Fericirea se obține la fel ca oricare alt lucru în viață: prin muncă

foto: www.savoirflair.com

Cum dobândim fericirea? Cred că o obținem la fel cum obținem orice alt lucru în viață: prin muncă și determinare. Nu cred că fericirea te găsește și se coboară asupra ta; cred că tu trebuie să o cauți în mod activ, iar când ai găsit-o să muncești pentru a o reține. Asta înseamnă că avem o veste bună și una proastă: vestea bună- fericirea depinde de noi înșine, iar vestea proastă- tot noi suntem cei răspunzători pentru reușita demersului nostru, ceea ce presupune muncă și efort susținut.

foto: www.savoirflair.com

De câte ori nu ne spunem că viața este o luptă? La fel este și fericirea, mai ales pentru cei pe care viața nu i-a răsfățat niciodată. Dacă handicapurile noastre sunt vizibile, ca acelea care ne rănesc trupurile, sau dacă nu, ca în cazul în care provin din trecutul nostru,  ele ne furnizează mereu motive de a nu fi fericiți. Dar, odată ce am stabilit această constatare eternă, ce pretext mai avem să continuăm să rumegăm la nefericirea noastră? Este o postură de victimă a existenței cu atât mai periculoasă cu cât va face din noi persoane inaccesibile, de care nimeni nu va mai îndrăzni să se apropie, ceea ce ne va agrava și mai mult solitudinea și handicapul. Numai noi putem dirija această luptă spre mai multă lumină emoțională și tot noi suntem cei care alegem să fim fericiți sau nefericiți. 

*fragment din Cristophe Andre, Despre arta fericirii. 

Putem să luăm decizia de a fi fericiți. Evident, fără a avea însă siguranța că succesul este garantat și rapid… Nu se pune problema: Astăzi voi fi fericit, ci mai degrabă: Voi dedica timp și energie pentru a reflecta și acționa astfel încât șansele mele de a trăi fericit să crească.

Nu să fiu fericit acum, imediat, ci să chem fericirea așa cum fluieri după un câine ca să vină la tine. Să mă pregătesc să fiu fericit, să-mi deschid bine ochii și sufletul, așa cum, atunci când mă plimb prin pădure, încep să fiu conștient de pașii mei, în loc să mă afund în grijile zilei de ieri și de mâine.

Nu poți să fii fericit tot timpul. Dar este posibil să lași ușa deschisă cât mai des cu putință, pentru ca fericirea să poată intra din nou în viața ta.

Comments

comments

Have your say