10 cărți inteligente și antrenante, de citit vara aceasta

În aceste luni de izolare am citit mult mai mult decât de obicei, iar aceste 10 cărți constituie lista scurtă a lecturilor mele preferate din perioada aceasta. Sunt cărți scrise inteligent și antrenant, care mi-au lăsat sentimentul acela plăcut cum că am rămas cu ceva atunci când am închis cartea.

Fără să mai lungesc vorba, vă las să citiți lista și vă doresc o vară plină de lecturi frumoase și utile! 🙂

Cum să creezi un cămin, Edward Hollis, Editura Vellant, 157 pagini

Este o cărticică minunată, care face parte din seria ‘The School Of Life’ coordonată de Alain de Botton. Îmi place tare mult seria asta, iar cartea aceasta a fost o adevărată revelație. Este scrisă de un arhitect, Edward Hollis, și pune în discuție ce înseamnă de fapt ‘acasă’ și cum ar trebui să ne raportăm la căminul nostru astfel încât să ne simțim în largul nostru. Deși face referire la design interior și arhitectură, nu este o carte cu sfaturi despre decorațiuni, ci merge în profunzime, arătând cum ne poate influența locul în care trăim și ce spun despre noi alegerile estetice.

Fragmente preferate

Căminul reprezintă stabilitatea într-o lume instabilă. Acasă este o metaforă pentru sine. Acasă este depozitul amintirilor. Căminul este făcut de noi și ne face ceea ce suntem. Este o reprezentare a celui care crezi că ești.’

Teatrele și lumile pe care le întâlnim în ele sunt ficțiuni, și la fel și locuințele, pe care le îmbrăcăm frumos și le decorăm pentru ocazii care vrem să aibă loc în ele. Scopul decorării locuinței tale este să creezi un decor pentru viața pe care ai dori să o trăiești în ea.

Clubul 5 am, Robin Sharma, editura Act și Politon, 395 pagini

Clubul 5 am este o carte din seria „nu mă așteptam să îmi placă”. Părea genul de carte care tratează aceleași clișee de dezvoltare personală de tipul cum să îți faci viața mai bună în 5 pași. Însă mi-a plăcut mult, nu știu dacă datorită faptului că Robin este un povestitor foarte bun, însă per total este convingătoare, bine structurată și smart. Este un roman motivațional care te poartă într-o călătorie prin zone îndepărtate ale Pământului pentru a-ți preda pilde despre viață. Iar „călătorind” odată cu autorul și cu personajele sale vei reuși să schimbi lentilele prin care privești viața, pentru a surprinde mai frecvent extraordinarul din ea, în defavoarea obișnuitului. Vei învăța să râzi mai mult, să dansezi mai des și să te joci mai des. Vei învăța să îți simplifici viața și să revii la bucuriile esențiale aflate chiar sub nasul tău.

Autorul prezintă metoda și stilul de viață 5 a.m prin intermediul a 4 personaje simbolice, mentori și ucenici: vrăjitorul, vagabondul, artistul și antreprenoarea. Cei patru se întâlnesc la o conferință de dezvoltare personală în cadrul căreia ia cuvântul Vrăjitorul, un reputat orator. Fiecare dintre aceste personaje are o lecție de învățat și o lecție de oferit. Fiecare dintre cele patru personaje devine astfel o voce, iar autorul surprinde obiectiv societatea zilelor noastre cu slăbiciunile, ridicolul și snobismul ei.

Dacă îți plac cărțile de dezvoltare personală, aceasta este o lectură pe care să o iei în considerare, mai ales că este scrisă creativ, într-un mod diferit față de cărțile de acest gen. Cred că de aceea m-a și cucerit.

Fragmente preferate

Nu-ți lăsa flacăra să piară, cu fiece scânteie de neînlocuit, în smârcurile deznădejdii lui nu chiar, nu încă și deloc. Nu-ți lăsa eroul din suflet să piară singur și frustrat din cauza vieții pe care ai meritat-o și nu ai putut să o ai. Lumea pe care o dorești poate fi câștigată. Este reală. Este posibilă, este a ta.

Plăcerea este de preferat adevărului terifiant dar măreț conform căruia toate posibilitățile necesită multă muncă, o permanentă reinventare și o dăruire la fel de profundă ca adâncurile mării, pentru a ieși zilnic în larg din portul nostru sigur. Cred că, în fond, seducția mulțumirii de sine și a unei vieți ușoare este de o sută de ori mai brutală decît o viață în care pui totul în joc și iei o poziție de nezdruncinat ca să-ți aperi cele mai luminoase visuri.

