Cum să îți descoperi scopul în viață cu ajutorul metodei japoneze ikigai

În acest articol afli ce este ikigai, cum te ajută să trăiești armonios și cum îți poți descoperi scopul în viață cu ajutorul acestei metode japoneze.

foto: Luisa Ene

Pentru mine succesul se măsoară în liniște sufletească, în a mă trezi dimineața cu zâmbetul pe buze și a face ceea ce iubesc, atât în viața personală, cât și în cea profesională. Instinctiv, am căutat cărți care să dezvolte acest subiect, iar Mica Enciclopedie Ikigai este genul acesta de lectură.

Japonezii vorbesc despre ikigai ca despre un motiv de a te trezi dimineața, de a-ți păstra entuziasmul de a trăi, indiferent de viața pe care o duci sau de statutul profesional.

Dar cum îți găsești propriul ikigai și cum contribuie la fericirea ta? În Mica Enciclopedie Ikigai. Metoda japoneză de descoperire a scopului în viață, neurologul și scriitorul japonez Ken Mogi oferă o analiză fascinantă a acestui mod de viață, împletind cercetarea științifică și experiența directă, și o narațiune plină de culoare despre cultura și istoria japoneză.

foto: Luisa Ene

🎎Ce este ikigai?

Ikigai este un termen japonez care definește plăcerile și înțelesurile vieții. Cuvântul este compus din iki (a trăi) și gai (motiv). În limba japoneză, ikigai poate fi folosit în diverse contexte și poate descrie atât lucruri mărunte din viața cotidiană, cât și obiective și reușite importante. (…) Cel mai important este că ikigai este posibil și fără a trebui să ai neapărat succes în viața profesională. Din acest punct de vedere, este un concept foarte democratic, în care domină ideea de celebrare a diversității vieții.

🎎De unde să începi pentru a-ți găsi propriul ikigai?

Ikigai este legat de descoperirea, definirea și aprecierea acelor plăceri ale vieții care înseamnă ceva pentru tine. Nu contează dacă nimeni altcineva nu înțelege acea valoare anume, deși, dacă-ți urmezi bucuriile personale în viață, obții, de multe ori, recompense de ordin social. Îți poți descoperi propriul ikigai, îl poți dezvolta discret și treptat, până ce, într-o bună zi, va da roade foarte originale.

Te poți întreba:

Care sunt cele mai importante valori sentimentale ale tale?

Ce lucruri mărunte îți produc plăcere?

Este bine să începi de aici atunci când încerci să-ți găsești propriul ikigai și, prin el, drumul către o viață mai fericită și mai împlinită.

foto: Luisa Ene

📚Cine este Ken Mogi, autorul cărții Mica Enciclopedie Ikigai. Metoda japoneză de descoperire a scopului în viață

Ken Mogi este neurolog, scriitor de succes și om de televiziune din Tokyo. A publicat peste 30 de lucrări despre știința cognitivă și neuroștiință și mai mult de 100 de cărți acoperind subiecte de popularizare a științei, eseuri, critică și self-help. Volumele lui s-au vândut în peste 1 milion de exemplare.

💡Cea mai importantă lecție din această carte

Ikigai stă în regatul lucrurilor mărunte. Aerul de dimineață, ceașca de cafea, razele de soare. (…)  Aceasta este o lecție importantă de ikigai. Într-o lume în care valoarea noastră ca oameni și propriul simț al valorilor personale este, în primul rând, determinat de succesul pe care îl avem, mulți sunt sub o presiune constantă. Ei bine, relaxează-te!

foto: Luisa Ene

🎎Idei practice desprinse din Mica enciclopedie ikigai

Să te bucuri de lucrurile mărunte 

Pentru cineva ca Jiri Ono, proprietar al unui restaurant de sushi de succes, faptul că a primit un compliment din partea președintelui Statelor Unite este o sursă de ikigai, faptul că a fost recunoscut ca fiind cel mai în vârstă bucătar-șef distins cu trei stele Michelin este o frumoasă sursă de ikigai. Însă ikigai nu se limitează la aceste aspecte lumești ale recunoașterii și validării. Ono găsește ikigai în simplul fapt că servește cel mai bun ton unui client fericit, sau că simte aerul rece și răcoritor al dimineții, atunci când se trezește și se pregătește să meargă la piața de pește Tsukiji.

