Cum să scrii mai bine, mai corect, mai convingător

La început a fost Cuvântul, ne spune Biblia şi mare adevăr grăieşte.

Cuvintele sunt preţioase. De ce? Pentru că trăim într-o societate în care comunicarea este esențială și este important să găsim cuvintele care să se ridice la înălțimea lucrului pe care ne dorim să îl comunicăm. Altfel, rămânem pe dinafara propriilor impresii, pictând un tablou incomplet comparativ cu tabloul nostru mental. Prin urmare, este foarte important să găsești cuvintele potrivite pentru a exprima fiecare lucru în parte.

Sursă foto: Tumblr

A scrie bine, corect, convingător este un mare avantaj pentru fiecare dintre noi, indiferent că scriem un e-mail, o postare pe Facebook, o scrisoare de intenţie, un brief, sau o postare pe blog. Voi detalia în acest articol câteva dintre lucrurile pe care le-am învăţat atât la Facultatea de Litere, cât şi din cărţile dedicate artei de a scrie.

  • To be, or not to be

Primele şase cuvinte din actul III al piesei de teatru Hamlet sunt fără îndoială cele mai cunoscute şi citate cuvinte din întreaga lume vorbitoare de limbă engleză. Shakespeare a creat cea mai faimoasă replică, dar cum a reuşit asta? Nici măcar un cuvânt din această replică nu este mai lung de trei litere. Replica, în sine, este scurtă. Ce lecţie putem trage de aici? Keep it simple! O scriitură bună este una clară, concisă, scurtă şi la obiect. Limbajul precis este mai serios, convinge, spre deosebire de cel ‘decorat’ cu înflorituri, cu vorbe care sună bine, dar nu exprimă nimic concret. 

Când scriem un mail, o scrisoare de intenţie, un CV, trebuie să ne exprimăm clar, scurt şi la obiect. Timpul fiecăruia dintre noi este preţios. Tu ai petrece timp să citeşti un text greoi, decorat cu metafore şi cuvinte care sunt acolo doar pentru că dau bine? Iar când eşti nevoit să citeşti un  astfel de text, nu îţi vine să exclami nemulţumit, hai odată, treci la subiect?

  • Gramatică, gramatică, gramatică!

Odată ce ai ales cuvintele potrivite pentru a exprima ceva, trebuie să ştii să le scrii corect. Dacă ai probleme, îţi mai scapă un ‘i’, nu eşti sigur cum să pui cratima şi aşa mai departe, rezolvă cât mai repede! Cel mai simplu mod de a învăţa să scrii corect şi totodată, de a-ţi îmbogăţi vocabularul, este să citeşti. Stephen King a spus şi el asta: citeşte, dacă vrei să ai uneltele necesare pentru a scrie bine.

If you don’t have time to read, you don’t have the time (or the tools) to write. Simple as that.

Este mult mai plăcut să îţi însuşeşti modul de a scrie corect citind ceva care îţi face plăcere, decât învăţând pe de rost reguli plictisitoare de gramatică. Citind mult, îţi vei însuşi regulile gramaticale într-un mod natural, de la sine, fără ca măcar să realizezi asta. Este exact ca atunci când înveţi o limbă străină: se cheamă că vorbeşti cursiv atunci când cuvintele îţi vin natural într-o conversaţie, nu când stai să te gândeşti ce timp trebuie să foloseşti într-o propoziţie, ce cuvânt, etc. Asta este valabil şi pentru limba maternă: ştii gramatică nu atunci când reciţi pe de rost o regulă de gramatică, ci când scrii corect fără să te gândeşti la asta.

Pentru a te verifica, o resursă bună este Diacritica. Oricât de iscusit ai scrie, dacă ceea ce ai scris nu este corect gramatical, vei lăsa o impresie proastă.

  • Economia unui text

Stephen King povestea în cartea On Writing: A Memoir of the Craft despre o formulă pe care o aplică pentru toate textele sale, orice ar fi:

Text final= Draft- 25%

Imaginează-ţi că ridici capota unei maşini. Vezi acolo piese care nu au nici un rost? Nu, fiecare piesă are un scop clar, care contribuie la buna funcţionare a maşinii. La fel este şi cu un text. Când scriem, suntem tentaţi să lungim vorba. De aceea, după ce am terminat de scris ceva, este important să recitim cu un ochi critic şi să ne asigurăm că fiecare cuvânt din text are un rost. Tot ceea ce nu contribuie la funcţionarea ‘maşinii’ trebuie şters. William Strunk vorbeşte despre asta în cartea de căpătâi a limbii engleze, The Elements of Style. Carte pe care v-o recomand, conţine sfaturi preţioase despre scris, care se pot aplica atât pentru scrisul în limba engleză, cât şi în limba română.

A sentence should contain no unnecessary words, a paragraph no unnecessary sentences, for the same reason that a drawing should have no unnecessary lines and a machine no unnecessary parts. This requires not that the writer make all his sentences short, or that he avoid all detail and treat his subjects only in outline, but that every word tell.

  • Structura unui text

Orice text trebuie să aibă cap şi coadă dacă vrei să fie inteligibil şi uşor de urmărit. Trebuie să ai în minte firul introducere- cuprins- încheiere, indiferent de natura textului. De asemenea, este important să împarţi textul în paragrafe, iar fiecare paragraf să conţină o idee. În felul acesta, cel care îţi va citi textul va înţelege mai uşor ideile şi îl va parcurge mai rapid.

  • Titlul

Asigură-te că textul tău are un titlu relevant (sau subiectul de mail). Celebrul om de publicitate David Ogilvy spunea că el aplică întotdeauna regula de 50/50 în conceperea unui text: 50% din timpul alocat scrierii unui text să fie dedicat conceperii titlului sau subiectului de e-mail. Acest lucru este foarte important, mai ales dacă scrii unei persoane necunoscute şi vrei să te asiguri că acesta va deschide şi citi mailul. Sau dacă scrii un articol. De ce? Pentru că, la fel ca în cazul oamenilor, prima impresie contează. Iar prima impresie despre un text este creată de titlu. 

  • Importanţa fiecărei propoziţii

Când scrii, trebuie să ai mereu în minte faptul că rolul fiecărei propoziţii este să îl facă pe cititor să treacă la următoarea propoziţie. Asta înseamnă că trebuie să tratezi fiecare propoziţie cu maximă importanţă. Fără umpluturi, fără puncte moarte. Imaginează-ţi că textul tău este un lanţ, iar zalele sunt propoziţiile. Fiecare propoziţie trebuie să fie legată de precedenta şi să facă trecerea către următoarea.

  • Corectarea unui text

Nu trimite sau publica un text până nu l-ai verificat cel puţin o dată. Dacă nu ai timp să revizuieşti textul, salvează-l şi reia când timpul îţi permite. Oricât de corect ai scrie în general, întotdeauna se mai strecoară greşeli. Important este ca acele greşeli să rămână în ograda ta: să ai răbdare să corectezi tot ceea ce este nevoie, astfel încât, atunci când textul pleacă de la tine, să fie în cea mai bună variantă a sa.

La final, câteva resurse care te vor ajuta în cazul în care vrei să aprofundezi.

Diacritica 

 The Elements of Style

Copyblogger

On Writing: A Memoir of the Craft, Stephen King, carte pe care o găsiţi online, aici.

Comments

comments

Have your say