Curajul de a fi fericit, Ichiro Kishimi, Fumitake Koga, Editura Litera, 287 pagini

Când am primit cartea aceasta de la editura Litera, nu îmi venea să cred că nu am auzit de ea până acum. Cartea reunește disciplinele mele favorite, filozofia și psihologia, într-un dialog profund dar jucăuș dintre un profesor și discipolul său. Autorii concentrează toate cunoștințele lor în câteva sfaturi simple, dar în același timp profunde, pentru a ne arăta cum putem găsi fericirea. O perspectivă profundă despre cum să‑ți trăiești viața cu mai mult curaj și cum să‑ți găsești fericirea de‑a lungul acestei călătorii.

Filosoful sau profesorul din carte este de părere că secretul unei vieți fericite și împlinite poate fi regăsit în teoriile lui Alfred Adler, una dintre figurile marcante ale psihologiei din secolul al XIX‑lea. Tânărul său discipol pune la îndoială faptul că și‑ar putea îmbunătăți cu adevărat viața doar schimbându‑și modul de gândire. Cu multă răbdare, filosoful îi explică esența psihologiei adleriene, o psihologie a curajului, trecându‑l pe tânăr prin toate etapele mentale necesare pentru a realiza acest lucru și demonstrându‑i atât tânărului, cât și nouă schimbările pe care această teorie le va aduce la modul în care ne trăim viața.

Fragmente preferate

Nu trăim într-o lume obiectivă, ci într-o lume subiectivă, căreia noi înșine i-am dat un înțeles. Problema pe care trebuie să ne concentrăm nu este cum arată lumea, ci cum o percepem noi.

Trecutul nu există. Trecutul despre care vorbești nu este altceva decât o poveste compilată cu măiestrie de tine, cel de acum.

Ritualuri zilnice ale oamenilor de geniu, Mason Curey, editura Litera, 220 pagini

Ca să-și găsească inspirația, David Lynch bea un shake cu ciocolată și șapte cești cu cafea și mult zahăr. Woody Allen face duș. Thomas Wolfe scria dezbrăcat. Andy Warhol obișnuia să bea suc de morcovi, iar Igor Stravinski, să stea în cap atunci când se simțea blocat. Sunt doar câțiva dintre marii artiști – scriitori, pictori, filosofi, savanți, matematicieni sau compozitori – cu cele mai originale strategii pentru a-și stimula energia creatoare. Cartea aceasta ne spune secretele marilor genii ale omenirii și ne inspiră să găsim și noi timp pentru lucrurile care contează cu adevărat.

Este genul de carte pe care e bine să o păstrezi în bibliotecă și să o răsfoiești, din când în când, pentru inspirație.

Fragmente preferate

O persoană stoică modernă știe că modul cel mai sigur de a disciplina pasiunea este să disciplinezi timpul.

În fond, munca rămâne întotdeauna cel mai bun mod de a evada din viață!

Poate ar fi bine să discuți cu cineva, Lori Gottlieb, editura Litera, 602 pagini

Te-ai întrebat vreodată la ce se gândește terapeutul tău? Acum poți afla, căci Lori Gottlieb ne invită în lumea ei din postura de psihoterapeut, dar și din cea de pacientă, analizând adevărurile și minciunile pe care ni le spunem nouă, dar și celor din jur, în timp ce oscilăm între iubire și dorință, sens și mortalitate, vină și iertare, teamă și curaj, speranță și schimbare.

Este genul de carte care te determină să vezi într-o lumină cu totul nouă și este, în același timp, captivantă și plină de umor. Explică procesul terapeutic în termeni accesibili, dându-le, în același timp, speranță celor care nu cred în terapie.

Fragmente preferate

Liniștea nu înseamnă să te afli într-un loc în care nu e zgomot, agitație sau efort. Înseamnă să fii în mijlocul acelor lucruri și totuși să fii calm în adâncul sufletului tău.

Nu veți primi ziua de azi înapoi.

