Din scrisorile lui Van Gogh: despre frumusețe

Cine citeste scrisorile lui Van Gogh nu mai are nevoie de cărți ieftine de self-help sau de speakeri motivaționali.

sursă: huffpost.com

C.M. m-a întrebat dacă o femeie sau o fată care ar fi frumoasă nu mi-ar plăcea; i-am răspuns că aș prefera să am a face cu una care ar fi urâtă, sau bătrână sau săracă, sau care ar fi nenorocită, într-un fel sau altul, dar care din experiența vieții, din necazurile ei, și-ar fi însușit înțelegerea și un suflet.

Van Gogh, Scrisori

sursă: huffpost.com

sursă: huffpost.com

Scrisorile lui Van Gogh către fratele său, Theo, din peroada 1872- 1890, cuprind nenumărate detalii despre viața sa, despre artiștii pe care îi aprecia, despre artă și literatură, dar mai ales, nenumărate gânduri despre viață, bunătate, inteligență, talent, ambiție, depresie… un adevărat compediu de înțelepciune. Cine citeste scrisorile lui Van Gogh nu mai are nevoie de cărți ieftine de self-help sau de speakeri motivaționali.

Foarte frumoase și profunde sunt mai ales gândurile sale despre frumusețe, pe care le reproduc mai jos.

C.M. m-a întrebat astăzi dacă nu-mi pare foarte frumoasă Phrynea de Gerome. I-am spus că aș avea o infinit mai mare plăcere să privesc o femeie urâtă de Israels sau de Millet, sau o bătrânică de Ed. Frere. Căci ce înseamnă, ca să vorbim fără înconjur, un trup frumos ca al acelei Phryne? Un corp frumos au și animalele, poate că mai frumos decât al oamenilor, dar au un suflet ca acela pe care îl au oamenii pictați de Israels sau de Millet, sau de Frere, iată ceea ce animalele nu au. Și viața nu ne-a fost ea dată spre a ne îmbogăți sufletul, chiar când fizicul ascunde suferința?

Nu simt, în ceea ce mă privește, decât foarte puțină simpatie pentru acea imagine de Gerome, căci nu deslușesc într-însa nimic: n-are nici o semnificație. Niște mâini purtând semnele muncii sunt mai frumoase decât cele care se văd în acel tablou. 

C.M. m-a întrebat apoi dacă o femeie sau o fată care ar fi frumoasă nu mi-ar plăcea; i-am răspuns că aș prefera să am a face cu una care ar fi urâtă, sau bătrână sau săracă, sau care ar fi nenorocită, într-un fel sau altul, dar care din experiența vieții, din necazurile ei, și-ar fi însușit înțelegerea și un suflet.

IMG_8406

Comments

comments

Have your say