10 memorii și jurnale de citit într-o viață

Am realizat o listă cu memorii și jurnale care m-au inspirat, mi-au dat de gândit și uneori, chiar mi-au schimbat viața.

Cred că cele mai practice și educative cărți sunt cele din sfera memorii și jurnale. În aceste cărți autobiografice ți se dezvăluie lumea interioară a oamenilor care au schimbat lumea. Ele te pot învăța cum să schimbi și tu lumea – începând cu tine.

O autobiografie bună are întotdeauna o morală. Fie că este vorba de povestea de origini a personajului, prin care afli cum a reușit în viață, fie că este vorba de un jurnal, din care afli cum gândea, din orice autobiografie rămâi cu lecții aplicabile în viața ta.

Pentru că am citit foarte multe memorii și jurnale în ultima vreme, am întocmit o listă cu cele care m-au impresionat cel mai mult. Dacă nu ești familiarizat cu acest gen de cărți, dar îți dorești să începi de undeva, lista îți poate servi ca punct de reper. Iar dacă deja ești fan al autobiografiilor și jurnalelor, sper că această listă te va inspira.

10 memorii și jurnale de citit într-o viață

📝Jurnalul lui Lev Tolstoi

Jurnalul lui Tolstoi poate fi privit și ca o carte de dezvoltare personală. Pe tot parcursul jurnalului, scriitorul îşi disecă defectele şi îşi repetă regulile pentru îndreptare, ca pe o mantră. Este un soi de îndreptar al caracterului, o carte care te ajută la dezvoltarea personală.

Citind frământările sale, nu te mai simţi vinovat pentru defectele tale, dacă până şi un om mare ca el s-a zbătut să devină mai bun. Şi mai ales, te încurajează să devii un om mai bun.

foto: Luisa Ene

📝Jurnalul lui Mihail Sebastian

Am citit cartea cu sufletul la gură, ceea ce nu se întâmplă de obicei când e vorba de non-ficțiune. Paginile despre război și tumultul vremurilor pe care le trăia sunt cele mai bune. Le-am citit ca pe un roman polițist, așteptam ”deznodământul” de parcă nu era vorba de fapte istorice, de parcă nu știam ”cum se termină”.
Pentru cei care cochetează cu scrisul, dar și pentru cei care vor să afle ce se întâmplă în spatele cortinelor, însemnările despre cum a scris Accidentul sau Joaca de-a vacanța sunt aur curat. Povestește tot, cât scrie pe zi, cum gândește o carte în ansamblul ei, chinurile în legătură cu calitatea scriiturii sale, tehnicile pe care le aplică. Am dedicat o postare însemnărilor sale în legătură cu scrisul, sunt prețioase și este foarte interesant să citești opera lui în paralel cu însemnările despre cum a scris-o.

📝Autobiografia lui Benjamin Franklin 

Benjamin Franklin este unul dintre părinții fondatori ai Americii și o figură venerată în lumea politicii, dar eu îl apreciez în special pentru scrierile sale. Autobiografia sa este una dintre cele mai bune cărți de dezvoltare personală pe care le-am citit vreodată.
De origini umile (fiu al unui lumânărar), Franklin a reușit să își depășească condiția prin sârguința, perseverența, ambiția și firea sa întreprinzătoare. În cartea aceasta, el povestește exact cum a devenit un om mai bun și cum a devenit unul dintre cei mai influenți și cunoscuți oameni ai vremii sale. S-a străduit toată viața să obțină cele mai mari virtuți accesibile unui om, documentând acest parcurs în autobiografia sa.