Omul în căutarea sensului vieții, Victor Frankl, editura Vellant, 159 pagini

Pe Victor Frankl îl apreciez atât de mult, pentru că, din nou, pune în dicuție disciplinele mele preferate, psihologia și filozofia. El a devenit interesat de psihanaliză în adolescență, a ajuns să studieze medicina și să predea despre intersecția psihologiei cu filozofia, sau ceea ce el a numit logoterapie, care provine din cuvântul grecesc logos = sens, cuvânt, discurs. În timp ce Freud credea că oamenii sunt ființe conduse de obținerea plăcerii și fuga de durere, Frankl susținea că forța motrice a oamenilor nu este plăcerea, ci găsirea unui sens în viață. Când a izbucnit al Doilea Război Mondial, Frankl și familia sa, evrei fiind, au fost deportați într-un lagăr de concentrare. În aceste condiții, Frankl ar fi putut să ajungă la disperare, pentru că deși eliberat după ani de chin, a aflat că naziștii i-au ucis soția, fratele și părinții. Însă el a scris ceea ce a devenit un tratat extraordinar privind rezistența și salvarea spirituală, Omul în căutarea sensului vieții. Este una dintre cărțile de căpătâi ale omenirii, merită citită și păstrată cu sfințenie în bibliotecă.

Fragmente preferate

Sănătatea mintală este bazată pe un anumit nivel de tensiune, tensiunea dintre realizările de până în momentul prezent și cele care își așteaptă împlinirea, altfel spus, distanța dintre ce este un individ și ce ar trebui să devină.

Forma cea mai măreață a potențialului uman este este transformarea unei tragedii personale într-un triumf, a situațiilor delicate, în reușite.

Flux, Psihologia fericirii, Mihaly Csikszentmihalyi, editura Publica, 394 pagini

Celebrele investigații ale psihologului Mihaly Csikszentmihalyi privind „experiența optimală“ au arătat că o trăire este cu adevărat satisfăcătoare în prezența unei stări a conștiinței numită flux. În starea de flux, oamenii trăiesc un sentiment profund de bucurie, creativitate și implicare completă. În această carte, Csikszentmihalyi descrie modurile în care poate fi controlată această stare pozitivă, pentru a nu fi lăsată la voia întâmplării.

Flux: psihologia fericirii ne învață cum, prin ordonarea informației din conștiință, putem descoperi adevărata fericire și putem crește semnificativ calitatea vieții.

Fragmente preferate

Fiecare persoană dispune de o atenție limitată, pe care o poate orienta intențional, ca pe o rază de energie, sau o poate dispersa în activități dezlânate și aleatorii. Forma și conținutul vieții depind de utilizarea atenției. În funcție de cum este investită, rezultă realități complet diferite.

Unele dintre cele mai exaltante experiențe pe care le putem avea se petrec în minte, declanșate de informații ce ne stimulează mai curând capacitatea de a gândi și de a prelucra informația decât aptitudinile senzoriale.

Un IQ financiar mai bun, Robert Kiyosaki, editura Curtea Veche, 230 pagini

Despre Robert Kiyosaki am mai scris pe blog, îmi plac mult cărțile sale, pentru că educația financiară cred că ar trebui să fie o prioritate pentru orice adult responsabil. Niciodată nu e prea târziu să înveţi, iar dacă şcolile tradiţionale nu predau bazele finanţelor personale, poţi începe singur să-ţi extinzi cunoş­tinţele.
Kiyosaki prezintă cele cinci tipuri de IQ financiar, necesare fiecărei persoane care doreşte să obţină independenţa financiară: cum să faci mai mulţi bani — să afli cât valorezi cu adevărat, cine îţi sunt clienţii şi cum să-ţi conturezi viitorul financiar; cum să-ţi protejezi banii — să priveşti taxele ca fiind inerente vieţii, alături de tine la bine şi la rău, căci „nu contează cât câştigi… ci cât îţi rămâne“; cum să-ţi aloci banii — să înveţi cum să trăieşti pe baza unui buget, deoarece nu e suficient să vrei un trai bun, trebuie să-l şi planifici; cum să ai profit prin efectul de levier — să ştii cum să pui banii să lucreze pentru tine, aceasta fiind o abilitate crucială; cum să fii mai informat în plan financiar — să accelerezi procesul de îmbogăţire, pe măsură ce asimilezi tot mai multe informaţii.

Această carte nu conţine sfaturi financiare. Dar te ajută să devii mai inteligent în plan financiar, aşa încât să poţi înţelege informaţiile pe care le primeşti şi să-ţi găseşti propria cale spre stabilitatea financiară.

Fragmente preferate

Poți să ghicești viitorul unei persoane analizând în ce lucruri își investește timpul și banii.

