Marina

Reading Time: 3 minutes

Carlos Ruiz Zafon este din altă lume, clar. Sunt cărți care te învață ceva, pe care le citești cu scop didactic, altele care îți dau de gândit despre viață, lume, etc. Și mai sunt cărți care le au pe toate: care-ți trezesc pasiunea pentru citit, au puțină istorie, adrenalină, descrieri frumoase.

Pe Zafon îl asemuiesc mult cu J.K Rowkling sau Tolkien; pur și simplu știe să-ți dea o stare, să te transpună în lumea lui. Gurile critice spun că e comercial, guri pe care nu le bag în seamă. De ce? Simplu: o carte bună nu înseamnă că trebuie să îți arate cât de inteligent este autorul, cât de filozof este și cât de elitist. Nu, înseamnă să fie în stare să creeze o altă lume, de care tu să te bucuri. Să te facă să iei cartea și să nu mai respiri până la ultima filă. Iar Zafon se întrece pe el însuși la categoria asta.

Am citit două cărți de Zafon, până acum: Umbra vântului și Marina, despre care o să vorbesc astăzi.

Marina este cartea favorită a lui Zafon și pot înțelege de ce: m-a captivat, m-a ținut cu sufletul la gură. Știți descrierile alea plictisitoare din cărți, de pagini întregi unde autorul descrie cu lux de amănunte culoarea tapetului, sau arhitectura în stil colonialist? Eu le numesc puncte moarte și sar de cele mai multe ori peste ele. La Marina însă, am citit fără suflare descrierile lui Zafon: o Barcelona decadentă, de la sfârșitul anilor 1970, un miraj care păstrează intact parfumul unor vremuri de mult apuse. Descrierile lui sunt un amestec între real și imaginar, trecând cu eleganță de la fapte istorice, sau străzi, locuri reale, la momente imaginare. Atât de bine face trecerea, că nici nu mai realizezi ce se întîmplă. Marina are și un aer gotic, care mi-a plăcut la nebunie: crime, mister, case vechi care-ți dau fiori.

Protagoniștii sunt Oscar și Marina, ea fiind descrisă minunat, parcă din altă lume; de fapt, timp de multe pagini aveam impresia că autorul o să-mi dezvăluie la un moment dat că ea e rodul imaginației lui Oscar, nicidecum reală. Toată aventura celor doi începe cu o vizită la cimitirul Sarria, un loc ascuns care nici măcar nu apare pe hărțile Barcelonei, unde s-au strâns sentimentele și amintirile a sute de persone, pe vecie. Avem o femeie misterioasă și un mormânt fără nume, cu simbolul unui future negru. borbletaFluture care este un lait-motiv al cărții și care este parte din misterul pe care cei doi vor să îl dezlege. În paralel se desfășoară mai multe povești de dragoste: dragostea dintre Marina și Oscar, precum și două povești de dragoste din trecut, pe care autorul le dezvăluie treptat. Niciuna dintre ele nu are final fericit, ceea ce mă bucură, pentru că dacă vreau happy end, este de ajuns să mă uit la un film de la Hollywood.

Marina trăiește într-o casă fără electricitate, cu tatăl său care a fost Pictor de geniu la viața lui iar acum trăiește din amintiri și cu motanul său, Kafka. Nu sunt înnebunită după pisici, dar dacă-mi iau vreodată o pisică, o să-i pun numele Kafka. 

”N-am mai vǎzut aşa tablouri. Sunt ca nişte…fotografii ale sufletului.”, e replica lui Oscar atunci când vede picturile lui German. 

– Tata e un artist, a spus apoi. Artiștii trăiesc ori în viitor, ori în trecut; niciodată în prezent. German trăiește din amintiri. E tot ce are.

Nu am fost în Barcelona, tot mă țin de ceva ani să văd orașul ăsta, dar sfârșesc prin a amâna. Însă de când cu cărțile lui Zafon, vreau să merg cât mai repede în Barcelona și să refac traseele descrise de el:

Eram în Barcelona fermecată, labirintul spiritelor, iar spiriduşii timpului ne urmăreau pe străzi cu nume de legendă.

  • Nu dispar decât cei care au unde să se ducă.
  • Nimeni nu poate pricepe nimic din viață până ce nu înțelege moartea.
  • Toată geografia, trigonometria și aritmetica lumii nu te-ajută cu nimic dacă nu înveți să gândești singur. Și nicio școală nu te învață așa ceva. Nu figurează în programă.
  • Uneori, lucrurile cele mai reale se petrec doar în închipuire, Oscar. Nu ne amintim decât ceea ce nu s-a petrecut nicicând.

Comments

comments

Un gând despre “Marina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *