Cel mai interesant amănunt biografic: Chaucer și vinul

Reading Time: 2 minutes

Chaucer își datorează renumele capodoperei sale, The Canterbury Tales, lucrarea de căpătâi a literaturii engleze. Unii cărturari susțin chiar că Geoffrey ar fi inventat limba engleză, ca să scrie cartea.

În ciuda originii sale modeste, din clasa mijlocie, Chaucer a devenit cosmopolit și curtean. A călătorit în Franța și Italia, ca diplomat, a făcut parte din Parlament și a luptat în diferite campanii, în armură strălucitoare, putem presupune (dată fiind epoca). Dar detaliul biografic reținut de mai toți cititorii este acela că Edward al III-lea l-a răsplătit pentru serviciile aduse, alocându-i un galon de vin pe zi, pentru tot restul vieții. Deși este considerată lucrarea de bază a literaturii engleze, The Canterbury Tales este nefinalizată… o fi de la vin? 😀

maxresdefault

În Povestirile din Canterbury, un grup de pelerini își spun unii altora povești în timp ce călătoresc, pentru a face timpul să treacă mai repede (un fel de Decameronul lui Boccacio). Merită să răsfoiți poveștile acestea, prologul cărții de exemplu este extraordinar, dacă sunteți interesați de Evul Mediu și cum trăiau oamenii pe atunci. Este o versiune scurtă și ușor digerabilă a unui gen numit satiră a stărilor, în care se ridiculizează, pe rând, fiecare profesie și care cuprinde câteva dintre cele mai bune pagini ale lui Chaucer. Cele mai faine povești sunt Povestirea morarului, Târgoveața din Bath și Povestirea Fratelui cerșetor.

Închei cu un alt amănunt biografic interesant: Chaucer a fost primul poet înmormântat în celebrul Poet’s Corner din Westminster Abbey. Pe atunci nu era Colțul Poeților, desigur, fiind cunoscut ca ‘colțul acela, unde l-am pus pe Chaucer’. 😀 Lectură plăcută!

Then you compared a woman’s love to Hell,
To barren land where water will not dwell,
And you compared it to a quenchless fire,
The more it burns the more is its desire
To burn up everything that burnt can be.
You say that just as worms destroy a tree
A wife destroys her husband and contrives,
As husbands know, the ruin of their lives. 
― Geoffrey Chaucer, The Canterbury Tales

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *