Trei lecții prețioase despre iubire de la Osho

kate_johnny13

  • Atunci când trăiești în nefericire, ajungi să te obișnuiești cu aceasta. Omul nu ar trebui să tolereze nefericirea nici măcar un singur minut. Oricât de plăcut a fost în trecut traiul alături de o femeie sau de un bărbat, dacă fericirea a fost înlocuită de nefericire, cel mai bine este să va despărțiți. Nu este necesar să îi porți celuilalt ranchiună, căci în privința dragostei nu se poate face nimic. Iubirea este ca o briză. Acum vine, acum pleacă. Iar când a dispărut, nu se mai poate întoarce. Iubirea este un mister. Nu poate fi manipulată.
  • Bărbatul a transformat femeia într-o sclavă, iar femeia l-a transformat pe bărbat într-un sclav. Evident, amândoi urăsc această stare de sclavie. Amândoi îi opun rezistență. De aceea, ei se ceartă constant. La cel mai mic pretext, cearta începe. Și toți doresc să fie sclavi. Sigur, toți vorbesc de libertate, dar nimeni nu are cu adevărat curajul de a fi liber, căci această condiție presupune o stare de solitudine.  Numai cel care are curajul de a fi singur poate fi liber.  Foarte puțini oameni fac însă dovada unui asemenea curaj. Ei simt nevoia să aibă alături pe cineva. De ce? Pentru că se tem de singurătate. Se plictisesc repede cu ei înșiși. Atunci când ești singur, nimic nu pare să aibă semnificație. Când ești cu cineva te simți ocupat și dai astfel un sens artificial vieții.
  • Eu vă învăț să începeți prin a vă iubi pe voi înșivă. Acest lucru nu are nimic de-a face cu ego-ul. Lumina iubirii adevărate este atât de mare încât ego-ul nu poate subzista în ea. Dacă iubirea voastră este focalizată asupra celorlalți, veți continua să trăiți în întuneric. Aprindeți mai întâi de toate lumina în interiorul ființei voastre. Deveniți voi înșivă un far. Lăsați lumina iubirii să alunge întunericul din ființa voastră, să vă hrănească și să vă fortifice, transformându-vă într-o putere spirituală imensă.

Comments

comments

Have your say