📝Autobiografia intelectuală a lui Victor Hugo

Să citești ceva de Victor Hugo reprezintă o bucurie literară, profundă, atât în ceea ce privește ficțiunea lui, cât și în privința autobiografiei. În Autobiografia mea intelectuală, Victor Hugo vorbește cu precădere despre rolul artei și al literaturii în viața noastră și explică în ce fel ne transformă în oameni mai buni.
Autobiografia mea intelectuală este una dintre acele cărți care îți deschide ochii și te face să te gândești la felul în care îți trăiești viața, dar mai ales te impulsionează să citești și să acorzi mai mult timp artei. Sunt zeci de pagini în care explică rolul literaturii și al artei în viața noastră și spune, pe bună dreptate, că arta are ca rezultat, chiar dacă nu și ca scop aparent, ameliorarea omului.

📝Walden, jurnalul lui Henry David Thoreau

Într-o zi, Henry David Thoreau a decis să își construiască o casă cu propriile mâini și să se retragă acolo pentru o perioadă. A găsit locul, pe malurile lacului Walden, din statul Massachusetts, iar timp de doi ani a locuit acolo, ducând o viață simplă și retrasă. În timpul ăsta, scriitorul a făcut o incursiune în propriul suflet, a scris o carte, Walden, și a învățat cum să trăiască singur, să își construiască un adăpost, și să își procure cele necesare supraviețuirii.
Jurnalul lui Henry David Thoreau povestește experiențele din acești doi ani, motivele care l-au împins să facă asta, dar și revelațiile pe care le-a avut în tot acest timp. El a descoperit că poți trăi bine și fără luxul pus la dispoziție de societatea modernă, dar mai ales, că te poți descurca singur și că mulțumirea de sine, fericirea și buna-dispoziție țin doar de tine însuți.

foto: Luisa Ene

📝Jurnalul lui Marcus Aurelius

Tim Ferris, un influencer pe care îl urmăresc cu religiozitate, spunea la un moment dat că dacă iei cartea lui Marcus Aurelius și înlocuiești numele de persoane și locuri cu unele contemporane, ai impresia că citești o carte contemporană. Asta pentru că Gânduri către sine însuși este atemporală, iar gândurile și sfaturile pe care le exprimă oglindesc trăirile zilelor noastre.

Opera lui Marcus Aurelius este departe de a fi un tratat complicat de filozofie, ci este o culegere de exerciții spirituale pe care acesta le-a notat în jurnalul său. Cartea lui Marcus Aurelius este una dintre cele mai reprezentative cărți ale filozofiei și totodată un manual practic care te ajută să îți trăiești viața cu eleganță, decență și bucurie.

📝Autobiografia lui Irvin Yalom, Călătoria către sine

Irvin Yalom nu putea lipsi de pe această listă. Am scris de nenumărate ori pe blog despre Irvin Yalom, este unul dintre scriitorii mei favoriți. Oricând am o perioadă mai proastă, revin la cărțile sale, care îmi oferă alinarea și consilierea de care am nevoie. 
Dilemele vieții și rezolvări pentru ele – nu sunt mulți scriitori care își pot rezuma cărțile așaînsă Irvin Yalom o poate face și mai important, poate livra exact ceea ce a promis. În cărțile sale, Yalom ne oferă soluții și perspective noi la unele dintre cele mai arzătoare și dureroase probleme ale vieții. 

📝De neoprit, viața mea de până acum, Maria Sharapova

Maria Sharapova m-a impresionat într-un interviu cu Tim Ferris, datorită atitudinii sale puternice și a crezului că poți obține orice prin voință, muncă și perseverență.

În anul 2004, după o victorie în fața dublei campioane Serena Williams, Maria Sharapova a câștigat turneul de la Wimbledon la doar șaptesprezece ani. Ulterior a devenit de mai multe ori numărul unu în clasamentul WTA, a mai câștigat patru trofee de Grand Slam și a devenit una dintre sportivele cu cele mai mari câștiguri din lume. A obținut toate aceste lucruri pentru că și-a construit cariera cu hotărâre și dăruire. Povestea ei începe într-un mic oraș din Rusia, unde, la doar cinci ani, a început să joace tenis cu o putere precoce de concentrare. Începe când Iuri Sharapov, tatăl ei, riscă totul ca să ajungă cu ea în Florida, cu doar șapte sute de dolari în buzunar și fără să cunoască engleza, dar convins că fiica sa putea deveni o mare campioană.

