Să trudești pentru fericirea ta

Reading Time: 2 minutes

Fericirea este o stare de spirit? O operațiune mentală? Un efort? Voință? O construcție interioară? Da, de cele mai multe ori, dacă sunt îndeplinite condițiile materiale minime, ea le cuprinde pe toate. Înseamnă că avem o veste bună și una proastă: vestea bună- fericirea depinde de noi înșine, iar vestea proastă- tot noi suntem cei răspunzători pentru reușita demersului nostru, ceea ce presupune muncă și efort.

5de908ad923b5ef5ffa3b0b56cf3b4c3 De câte ori nu ne spunem că viața este o luptă? La fel este și fericirea, mai ales pentru cei pe care viața nu i-a răsfățat niciodată. Dacă handicapurile noastre sunt vizibile, ca acelea care ne rănesc trupurile, sau dacă nu, ca în cazul în care provin din trecutul nostru,  ele ne furnizează mereu motive de a nu fi fericiți. Dar, odată ce am stabilit această constatare eternă, ce pretext mai avem să continuăm să rumegăm la nefericirea noastră? Este o postură de victimă a existenței cu atât mai periculoasă cu cât va face din noi persoane inaccesibile, de care nimeni nu va mai îndrăzni să se apropie, ceea ce ne va agrava și mai mult solitudinea și handicapul.

Numai noi putem dirija această luptă spre mai multă lumină emoțională și tot noi suntem cei care alegem să fim fericiți sau nefericiți. 

tumblr-quotes-about-life-and-happiness-9

Putem să luăm decizia de a fi fericiți. Evident, fără a avea însă siguranța că succesul este garantat și rapid…Nu se pune problema: Astăzi voi fi fericit, ci mai degrabă: Voi dedica timp și energie pentru a reflecta și acționa astfel încât șansele mele de a trăi fericit să crească.

Nu să fiu fericit acum, imediat, ci să chem fericirea așa cum fluieri după un câine ca să vină la tine. Să mă pregătesc să fiu fericit, să-mi deschid bine ochii și sufletul, așa cum, atunci când mă plimb prin pădure, încep să fiu conștient de pașii mei, în loc să mă afund în grijile zilei de ieri și de mâine.

Nu poți să fii fericit tot timpul. Dar este posibil să lași ușa deschisă cât mai des cu putință, pentru ca fericirea să poată intra din nou în viața ta.

*fragment din Cristophe Andre, Despre arta fericirii. 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *