Platon pentru visători

Articolul acesta este dedicat celor care evoluează pe zi ce trece și țintesc să ajungă la cea mai bună versiune a lor. Și celor care nu au uitat să viseze. :)

Platon pentru visatori ne învață, prin intermediul celor 80 de pastile de înțelepciune practică, cum să ne transformăm visurile în realitate, cum să ne gestionăm timpul, cum să trăim în prezent și multe altele. Scopul este să pui în practică aceste pastile filozofice pentru a duce o viață mai înțeleaptă, mai clară, mai fericită. Am selectat aici câteva idei interesante, dar vă recomand să citiți cartea.

foto: Luisa Ene

💡 Începutul este cea mai importantă parte a unei activități

Platon a susținut idei similare cu cele ale filozofilor din Orient, care spuneau că „o călătorie de o sută de mile începe cu primul pas”.(…) Dar de ce ne este atât de greu să facem acel prim pas? Ei bine, uneori se întâmplă din cauza lenei, alteori, a lipsei de timp, însă nu de puține ori ceea ce ne oprește este frica de ceea ce va urma. Totuși, odată ce pornim, descoperim că drumul nu este chiar atât de greu sau de lung pe cât crezuserăm.

💡 Dacă ne analizăm atent dorințele, descoperim că  unele lucruri nu le vrem cu adevărat

De exemplu, după o zi încărcată urmată de un ambuteiaj, ajungem să ne dorim să ducem o viață retrasă undeva în creierii munților. Ajungem să urâm casa pe care o avem în oraș. (…) Dacă privim atent această dorință, rămânem surprinși. Oricât de mult urâm ambuteiajele, probabil că am urâ și mai mult să fim departe de toate, să nu avem cinematografe și restaurante la doi pași, să locuim departe de cei dragi sau să suportăm niște ierni foarte aspre. Dacă ne gândim atent la toate acestea, ne dăm seama că nu vrem, de fapt, să ne mutăm altundeva și redescoperim cât de mult ne plac casa și orașul nostru.

💡 Ia fiecare zi așa cum este ea

Ia fiecare zi așa cum este ea. Pentru a avea un trai liniștit nu trebuie să te gândești la trecut. Cu siguranță a avut neajunsuri, inadvertențe. Uită-le repede, pentru că mâine este o nouă zi. Începe-o bine, liniștit, cu un moral ridicat, care să nu fie afectat de nimicurile din trecut.

💡 Asumă-ți responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în viața ta

Unele persoane se pricep de minune să dea vina pe împrejurări, pe alți oameni, pe lume în general și chiar pe ghinion. Adevărul este că, în majoritatea cazurilor, suntem responsabili pentru ceea ce ni se întâmplă. (…) Pentru că noi decidem cum să gestionăm și cum să răspundem situațiilor în care ne aflăm. Când nu își este pe plac ceea ce se întâmplă în viața ta, încearcă să afli ce rol ai jucat tu pentru ca lucrurile să stea astfel.

💡 Gândurile proprii sunt cele care creează realitatea vieții noastre de zi cu zi

În sens larg, gândul include ideile și sistemul de credințe, precum și tiparele, și comportamentele moștenite sau dobândite, fie că suntem sau nu conștienți de ele. Așadar nu faptele alcătuiesc realitatea, ci modul în care le interpretăm și judecățile pe care le emitem despre ele. Noi ne creăm propria noastră realitate.

💡 Creierul unui om este ca un pod gol, care trebuie umplut cu mobila potrivită

Eu văd creierul unui om ca pe un pod gol, care trebuie umplut cu mobila potrivită. Prostul îl umple cu tot ceea ce găsește la îndemână. Omul înțelept este grijuliu cu ceea ce introduce în podul minții.

💡 Ai grijă de mintea ta

Nu trebuie să așteptăm ca mintea să dea semne de oboseală pentru a ne ocupa de ea. Așa cum facem revizia mașinii pentru ca problemele să nu ne ia prin surprindere, la fel trebuie să procedăm și cu mintea. Spre deosebire de mașină, nu o vom putea schimba cu una nouă atunci când nu va mai funcționa. Câteva unelte simple pentru întreținerea eficientă a minții:

  • nu înceta să studiezi; învață ceva nou, pentru a-ți menține mintea ageră
  • fii la curent cu evenimentele și cu descoperirile importante
  • fă curățenie: analizează-te, evaluează-ți credințele și renunță la cele care nu-ți mai folosesc
  • cunoaște-te: vezi cum ești și dacă te placi; dacă nu, niciodată nu e prea târziu ca să te schimbi.
  • dacă simți nevoia, mergi la „mecanic”; apelează cu încredere la psiholog atunci când simți că nu mai faci față singur unor situații

💡 Speranța mângâie sufletul: nu o pierde!

Dar totul trece. Chiar și întunericul lasă loc unei noi zile. Când soarele va străluci iar, va fi și mai puternic.

*fragmente din Platon pentru visători.

Comments

comments

Have your say