate, pentru că în afară de Kipling, ne-a mai dat un scriitor extraordinar: Salman Rushidie.

Sursă poză: @bernardinai

Revenind la notițele descoperite în agenda mea, Kipling face o listă a lucrurilor pe care le ține pe birou, în autobiografia sa. Cel mai interesant amănunt: biroul său avea 3 metri!!! 

Așa cum fac mulți oameni care practică o meserie într-un anumit loc, pe o durată oarecare, am avut și eu întotdeauna anumite obiecte pe masa mea de lucru lungă de trei metri de la nord la sud și aglomerată la culme. Era o casetă de stilouri lungă, lăcuită, în formă de canoe; într-o cutie de lemn erau clame de birou și elastice; alta, o conservă, era cu ace; una era un suport de sticlă în care vârâsem tot felul de lucruri inutile; un press- papier care se zice că fusese al lui Warren Hastings; un metru plin de cerneală și Mama Tuturor Sugativelor, pe care ne-o dăruia în fiecare an o fată în casă a noastră, la care țineam foarte mult, formau grosul micilor fetișuri. 

Comments

comments

Have your say