Mulți dintre noi avem o viață foarte agitată și oricât de mult ne-am dori să citim, nu ne permite timpul. Însă sunt o mulțime de cărți foarte bune, de maxim 200 de pagini , pe care le putem citi în câteva ore. Prin urmare, nu mai avem scuza că nu avem timp de citit. 😀
Statisticile spun că ne petrecem câteva ore pe zi pe smartphone. Ce ar fi dacă am alege o zi pe săptămână, în care să alocăm timpul pe care îl petrecem pe telefon, unei cărți bune, pe care o putem citi în câteva ore? 🙂
📚10 cărți geniale și scurte, de citit în 3 ore
📚Hopul, Seth Godin, 96 pagini
Seth Godin este autorul a unsprezece bestselleruri internaţionale, traduse în peste treizeci de limbi și autorul unuia dintre cele mai urmărite bloguri de marketing și dezvoltare profesională. Despre el am mai scris pe blog, este unul dintre autorii mei favoriți.
Despre ce este vorba în Hopul?
Fiecare proiect nou, loc de muncă, hobby sau companie încep prin a fi distractive, dar, la un moment dat, devin foarte grele și nu mai sunt deloc amuzante. Apare un obstacol temporar, care va deveni mai ușor de depășit dacă insiști – Hopul. Sau poate că apare, de fapt, o fundătură, un impas fără ieșire. Seth Godin ne învață cum să deosebim aceste două situații.
În afară de a ne învăța diferența dintre un obstacol temporar și o fundătură, cu alte cuvinte când merită să perseverăm și când să renunțăm, Seth Godin ne arată și importanța de a excela în ceea ce faci. Și mai ales, cum poți excela.

📚 Curaj cât trebuie, Cheryl Strayed, 160 pagini
Cheryl Strayed este autoarea volumului de memorii cel mai bine vândut al New York Times, Wild, precum și a colecției de eseuri și sfaturi de viață Tiny beautiful things și a romanului Torch. Cărțile sale au făcut înconjurul lumii, fiind traduse în peste treizeci de limbi. Eseurile sale au fost publicate în cele mai importante publicații contemporane, printre care The Best American Essays, New York Times Magazine, Washington Post Magazine, Vogue, Salon, The Sun, Tin House, Glamour.
Despre ce este vorba în Curaj cât trebuie?
Curaj cât trebuie este o carte plină de energie care adună citatele și gândurile autoarei, ce au inspirat nenumărați cititori din lumea întreagă. Sinceritatea, umorul fără ocolișuri și rezervele ample de sfaturi afectuoase, dar fără menajamente, i-au ajutat pe mulți să pună un picior în fața celuilalt și să aibă curaj cât trebuie, chiar și în cele mai întunecate clipe.

📚Cine mi-a luat cașcavalul?, Spencer Johnson, 112 pagini
Cine mi-a luat cașcavalul? este o carte de dezvoltare personală care a făcut furori și a schimbat viețile a milioane de oameni. Cine mi-a luat cașcavalul? vorbește despre schimbare, despre curajul de a întâmpina schimbarea și cum poți gestiona spre binele tău schimbările ce apar în viața profesională sau personală. Este o carte scurtă și înțeleaptă, care se citește rapid și ușor (are aproximativ 100 de pagini și am citit-o în 2h). Despre cartea aceasta am povestit mai multe aici.