Îndeplinește fiecare aspect al profesiei tale cu plăcere și dăruire. Fă din muncă un proces plăcut.

Dacă poți ajunge la starea psihologică de flux, așa cum a fost ea descrisă de psihologul Mihaly Csikszentmihalyi, vei profita din plin de ikigai și chiar și treburile casnice vor deveni mai plăcute. (…) Potrivit lui Csikszentmihalyi, fluxul este acea stare la care se ajunge când oamenii sunt atât de implicați într-o anumită activitate, încât nimic altceva nu mai contează pentru ei. Acesta este secretul prin care poți obține plăcere din muncă. Munca devine un scop în sine și nu ceva ce trebuie îndurat pentru obținerea altui scop. Când ești în flux, nu muncești pentru banii necesari traiului zilnic. Sau, cel puțin, nu este aceasta principala ta preocupare. Muncești pentru că munca în sine îți oferă imensă satisfacție. Salariul este doar cireașa de pe tort.

foto: Luisa Ene

Fă lucruri fără a aștepta răsplata: ea va veni de la sine.

Ken Moji folosește un exemplu care m-a impresionat profund. Există artiști care cântă fără aplauzele publicului, doar de dragul artei: cântăreții gagaku.

„Cântăm, la instrumente și vocal, și dansăm, fără niciun public, în liniștea deplină a Palatului Imerial. Cântăm până noaptea târziu. Uneori, simțim că spiritele împăraților care nu mai sunt coboară din ceruri, stau o vreme cu noi, se bucură de muzică și apoi se întorc înapoi.”

Povestea lui Togi este o descriere foarte poetică și emoționantă a stării de flux, a ideii de a fi prezent. Odată ce ajungi într-o stare de fericită concentrare, nu mai ai nevoie de public. Te bucuri de prezent și mergi pur și simplu înainte.

Cântăreți gagaku

În consecință, cântă chiar și când nu te ascultă nimeni! Desenează ceva, deși nu te privește nimeni. Scrie o poveste pe care nu o va citi nimeni. Bucuriile și mulțumirea dinlăuntrul tău vor fi mai mult decât suficiente ca să te facă să mergi mai departe. Dacă reușești asta, atunci ai devenit maestru în a fi prezent.

Nu te da bătut și scoate ce este mai bun din fiecare situație!

Printre beneficiile ikigai se numără forța și dârzenia – două calități foarte necesare la vremuri de restriște. Ikigai este, la nivel personal, o structură motivantă care te ajută să nu te dai bătut, te ajută să te dai jos din pat dimineața și să începi să îți faci treburile. (…) Este o adaptare la mediu, oricare ar fi natura acestui mediu. De la sumo la balet clasic, oamenii care găsesc ikigai pot descoperi bucurii dincolo de valorile simpliste ale victoriilor și ale înfrângerilor. Faptul că ai ikigai te ajută să scoți ce-i mai bun din orice situație, oricât de grea ar fi ea, ceea ce altfel ar fi dificil. Trebuie să îți găsești propriul ikigai în lucrurile mărunte. Trebuie să începi cu pași mici. Trebuie să fii în prezent. Și mai ales, nu poți și nu trebuie să dai vina pe mediu pentru lipsa de ikigai. Până la urmă, de tine depinde să îți găsești propriul ikigai, în felul tău. În acest sens, celebrul slogan promovat de guvernul britanic în al Doilea Război Mondial, Fii calm și mergi mai departe, ar putea foarte bine fi un ethos al ikigai.

foto: Luisa Ene

Comments

comments

Have your say