13 cărți care mi-au făcut viața mai bună în 2019

Ca în fiecare an, iată lista cu lecturile preferate din 2019.

Am citit undeva că în cultura egipteană, numărul 13 este asociat cu numărul treptelor pe care omul trebuie să le urce pentru a ajunge la viața eternă. Urcarea celor 13 trepte semnifică metamorfozarea ființei umane, iar pasul de pe ultima treaptă se identifică cu nemurirea.

De aceea, numărul 13 mi s-a părut foarte nimerit pentru topul lecturilor care mi-au făcut viața mai bună și m-au inspirat în 2019. Am parcurs cele 13 „trepte” formate din cărți, care nu m-au dus către eternitate, dar m-au adus mai aproape de versiunea mea ideală. Sper ca aceste cărți să vă inspire și pe voi. 🙂

📚Japonisme, arta de a fi mulțumit, Erin Niimi, editura Litera

foto: Mihaela Giuran

Există o mulțime de aspecte ale vieții culturale japoneze pe care cred că putem să ni le însușim. Fie că vorbim despre schimbarea stării de spirit, despre savurarea unei cești de ceai sau despre o plimbare înviorătoare prin pădure, aceste tehnici pot fi valoroase pentru toți cei care se simt suprasolicitați, agitați, epuizați, neliniștiți sau copleșiți de responsabilități. Principiile din această carte, desprinse din cultura japoneză, te vor ajuta să recunoști și să devii conștient de caracterul efemer al vieții, să descoperi frumusețea dincolo de dezordinea lumii în care trăim și te vor învăța să-ți accepți și să-ți prețuiești cicatricile – lucru care poate fi eliberator.

📝Citatul reprezentativ:

Cuvântul ganbare înglobează esența conceptului de găsire a motivației. Este un amestec între „dă tot ce ai mai bun” și „nu renunța”, care exprimă entuziasmul și pasiunea de care ai nevoie uneori pentru a continua – și pentru a păstra concentrarea pe obiectuvul final. Este o atitudine, sau spiritului hotărârii și al perseverenței.

📚Înțelepciunea duminicilor, Oprah, editura Lifestyle Publishing

O admir pe Oprah încă din copilărie – este o forță în lumea entertainmentului și a dezvoltării personale. Cartea sa este de fapt o sinteză a interviurilor cu mari personalități pe care le-a avut de-a lungul anilor în cadrul „Oprah Winfrey Show” și „Super Soul Sunday” și prezintă cele mai bune lecții de viață pe care le-a învățat. Cum spune chiar Oprah în intoducerea cărții, misiunea ei este să îi ajute pe oameni să intre în contact cu idei care să le lărgească viziunea asupra identității și a potențialului lor.

📝Citat reprezentativ

Mulți dintre noi cred că, pentru a ne găsi pasiunea, trebuie să ne uităm în afara noastră. Dar am învățat că, în mod ironic, secretul pentru a-ți găsi paisunea stă în a pune suflet în tot ceea ce faci. Și subliniez, totul. (…) Nu poți să te vaiți, să fii nefericit nouăzeci la sută din zi, și să te aștepți să simți pasiunea în restul de zece la sută. Cei mai mulți dintre noi nu înțeleg că pasiunea este o chestie interioară. Este ca un mușchi care devine mai puternic cu cât îl folosești mai mult.

📚 Idei cu lipici, Chip Heat și Dan Heat, editura Act și Politon

Cei doi autori ne prezintă tot felul de idei cu lipici care au schimbat opiniile și comportamentul celor care le-au receptat, și apoi, le demontează pentru a înțelege cum sunt alcătuite. Concluzia este că oricine poate crea „idei cu lipici”, adică, idei persistente, care să fie înțelese, ținute minte și să aibă un impact de durată, dacă aplică cele șase principii ale ideilor remarcabile explicate în carte.Idei cu lipici este la rândul ei o carte cu lipici, datorită exemplelor foarte inspirat alese pe care le folosesc autorii pentru a-și exemplifica conceptele teoretice prezentate, dar, și, mai ales, datorită modului interactiv de redactare.

📝Citat reprezentativ

E greu să faci ideile să persiste într-un mediu zgomotos, imprevizibil și haotic. Dacă e să reușești, primul pas este acesta: fii simplu. Nu simplu în sensul de simplificare exagerată sau de folosire a sintagmelor. Nu trebuie să vorbești monosilabic pentru a fi simplu. Ceea ce vrem să spunem prin simplu este să găsești esențialul ideii. Să găsești esențialul înseamnă să dezvelești o idee până la esența sa.