📚Oliver Sacks, Recunoștință, 72 pagini
Oliver Sacks este un autor incredibil, care în ultimii ani de viață s-a luptat cu cancerul, însă în ciuda acestui fapt, și-a păstrat o atitudine pozitivă. În Recunoștință, scriitorul își mărturisește recunoştinţa pentru darul minunat al vieţii și mi-a plăcut enorm cum și-a rezumat viața.Am dăruit dragoste și am primit dragoste în dar; am fost binecuvântat cu multe lucruri minunate, și la rându-mi am întors lumii din zestrea mea. Mai presus de orice, am fost o ființă gânditoare, un animal cu rațiune, născut pe o planetă frumoasă, ceea ce în sine e un privilegiu enorm și o aventură unică.
Cele patru eseuri reunite în această carte au fost scrise de Oliver Sacks între anii 2013 şi 2015 şi au apărut mai întâi în The New York Times, bucurându-se de un enorm succes.
De-a lungul vieții, Oliver Sacks a îmbinat activitatea medicală cu scrisul, iar cărţile în care prezintă publicului larg cazurile sale clinice s-au bucurat de o uriaşă notorietate internaţională – au fost traduse în 22 de limbi, în tiraje de milioane de exemplare. Opera lui Oliver Sacks a avut un mare impact asupra intelectualilor umanişti şi a artiştilor. Ele sunt studiate în universităţi de către neurologi, scriitori, filozofi şi sociologi. Awakenings a stat la baza filmului cu acelaşi titlu (cu Robert De Niro si Robin Williams, film nominalizat pentru Premiul Oscar) şi piesei lui Harold Pinter, A Kind of Alaska.
Cartea trezește în tine un sentiment de recunoștință pentru minunatul dar al vieții și te face să apreciezi fiecare clipă trăită.

📚Ce mult te-am iubit, Cezar Pârlog, 142 pagini
Fiecare număr de telefon din agenda ta are o poveste – povestea unei iubiri trecute, a unui prieten foarte bun, a unui coleg de birou sau prieten din copilărie. Cezar Pârlog a pus astfel de povești pe hârtie în cartea sa recent apărută – Ce mult te-am iubit. Este o colecție de povești scurte: unele te vor amuza, altele te vor emoționa sau surprinde, dar toate te vor ține în priză.
Ce mult te-am iubit m-a indus în eroare în primă fază din cauza titlului: mă așteptam să fie o poveste de iubire siropoasă. Dar m-am înșelat, este foarte departe de a fi așa ceva.
Este pentru prima oară când citesc ceva de Cezar Pârlog și este o surpriză tare plăcută. Scrie bine, scurt și la obiect, ironic, smart și amuzant.
Ce mult te-am iubit este o colecție de povești de dragoste de câte o pagină fiecare. Poveștile pornesc de la un număr de telefon din agenda naratorului și evocă iubiri trecute.

📚Revolta Akienilor, Daniel Zărnescu , 170 pagini
Revolta Akienilor pare la o primă vedere o carte cu aventuri. În realitate însă, este o poveste din care se desprind lecții de viață și vorbește despre curaj, creativitate și cum să îți descoperi vocația. Este o carte despre maturizare și lupta cu demonii din interior, spunând povestea unui copil de 11 ani care vrea să scrie un roman. El simte că bunicii, părinții și prietenii nu îi înțeleg chemarea. Dar nu este singur. Gândurile și trăirile pe care le are în timp ce scrie se materializează într-un trib de sălbatici care îl însoțește peste tot. Are un întreg trib de akieni care îl susțin.
Nu am mai citit ceva de Daniel Zărnescu până acum și la o căutare pe google am aflat că scrie în mod regulat pe construimimperii.ro, unul dintre cele mai mari bloguri de educație antreprenorială și de leadership din România. A scris opt cărți până în prezent, iar majoritatea țin de sfera dezvoltării personale, productivitate, mindset și așa mai departe. Văzând ce a mai scris, am înțeles de ce a dus Revolta Akienilor în zona asta de dezvoltare. Și bine a făcut, pentru mi-a plăcut mult cum se împletește în carte fantezia cu partea de dezvoltarea personală.

📚Platon pentru visatori, Allan Percy, 192 pagini
Platon pentru visatori ne învață, prin intermediul celor 80 de pastile de înțelepciune practică, cum să ne transformăm visurile în realitate, cum să ne gestionăm timpul, cum să trăim în prezent și multe altele. Scopul este să pui în practică aceste pastile filozofice pentru a duce o viață mai înțeleaptă, mai clară, mai fericită. Am selectat aici câteva idei interesante, dar vă recomand să citiți cartea.