📝Autobiografia lui Winston Churchill, Anii tineretii mele

În acest volum autobiografic găsim parcursul timpuriu și anii formatori ai unuia dintre cei mai influenti politicieni europeni ai secolului XX.

E un text pasionant și înțeleg de ce Winston Churchill a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1953. Ironia sa fină, fluența limbajului, talentul descriptiv și acuratețea cu care ilustrează scene de război sau situații politice sunt de neegalat. În Anii tineretii mele, el ne arată lumea Angliei epocii victoriene și contextul social și politic al Imperiului Britanic de dinaintea devastatoarelor Războaie Mondiale. E o carte excepțională, mai ales pentru cei pasionați de istorie.

📝Jurnalul Annei Frank

Povestea tragică a Annei Frank e bine cunoscută. Împreună cu familia ei şi alţi cunoscuţi evrei, Anne a stat ascunsă timp de doi ani, de teama deportării în lagăr, în aşa-numita Anexă a sediului firmei patronate de tatăl său, în Amsterdamul ocupat de germani. Avea 13 ani când a intrat în Anexă. A ţinut aici un jurnal, devenind la un moment dat conştientă că el va reprezenta un document important după ce războiul se va sfârşi. Anne şi ceilalţi şapte locatari ai Anexei sunt arestaţi şi mai târziu deportaţi cu ultimul transport spre Auschwitz. Cu excepţia lui Otto Frank, toți vor muri. Eliberat din lagărul de la Auschwitz, tatăl Annei va publica şi va face cunoscut în toată lumea jurnalul fiicei sale.
Anne Frank și jurnalul ei figurează pe mai toate listele de excelență ale veacului XX privitoare la personalități și la cărți. A fost tradus în peste 65 de limbi și s-a vândut în întreaga lume în peste 30 de milioane de exemplare. 

Pe voi ce jurnale și memorii v-au impresionat? Dați-mi idei, în comentarii, de cărți care pot completa această listă. 🙂

Comments

comments

6 comments

 1. Larisa - January 7, 2019 4:57 pm

  Buna Luiza,
  De curand am inceput sa citesc Educated de Tara Westover. Si in doar trei zile am ajuns aproape de final, desi cartea are peste 400 de pagini.

  Este o carte foarte interesanta despre o tanara care desi a crescut intr-o familie care nu crede in invaramantul public sau medicina moderna, reuseste sa obtina un doctorat la universitatea Cambridge. Dupa cum comenteaza un cititor, cartea aceasta este ‚hrana este minte‘ si abordeaza familia, credinta personala, acceptarea de societate.

  Larisa

  Reply
  • Luisa Ene - January 7, 2019 5:02 pm

   Buna, chiar am mai auzit recent de Educated… este un semn ca spui si tu de ea, trebuie sa o citesc. 🙂 Pare foarte interesanta. Multumesc pentru recomandare!

   Reply
 2. White - January 7, 2019 6:05 pm

  Lumea de ieri a lui Zweig o sa-ti placa sigur.

  Reply
  • Luisa Ene - January 7, 2019 6:24 pm

   Nu am citit-o, desi am tot auzit de ea. Multumesc pentru recomandare, o voi trece pe lista ‘de citit’. 🙂

   Reply
 3. Adriana - January 7, 2019 10:34 pm

  Si mie imi plac foarte mult. Nu imi vine in minte acum decat recentul jurnal al lui Yasunari Kawabata

  Reply
  • Luisa Ene - January 8, 2019 11:59 am

   Mulțumesc pentru sugestie, am căutat acum despre Yasunari Kawabata și pare interesant. O voi trece pe lista „de citit”. 🙂

   Reply

Have your say