📚Instrumentele titanilor – tacticile, rutinele și obiceiurile miliardarilor, figurilor publice și artiștilor de talie mondială, Tim Ferris, editura Act și Politon

Instrumentele titanilor de Tim Ferriss nu este doar o simplă carte, ea reprezintă o investiție în tine însuți. Asta pentru că, oamenii extraordinari pe care îi vei cunoaște prin intermediul acestui volum și pe care autorul îi numește titani, (peste 100 la număr) îți vor oferi informații și lecții valoroase de viață pe care să le pui în aplicare în propria ta existență. Iar dacă ar fi să îl cităm pe Warren Buffett, „investiția în tine însuți este cea mai importantă investiție pe care o vei face în viață.”.

📝Citat reprezentativ

Sunt o persoană obsedată să ia notițe. Câțiva oameni ar numi lucrul acesta tulburare obsesiv – compulsivă, pe când alții l-ar considera o vânătoare maniacală de himere. Eu îl privesc mai simplu: este colecția rețetelor din viața mea. (…) Această carte a mea, la fel ca toate celelalte, este un compediu de rețete pentru performanță înaltă.

📚Seneca, Istoria unei vieți, Emily Wilson, editura Seneca

La un search pe google despre stoicism vei descoperi mii de comunități despre stoicism și oameni extraordinar de convinși că stoicismul este un mod de a trăi, nu doar o filozofie. Stoicismul a avut o creștere fenomenală în cultura populară din ultimii ani, site-uri ca “Modern Stoicism”, “How to Be a Stoic”, “Daily Stoic” sau “Traditional Stoicism” vorbind despre această filozofie cu o ardoare care seamănă a credință religioasă. Citind această carte, biografia celui mai de seamă stoic, înțelegi de ce această filozofie a devenit atât de populară.

📝Citat reprezentativ

Cel mai mare imperiu pe care poți să îl stăpînești ești tu însuți.

📚Nesupusele – 100 de femei pentru 100 de ani de Românie Modernă, editura Univers

Nesupusele aduce în fața noastră poveștile unor românce extraordinare, pe care istoria le-a ignorat sau le-a menționat prea puțin. Aceste povești merită aflate, pentru că sunt femei care ne inspiră și care ne arată că poți să ajungi acolo unde unii nici nu îndrăznesc să viseze.

📝Citat reprezentativ

În manualele de istorie se vorbește mai mult de cai decât despre femei și în poveștile pentru copii fetele sunt doar frumoase, iar băieții sunt cei curajoși.

📚Tată bogat, tată sărac, de Robert Kiyosaki, editur

Există o mulțime de resurse și cărți de educație financiară, dar cartea mea preferată rămâne Tată bogat, tată sărac, de Robert Kiyosaki. Cartea face lumea complicată a finanțelor să pară ușor de înțeles chiar și pentru un copil. De fapt, autorul imaginează un tată bogat și unul sărac și sfaturile pe care le primesc copiii lor de la ei.

📝Citat reprezentativ:

De multe ori, banii scot la iveală lipsurile noastre ca oameni. (…) Banii nu fac decât să accentueze modelul circuitului banilor prezent în mintea voastră. Dacă modelul presupune cheltuirea a tot ce aveți, mai mult ca sigur că dacă veți avea mai mulți bani veți cheltui și mai mult.

📚21 de lecții pentru secolul XXI, Yuval Harari, editura Polirom

Yuval Noah Harari a făcut furori cu cele două cărți despre trecutul și viitorul omenirii, Sapiens: A Brief History of Humankind (2014) și Homo Deus: A Brief History of Tomorrow (2015). Cea mai recentă carte a sa, „21 de lecții pentru secolul XXI” este o lectură necesară pentru toți cei care vor să înțeleagă cele mai presante probleme actuale. Am citit 21 de lecții pentru secolul XXIcu aviditate și cu sete de cunoaștere. Nici nu ai cum altfel – Yuval Harari este unul dintre cei mai lucizi și informați gânditori de la ora actuală.

📝Citat reprezentativ

Universul nu îmi conferă mie sens. Eu confer sens universului. Aceasta este vocația mea cosmică. Eu nu am o soartă sau o dharma fixă. Sunt liber să-mi creez propria soartă.

