Voltaire: pledoarie pentru toleranță și o ordine socială mai dreaptă

Reading Time: 2 minutes

Eu cred că oamenii au stricat puțintel natura pentru că ei nu s-au născut lupi și totuși s-au făcut lupi. Dumnezeu nu le-a dat nici tun de douăzeci și patru calibru și nici baionete, și ei și-au făcut baionete și tunuri ca să se omoare unii pe alții. Aș putea să pun la socoteală și falimentele și justiția care pune mâna pe averea faliților ca să-i păgubească pe creditori.

Voltaire, Candid

foto: Luisa Ene

Secolul XVIII, secolul rațiunii, este numit și secolul Voltaire. Marele gânditor și militant iluminist a fost decis din copilărie să își facă un nume în lumea literelor. De-a lungul vieții sale, a cochetat cu științele exacte și filozofia, însă oricât de seducătoare ar fi fost acestea, marea sa pasiune a rămas literatura.

Am avut o tentativă de a citi Voltaire în liceu, dar probabil că eram prea tânără pentru a putea digera scrierile sale, iar din cauza asta, am abandonat. Am revenit acum asupra lui, iar după ce am terminat de citit Voltaire- Candid sau optimismul, volum care cuprinde romanele sale, dar și dialoguri și anecdote filozofice, mi-a părut rău că nu l-am citit până acum. Daaaar, niciodată nu este prea târziu, nu-i așa?

Câteva idei mișto

Privirile omenirii trebuie ațintite spre viitor. Trecutul este abject.

Datoria prezentului este să șteargă cât mai multe din nedreptățile, persecuțiile, prejudecățile și superstițiile moștenite din secole de primitivism și ignoranță. 

Candid

Candid, nuvela de căpătâi a lui Voltaire, care dă numele acestui volum și a fost denumită de Flaubert drept rezumat al tuturor operelor sale a fost scrisă în 1758 și publicată la Geneva în anul următor. Eroul operei, Candid, trece din aventură în aventură, din nenorocire în nenorocire, cutreieră țări și mări, din Westfalia, țara lui, până în ipoteticul Eldorado american. Peste tot întâlnește persecutori, tirani, escroci, mulți dintre aceștia sub rasă călugărească.

Concluzia romanului: trebuie să ne cultivăm grădina. În fața răului moral, să ne facem datoria, să fim activi, și cumulul muncii tuturor oamenilor cumsecade va sfârși prin a deveni o sumă de realizări, va schimba ceva pe acest pământ. 

Mulți alți iluminiști francezi au pledat pentru toleranță, pentru o ordine socială mai dreaptă, pentru o justiție mai umană, pentru egalitatea în fața fiscului. Nimeni n-a făcut-o însă cu atâta insistență, denunțând aceleași abuzuri și propunând reformele necesare, în zeci de scrieri, cum a avut Voltaire răbdarea să o facă, convins de menirea înaltă a scriitorului. Victor Hugo, urmaș al lui în această muncă uriașă în condițiile secolului al XIX-lea, i-a prețuit cu justă măsură personalitatea atunci când a scris despre Voltaire că ”a fost mai mult decât un om, a fost un veac.”

*fragment din prefața la Voltaire- Candid sau optimismul. Cartea se poate achiziționa de pe site-ul Târgul cărții, de aici.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *