Știai că în 2h poți citi o carte care îți va schimba viața?

„Cine mi-a luat cașcavalul?” este o carte de dezvoltare personală care a făcut furori și a schimbat viețile a milioane de oameni.

foto: Luisa Ene

Cine mi-a luat cașcavalul? este o carte care vorbește despre schimbarea ce are loc în Labirint, acolo unde patru personaje caută „Cașcavalul”, metaforă pentru tot ceea ce ne dorim să avem în viață, fie că este vorba de o slujbă, de o relație cu cineva, de bani, libertate, sănătate, de recunoaștere din partea celorlalți sau de pace spirituală.

Labirintul din poveste reprezintă locul în care ne petrecem timpul în căutarea lucrului pe care ni-l dorim. Personajele cărții sunt puse în fața schimbării: ce faci atunci când nu mai ai „cașcaval”? Te paralizează frica de schimbare și accepți starea jalnică în care ești, sau cauți „cașcavalul” în altă parte?

Cine mi-a luat cașcavalul? vorbește despre schimbare, despre curajul de a întâmpina schimbarea și cum poți gestiona spre binele tău schimbările ce apar în viața profesională sau personală. Este o carte scurtă și înțeleaptă, care se citește rapid și ușor (are aproximativ 100 de pagini și am citit-o în 2h).

📚Cine este autorul cărții, Spencer Johnson?

A scris peste 25 de lucrări de medicină şi ştiinţe comportamentale şi o populară serie de cărţi pentru copii, ValueTales. Cărţile sale au fost tipărite în milioane de exemplare, fiind traduse în 26 de limbi.

Dr. Johnson a obţinut o diplomă de licenţă în psihologie la University of Southern California şi una în medicină la Royal College of Surgeons din Irlanda, petrecându-şi anii de stagiatură în cadrul Harvard Medical School şi Mayo Clinic.

💡Idei de reținut din această carte

💡Fii pregătit pentru schimbările inevitabile ale vieții

În această carte, personajele principale au devenit atât de comode cu viața lor și cu „cașcavalul” pe care îl aveau, încât atunci când schimbarea a venit, i-a luat complet pe nepregătite. Cartea ne îndeamnă să nu ne plafonăm în viața pe care o avem, să fim întotdeauna pregătiți de schimbare și să ne gândim ce am putea face dacă de mâine am pierde totul și ar trebui să o luăm de la zero. Ideea aceasta mi-a adus aminte de stoicism și de cuvintele lui Marcus Aurelius.

Arta de a trăi este mai asemănătoare cu arta luptelor decât cu cea a dansului, prin faptul că trebuie să stai bine pe picioare, fără să cazi și pregătit pentru tot ceea ce ți se ivește în cale, chiar neprevăzut.

Stoicii făceau o mulțime de exerciții spirituale care să îi pregătească pentru momentele grele din viață care inevitabil apar; posteau și trăiau cu foarte puține lucruri materiale, pentru a vedea cum este să trăiești doar cu strictul necesar sau chiar fără nimic; își aminteau zilnic că totul este trecător, mai ales bunăstarea și că nu controlezi soarta, ci felul în care reacționezi la întâmplările pe care ți le aduce în cale.

💡 Acționează!

Cu orice problemă te-ai confrunta, întotdeauna calea cea mai bună este să acționezi, în loc să stai și să-ți plângi de milă. Analizează situația, vezi ce soluții poți găsi și treci la treabă.

💡Gândește-te la ceea ce vrei să obții

De fiecare dată când te sperie ceva – un job nou, mutarea în alt oraș sau în altă țară etc. – gândește-te la ceea ce vrei să obții. Consolează-te cu imaginea scopului final, asta va face procesul de care îți este frică mai suportabil.

💡Ce ai face dacă nu ți-ar fi frică?

Atunci când nu mai ești mulțumit cu viața ta, când simți că ai vrea să schimbi ceva, pune-ți întrebarea asta. Găsește răspunsul la această întrebare și atunci cei ști ce trebuie să schimbi în viața ta. Cum spune și Johnson în această carte,

Când mergi împortiva fricii tale te simți liber.

💡Bucură-te de schimbare!

Savurează aventura și bucură-te de oportunitățile pe care ți le oferă viața: fiecare schimbare este o oportunitate de a ieși din zona de confort și de a învăța lucruri noi.

Luisa Ene

 

 

 

Comments

comments

Have your say