Ce poți învăța despre viață de la un scriitor: Haruki Murakami

foto: Luisa Ene

Mesajul meu nu este: În viață luați-vă la trântă cu greutățile! Sincer, dacă reușiți să vă descurcați și altfel, cu atât mai bine. După cum oricine-și poate da seama, munca grea nu e deloc plăcută, iar unii oameni chiar nu-i pot face față și nu reușesc vreodată să se obișnuiască. Însă dacă cumva, chiar acum, vă aflați într-o situație dificilă și suferiți, aș vrea să vă spun asta: pentru moment vă e greu, dar s-ar putea ca în viitor truda voastră să dea roade. 

 Haruki Murakami, Meseria de romancier

foto: Luisa Ene

foto: Luisa Ene

Am citit Meseria de romancier, Haruki Murakami ca pe o carte de filozofie stoică. Deși titlul cărții te face să crezi că este vorba despre scris și că poate fi utilă doar unui scriitor aspirant, m-aș avânta să spun că este o carte utilă oricărui om, cu orice tip de îndeletnicire. Cartea asta te încurajează să perseverezi, să muncești mult și să faci ceea ce îți place.

Prima creație a unui scriitor este propria persoană.

Am citit asta undeva pe Facebook, nu mai știu cine a spus-o, însă pe tot parcursul lecturii acestei cărți m-am gândit cât de adevărat este. Haruki Murakami ne încurajează să facem exact asta: să ne creem pe noi înșine.

***

Oricât adevăr ar purta unele sloganuri și oricât de frumoase ar fi mesajele transmise, dacă nu se sprijină pe forța morală a sufletului, până la urmă nu sunt decât vorbe în vânt. Asta am învățat eu atunci, pe pielea mea, și asta cred în continuare. Cuvintele au puterea lor. Dar ea trebuie să fie, cel puțin, una orientată spre bine. Cuvintele n-au voie să pornească singure la drum, așa, de capul lor. De aceea am continuat să mă afund în lumea mea izolată. O lume cu cărți, muzică și filme.   

***

Oricât de ocupat am fost și oricât de grea mi-a fost viața, cărțile și muzica au fost întotdeauna pentru mine o bucurie imensă. O bucurie pe care nu mi-a putut-o fura nimeni. 

***

Dar cum putem deosebi lucrurile realmente necesare de cele mai puțin necesare și de acelea de-a dreptul inutile? (…) Un criteriu trebuie să fie: Este acesta un lucru pe care-l faci de plăcere? Te simți bine când îl faci? Dacă ești angajat într-o activitate pe care o consideri importantă pentru tine, dar de acolo nu izvorăsc, în mod natural, plăcerea și bucuria și nici nu simți că-ți freamătă sufletul, înseamnă că acolo e ceva greșit, nearmonios. Atunci trebuie să te întorci de unde ai plecat și să elimini elementele care blochează plăcerea și orice este nenatural.

***

În schimb, când vine vorba de scris, sunt în stare să petrec zilnic câte cinci ore așezat la birou și fără să-mi pierd puterea spiritului. Această putere n-a existat în mine din naștere, ci am dobândit-o în mine ulterior, prin antrenament impus. Dacă are această dorință, cred că oricine, cu puțin efort, reușește să facă la fel.

***

Ce vă trebuie este o putere de concentrare adâncă, capacitatea de a continua ceea ce ați început să faceți.

***

O viață pe care și-o petreci făcând lucruri de care nu te bucuri e o viață tristă. Dar dacă faci ce-ți place, chiar dacă ceva n-a ieșit bine, te poți întoarce ca s-o iei de la capăt. 

***

Pentru că veni vorba: leacul meu purificator este alergarea. O practic de mai bine de treizeci de ani.

***

 Haruki Murakami, Meseria de romancier

foto: Luisa Ene

foto: Luisa Ene

foto: Luisa Ene

foto: Luisa Ene

 

Comments

comments

Have your say