Hai la muzeu: Peisaje franceze în arta românească modernă

“I want to meet a guy named Art. I’d take him to a museum, hang him on the wall, criticize him, and leave.” – Jarod Kintz

Una dintre activitățile mele favorite este să mă plimb prin muzee; nu doar când călătoresc în afara țării, ci și în orașul meu sau pe oriunde mă plimb prin țară. Departe de a fi o fină cunoscătoare de artă, îmi place în primul rând liniștea și frumosul, în toate formele sale. Este ceva liniștitor și plăcut în disciplina cu care sunt înșirate operele de artă, în chenarele albe, pătrățoase, cu mica descriere a operei și autorului.

Am trecut în nenumărate rânduri pe lângă Muzeul Colecțiilor de Artă și de fiecare dată am aruncat priviri lungi și admirative către clădirea în care este adăpostit, Palatul Romanit, spunându-mi că trebuie să vin și să vizitez muzeul o dată, însă de ani de zile nu am reușit să o fac.

Weekend-ul ăsta treceam pe lângă muzeu, în drum spre Starbucks și mi-a atras atenția un afiș cu expoziția Peisaje franceze în arta românească modernă. M-am decis să amân cafeaua și să intru să vizitez în sfârșit muzeul.

Expoziția va fi deschisă până pe 31 ianuarie 2017 la Muzeul Colecţiilor de Artă și vă recomand să mergeți, merită să petreceți o oră- două acolo. Peisaje franceze în arta românească modernă cuprinde peste optzeci de lucrări de pictură și grafică, semnate de artiști precum Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Nicolae Grant, Kimon Loghi, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Ştefan Popescu, Iosif Iser, Lucian Grigorescu, Rodica Maniu. Lucrările sunt realizate de artiștii români în timpul călătoriilor sau perioadelor de studiu petrecute în Franța.

Comments

comments

Have your say