📚Nietzsche pentru stresați, Allan Percy, 160 pagini
Când am auzit că Nietzsche pentru stresați reunește 99 de maxime ale filozofului meu preferat, am zis că asta este o carte pentru mine. Îmi place faptul că filozofia lui Nietzsche se dovedeste practică și foarte eficientă în viața de zi cu zi și am scris în repetate rânduri despre el.
Fiecare capitol al cărții se deschide cu un aforism al lui, urmat de o interpretare actuală care ne ajută să ne îmbunățim calitatea vieții. Cartea ne ajută să luăm decizii pe baza unei ierarhizări mai corecte a lucrurilor care ni se întâmplă, ne face să luăm o pauză pentru a reflecta, să ne tragem sufletul și să regăsim cărarea pierdută.
Este un manual de dezvoltare personală înțelept − și datorită personajului care l-a inspirat − provocator și stimulator. O carte pentru cei ce caută o sursă de inspirație în gândirea celui mai influent filozof al epocii moderne, care ne învață să luptăm cu anxietățile și temerile noastre de fiecare zi.

📚Un om sfîrșit, Giovanni Papini, 240 pagini
Ca să înalți omul, trebuie să acționezi asupra sufletului, spune Giovanni Papini. Și exact asta este ceea ce face cartea sa, Un om sfârșit: acționează asupra sufletului.
Cartea începe în forță, cu o declarație de dragoste; nu este o declarație față de o persoană, ci față de cărți. Papini povestește cum a început idila lui cu cărțile și mai ales cum cărțile l-au salvat de singurătate și l-au scos din mizerie. Pe scurt, cărțile l-au făcut om.
M-a salvat din această singurătate sumbră setea de a ști. De când am cucerit, rând cu rând, misterul abecedarului (…) nu am avut plăcere mai mare, nici mângâiere mai statornică decât cititul. (…) Pentru mine realitatea nu era cea de la școală, de pe stradă, de acasă, ci mai curând cea din cărți- unde simțeam că trăiesc cu mai multă plăcere.
Citatul de mai sus nu este o pledoarie pentru a trăi în lumea cărților, ci povestea unei iubiri: dragostea unui băiat care nu avea nimic, pentru cărțile care i-au oferit totul. Cărțile bune îți deschid porți, îți dau curaj, sunt acolo când ești singur. Sunt un fel de psiholog: îți arată căile posibile, dar te lasă să le descoperi și bătătorești singur.

📚 Geo Dinescu, Numele meu este Anton, 96 pagini
Biblia cărților despre scris, On Writing Well, William Zinsser, spune că rolul fiecărei propoziţii este să îl facă pe cititor să treacă la următoarea propoziţie. Și exact asta face Geo Dinescu: te prinde în mreje de la prima propoziție și nu te lasă să respiri până la ultima.
Bună ziua, numele meu este Anton și am 6 ani.
Sunt cel mai frumos și cel mai cuminte copil din lume. Asta spun mereu bunicii. Se pare că semăn cu tata, nu cu putoarea de mama. Putoare înseamnă un fel de prințesă care râde mult și care știe o grămadă de jocuri. Mama e tare frumoasă și bună, mai ales când face prăjitura aia cu ciocolată. De-aia mie îmi pare tare rău că, atunci când vine să mă vadă, Bunica o ceartă maxim. Îi spune că e incapabilă să crească un copil – când am întrebat ce e aia „incapabil”, au râs toți și au arătat-o cu degetul pe mama:
– Uită-te bine la mă-ta, ea e o incapabilă perfectă!
Ce bine, ce bine, sper că, atunci când o să cresc, și eu o să ajung cel puțin la fel de incapabil.
Cum să nu zâmbești ? Cum să nu te înduioșezi citind acest fragment?
Am râs, am plâns, m-am înduioșat, m-a făcut să trec prin toate stările. Dar cel mai important, cartea asta m-a făcut să mă reîndrăgostesc de ficțiune.

Voi ce cărți scurte și faine ați mai citit?

1 comment
Lulu - January 11, 2019 10:54 am
Frumoase recomandări, dar cred că exagerați la început. Nu am auzit/citit niciodată că “În medie, o persoană citește 200 de pagini în 2 ore.”, mai ales că orice persoană pe care o cunosc în realitate mereu mă întreabă cum citesc atât de mult într-o oră (da, citesc 100/h). Din câte am citit și mi-au zis oamenii, media e de 20-60 de pagini.