Banul nu e ochiul dracului. Nu dragostea pentru bani aduce răul – ci lipsa banilor. Unul dintre cele mai mari eșecuri ale sistemului educațional este acela de a nu le asigura studenților o educație financiară.

Păcălit de hazard, Nassim Taleb, editura Curtea Veche, 437 pagini

Cartea este o investigație inovatoare despre noroc, incertitudine, probabilitate, eroare umană și luarea deciziilor într-o lume pe care nu o înțelegem. Eroul cărții este norocul. Antieroul este ghinionul. Iar Taleb spune aici povestea întâlnirilor noastre cu aceste personaje neînțelese. Într-un fel, Păcălit de hazard este o lucrare tragică. Autorul ne atrage atenția că suntem la cheremul unor întâmplări pe care rațiunea nu le poate anticipa și, cu atât mai puțin, controla. Ele vin și pleacă, lăsând în urmă când abundență, când penurie, când extaz, când catastrofe. Consolarea este că fenomenul acesta e democratic în cel mai înalt grad – stăm cu toții sub zodia lui.

Singurul mod în care ne putem descurca într-o lume aflată sub semnul întâmplării e să adoptăm poziția stoică – contemplarea fenomenelor care au puterea de a da totul peste cap și acceptarea cu seninătate a condiției noastre omenești.

Păcălit de hazard e o meditație filozofică asupra lumii contemporane, scrisă într-un stil pe cât de amuzant, pe atât de profund. Pentru mine a fost o lectură oarecum incomodă pe alocuri, pentru că mi-a deschis ochii în fața ideii de noroc/ghinion, în care nu vreau să cred. Eu cred cu tărie că în viață poți reuși (aproape) orice dacă ești dispus să muncești enorm pentru asta și să faci sacrificiile necesare. Însă argumentele autorului sunt inteligente și documentate și este genul de carte care îți pune mintea la contribuție.

Fragmente preferate

Munca grea, conștientă de riscuri, și disciplina pot conduce, cu o mare probabilitate. la o existență confortabilă. Dincolo de asta, totul e hazard: fie prin asumarea de riscuri enorme (și inconștiente), fie printr-un noroc chior. Succesul mediu poate fi explicat prin aptitudini și forță de muncă. Succesul nebun este imputabil varieției.

Nu văd niciun eroism deosebit în acumularea de bani. Nu mă atrage deloc să îmi sacrific vreunul dintre obiceiurile mele personale, dintre plăcerile intelectuale și standardele individuale pentru a deveni miliardar. A deveni bogat nu este o realizare morală.

Fracturi, Mihail Victus, editura Vremea, 175 pagini

Recunosc că citesc mai puțină literatură română contemporană decât aș vrea. Însă de cele mai multe ori sunt descurajată de tonul depresiv al scriitorilor contemporani, de acțiunea searbădă (sau lipsa de acțiune) – un stil de care suferă și cinema-ul românesc. Însă uneori dau peste câte o carte ce îmi redă încrederea că există speranță și la noi, la români, și că literatura nu a murit odată cu Caragiale.

Fracturi este un roman bun, palpitant, cu un subiect interesant și antrenant. Am găsit toate ingredientele care mă atrag de obicei la o carte: personaje relatable, suspans, iar mai presus de toate, scriitură bună.

În roman este vorba despre un presupus atentat cu mașină, iar eroul nostru este un manipulator media, lipsit de scrupule. La o primă vedere pare un soi de roman polițist, dar este de fapt un roman fascinant despre trezirea conștiinței.

Despre autor, Mihail Victus, am aflat că a obținut numeroase premii literare pentru proză, dintre care: Marin Preda (2018), Ioan Slavici (2017), Radu Rosetti (2015). Începând cu 2006, a publicat proză în diverse reviste: Tribuna (2017), Iocan (2016), Ateneu (2015), Actualitatea literară (2011)

Fragmente preferate

Cred că uneori avem nevoie de momente în care să putem fi triști sau furioși sau apatici și să nu trebuiască să ne explicăm comportamentul. Sunt unele părți din tine pe care nu vrei să le arăți nimănui și chiar nu e necesar să o faci.

Fiecare duce cu sine o realitate personală. Dacă zece dintre ei privesc în aceeași direcție, există probabilitatea ca fiecare să observe lucruri diferite. Abia în momentul în care vor crea legături între ei vor putea să combine fragmentele de imagini și să alcătuiască u n tablou comun.

Comments

comments

Have your say