Nietzsche pentru stresați

„Nietzsche pentru stresați” reunește 99 de maxime ale lui filozofului și este un manual de dezvoltare personală înțelept, provocator și stimulator. O carte pentru cei ce caută o sursă de inspirație, care ne învață să luptăm cu anxietățile și temerile noastre de fiecare zi.

foto: Luisa Ene

Dedicată celor care caută și continuă să vâslească atunci când apele scad și sunt agitate.

Nietzsche pentru stresați

foto: Luisa Ene

Când am auzit că Nietzsche pentru stresați reunește 99 de maxime ale filozofului meu preferat, am zis că asta este o carte pentru mine. Îmi place faptul că filozofia lui Nietzsche se dovedeste practică și foarte eficientă în viața de zi cu zi și am scris în repetate rânduri despre el.

Fiecare capitol al cărții se deschide cu un aforism al lui, urmat de o interpretare actuală care ne ajută să ne îmbunățim calitatea vieții. Cartea ne ajută să luăm decizii pe baza unei ierarhizări mai corecte a lucrurilor care ni se întâmplă, ne face să luăm o pauză pentru a reflecta, să ne tragem sufletul și să regăsim cărarea pierdută.

Este un manual de dezvoltare personală înțelept − și datorită personajului care l-a inspirat − provocator și stimulator. O carte pentru cei ce caută o sursă de inspirație în gândirea celui mai influent filozof al epocii moderne, care ne învață să luptăm cu anxietățile și temerile noastre de fiecare zi.

Am extras câteva idei interesante din carte, însă vă sfătuiesc să o citiți – este un instrument util în viața de zi cu zi.

foto: Luisa Ene

Fragmente

Dacă am cunoaște o stare de fericire perpetuă, aceasta și-ar pierde valoarea, căci nu o putem percepe decât prin contrast. După o săptămână în care cerul este acoperit în permanență, o zi însorită ni se pare un adevărat miracol. În același mod, simțim o bucurie mult mai puternică atunci când ieșim din groapa tristeții. Cele două emoții se completează și se inter-condiționează în mod necesar, pentru că nici melancolia nu este veșnică, dar nici nu am putea suporta o sută de ani de fericire. Acesta este unul din factorii de stres ai societății moderne: să credem că avem obligația de a fi fericiți în fiecare clipă și în orice loc.

Inside Out: Și tristețea își are rostul în viața noastră

Pentru a trata cazurile de anxietate datorate excesului de muncă și șederii prea îndelungate în jungla urbană, o escapadă de două-trei zile în mijlocul naturii poate fi mai eficientă decât un pumn de medicamente. Când vom simți mirosul de pământ reavăn, de aer curat, când ne vom întâlni cu liniștea întreruptă numai de zumzetul gâzelor care zboară în jurul nostru, ne vom regăsi rădăcinile de mult abandonate. Așa cum subliniază Nietzsche, în oraș trebuie să jucăm un rol, pentru că ne interesează foarte mult ce gândesc alții despre noi. Când ne întoarcem în natură, în schimb, putem să ne permitem luxul de a fi noi înșine.

***

Nu contează care este originea noastră, nici ce erori am comis pe drumul străbătut. Așa cum se spune în Coran: Pe Dumnezeu nu-l interesează ceea ce ai fost, ci ceea ce vei fi începând de acum.

***

Trăiește pentru tine, nu pentru lume. Oamenii care nu știu să se iubească pe sine caută în permanență aprobarea celorlalți și suferă atunci când sunt respinși.

***

Nu căuta perfecțiunea. Nici la ceilalți, nici la tine însuți, deoarece perfecțiunea nu există. Dar ceea ce există este o marjă uriașă pentru îmbunătățire.

***

Pentru a combate invidia, este recomandat să încetăm să vedem în binele altora un fapt care ne depunctează pe noi. Succesul cuiva nu înseamnă că noi am înregistrat un eșec: dimpotrivă, ne arată ceea ce putem realiza. Dacă vom înlocui invidia cu provocarea, meritele și calitățile celorlalți se vor transforma într-o invitație de a ne autodepăși.

***

Eșecul ne aduce întotdeauna în dar învățăminte care ne ajută să devenim mai buni. De exemplu:

  • Favorizează modestia și simțul realității.
  • Ne stimulează imaginația și ne îndeamnă să explorăm noi alternative. 
  • Ne face să reflectăm mai profund, să nu ne repezim și să luăm decizii pripite. 
  • Este o invitație să luăm lucrurile de la capăt, dar cu o înțelegere mai profundă a mediului înconjurător. 
  • Ne testează puterea și este piatra de încercare a celor care și-au propus să obțină ceva. 
  • Deschide oportunități noi, ceea ce ne poate conduce la un succes adevărat, pe care nu l-am cunoaște dacă lucrurile ar fi ieșit din prima.

*fragmente din Nietzsche pentru stresați, editura Herald.

foto: Luisa Ene

Comments

comments

Have your say