Cum iubim – 32 scriitori despre dragoste

Reading Time: 2 minutes

El: Crezi că vom ajunge undeva?

Ea: Importantă e călătoria, doar știi asta. 

El: O să fie frumos.

Ea: Da, cât o să fie.

Stația, Ciprian Măceșaru (în Cum iubim, editura Vellant)

foto: Luisa Ene

Îmi plac mult cărțile care aduc laolaltă mai mulți scriitori, pentru că așa pot descoperi noi autori. Colecția Cum iubim a editurii Vellant este o bijuterie de carte. 32 de autori (dintre care Pascal Bruckner, Nora Iuga, Matei Vișniec, Simona Sora, Octavian Soviany, Angela Marinescu, Alex Tocilescu, Andrew Solomon) scriu despre iubire într-un volum ce reuneşte proza scurtă, poezia şi eseul între aceleaşi coperte.

-*-

Prima iubire e ca prima țigară, o tragi în piept fără nicio precauție, te îneci, tușești, după care devii (extrem de?) prevăzător. 

Iubirea, de la primul sărut, la sărutul de pe urmă, Adrian Alui Gheorge (în Cum iubim, editura Vellant)

-*-

Dragostea e ca o carte pe care o iubești și o tot recitești, fie și pe sărite. Cartea de căpătâi. Despre celălalt tu însuți. Despre el însumi.

Dragostea, carte de căpătâi. Despre el însumi, Simona Popescu (în Cum iubim, editura Vellant)

-*-

Iubirea romantică e un concept cultural. Ne îndrăgostim la prima vedere și iubim toată viața aceeași persoană, sau o căutăm mereu, fără să o fi întâlnit niciodată, suferim atunci când suntem refuzați sau ne plimbăm mână în mână cu iubitul sau iubita, trăgându-ne încet pașii prin frunzele ruginii ale toamnei, pentru că știm asta de undeva, știm că așa se face din filme, din cărți, din reclame sau din seriale TV, o știm de la alții care la rândul lor o știu din romane, sau povestiri sau o știu de la alții, care o știu de la alții, care o știu dintr-o piesă de teatru. 

Suntem ființe ficționale, T.O. Bobe (în Cum iubim, editura Vellant)

-*-

Așadar, cum iubim?În prima sa epistolă, Ioan spune: să nu iubim cu vorba, numai din gură, ci cu fapta și cu adevărul. Acest îndemn sună surprinzător de actual – fără suportul faptei și al adevărului, iubirea nu este decât un text de muzică pop. 

All you need is love, Florin Bican (în Cum iubim, editura Vellant)

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *