S. Covey, unul dintre cei mai titrați scriitori de dezvoltare personală îți spune cum să obții excelența

Expert în leadership și în business, Covey definește principiile după care trăiesc oamenii de succes și care ne călăuzesc spre o viață mai bună.

Arta conducerii constă în a-i face pe oameni să-și înțeleagă pe deplin propria valoare și propriul potențial.

S. Covey, Cele 12 pârghii ale succesului. Cum să obții excelența primară

Covey este unul dintre cei mai titrați gânditori în domeniul artei conducerii, al eficienței organizaționale și al familiei. În Cele 12 pârghii ale succesului. Cum să obții excelența primară, el susține că viața la superlativ, cea de primă mână, se referă la cine ești tu cu adevărat – caracterul, integritatea, motivațiile și dorințele tale profunde. Iar cea secundară se referă la popularitate, la titlu, la poziție, la faimă, la avere  și la onoruri.
El ne arată că excelența secundară este o urmare firească a celei primare și că excelența primară îți oferă satisfacții intrisece, cum ar fi liniștea sufletească, implicarea și relațiile bogate și rodnice. Aceste satisfacții cântăresc mult mai mult decât cele extrinseci, de importanță secundară – bani, popularitate și o viață egoistă, condusă de plăceri pe care le considerăm a constitui „succesul”.
Persoanele de caracter tind să câștige în viață, pentru că oamenii au încredere în ele. Munca asiduă le conferă, de obicei, un anume nivel de siguranță și prosperitate. Comportamentul lor etic le câștigă afecțiunea și loialitatea celorlați.

Cine este Stephen R. Covey

Am auzit de Stephen R. Covey de la Tim Ferris și am aflat că este unul dintre cei mai apreciați experți în leadership, business și dezvoltare personală. Este celebru datorită cărții 7 deprinderi ale persoanelor eficace, care s-a vândut în 25 de milioane de exemplare în toată lumea.

Ce mi-a plăcut la cartea aceasta

După cum spunea Andy Warhol, în viitor toată lumea va avea câteva minute de faimă, iar cu ajutorul rețelelor de socializare, chiar asta s-a întâmplat. Mai ales în lumea aceasta obsedată de aparențe și faimă, avem nevoie să ni se reamintească de valorile profunde ale vieții și de succesul adevărat în viață: împlinirea sufletească, loialitatea față de prieteni, iubirea, plăcerea de a face o muncă ce ne aduce împlinire. Mi-a plăcut mult să văd că un autor recunoscut pentru cărțile sale despre leadership și dezvoltare profesională face diferența între succesul aparent și lucrurile profunde și ne îndeamnă să le obținem pe acestea din urmă.

Covey explică în cartea sa felul în care putem face trecerea de la această obsesie a excelenței secundare (faimă, avere, popularitate, imagine publică) la concentrarea asupra excelenței primare (caracter, integritate, dăruire de sine). El definește principiile după care trăiesc oamenii de succes și care ne călăuzesc spre asumarea valorilor excelenței primare.

Ce spune fiul său despre Cele 12 pârghii ale succesului. Cum să obții excelența primară

Cartea aceasta este o colecție a celor mai bune dintre eseurile tatălui meu, eseuri care n-au mai apărut până acum în acest format. Nu sunt la fel de cunoscute precum alte scrieri ale sale, dar sunt reprezentative pentru Stephen R. Covey și conțin unele dintre ideile lui cele mai valoroase. Ele pot constitui un adevărat remediu, într-o lume a aspirinelor și a bandajelor temporare. Eu însumi m-am confruntat cu încercări dureroase în viață și vă pot spune din experiența proprie că principiile pe care le-am învățat de la tata – principii clar enunțate în această carte – ne-au dat familiei mele și mie, personal, curajul și încrederea de a merge mai departe, de a contribui cu ceva la mersul lumii în care trăim și de a ne găsi fericirea. Principiile acestea vă vor fi și dumneavoastră de ajutor, fără îndoială.

Sean Covey, fiul lui Stephen R. Covey, despre cartea tatălui său

Comments

comments

Have your say