📚Povestea mea, Michelle Obama, editura Litera

Cartea lui Michelle Obama mi-a plăcut mai mult decât mă așteptam pentru că nu este doar o filă de istorie despre primul președinte american de culoare, ci și o poveste despre cum îți poți depăși condiția.
Povestea mea poate fi citită atât ca povestea alegerii primului președinte de culoare al SUA, dar, mai important pentru mine, poate fi citită ca povestea unor oameni care nu s-au mulțumit cu lumea în care trăiau și cu rolul în care viața i-a distribuit și și-au creat propriul rol. Au pornit de jos și au ajuns acolo unde unii doar visează. Din acest punct de vedere, este poate una dintre cele mai emoționante și motivante povești de viață pe care le-am citit în ultima vreme.

📝Citat reprezentativ

Măreția nu este niciodată primită în dar. Trebuie s-o câștigi. Drumul nostru nu s-a caracterizat niciodată prin scurtături și niciodată nu ne-am mulțumit cu puțin. Nu a fost un drum pentru cei timizi, pentru cei care preferă odihna în locul muncii sau caută numai plăcerea bogățiilor și a celebrității. Cei care ne-au îndrumat pe drumul lung și anevoios către prosperitate și libertate și-au asumat riscuri, au fost întreprinzătorii, făuritorii de lucruri – unii fiind lăudați pentru acestea, dar cei mai mulți fiind bărbații și femeile a căror trudă a trecut neobservată. Pentru noi și-au luat în spate puținele posesiuni pământești și au brăzdat oceanele în căutarea unei vieți noi.

📚Ghidul astronautului pentru viața pe Pământ, Chris Hadfield, editura Nemira

Chris Hadfield este primul canadian care a pășit în spațiu. În 1992 s-a alăturat programului derulat de Canadian Space Agency, iar trei ani mai târziu a fost implicat în prima misiune în spațiu, în cadrul căreia a ajuns pe stația spațială Mir. În timpul misiunilor sale și-a câștigat popularitatea oferind impresii, informații și fotografii din spațiu pe rețelele de socializare. Ghidul astronautului pentru viața pe Pământ spune povestea aventurii lui și ne arată că imposibilul este posibil. Mirajul plimbărilor prin spațiu și arta de a depăși limitele se dezvăluie pe deplin. Și încă o lecție: nu vâna succesul cu orice preț și nu te lăsa influențat de ce spun ceilalți! Învață să gândești ca un astronaut și vei vedea altfel viața pe Pământ. Mai ales propria ta viață.

📝Citat reprezentativ

Vedeți, în drum spre spațiul interstelar s-a petrecut un lucru amuzant: am învățat să trăiesc mai bine și mai fericit aici, pe Pământ. Cu timpul, am învățat să anticipez problemele pentru a le preveni și să reacționez eficient în situații critice. Am învățat să-mi stăpânesc teama, să-mi păstrez concentrarea și să izbândesc.

📚Crede-mă, te mint, Ryan Holiday, editura Act și Politon

Holiday face dezvăluiri în legătură cu ceea ce se petrece în culisele mass-media și cu secretele după care funcționează publicațiile online și editorii lor, punând astfel pentru mulți dintre noi capăt iluziei. Iluziei că adevărul ne este accesibil în orice moment datorită mass-media care ne slujește și a oamenilor care se află la cârma ei, și, despre care, spune Holiday, „nu ai fi crezut niciodată că sunt de multe ori doar niște imbecili, șarlatani și impostori pompoși”. O carte bună, dar dură, care reconfigurează realitatea pentru toți cei care o citesc.

📝Citat reprezentativ

Dacă ai fi amabil, ai spune că lucrez în marketing și în relații publice, sau în strategie online și publicitate. Acesta este, însă, un mod politicos de a ascunde crudul adevăr. Eu sunt, ca să spunem lucrurilor pe nume, un manipulator media – sunt plătit să înșel. Job-ul meu este să-i mint pe cei din media pentru ca aceștia să te poată minți pe tine.

📚Sfârșitul bibliotecii mele, Alberto Manguel, editura Nemira

Un om care a citit zeci de mii de cărți și are o bibliotecă personală de peste 30.000 de titluri nu poate să scrie prost. Alberto Manguel este un pasionat de cărți care scrie minunat despre lecturile care i-au schimbat viața. Povestesc mai multe despre el în articol.
Despre Alberto Manguel am scris în nenumărate rânduri pe blog – este unul dintre autorii mei favoriți. Cărțile sale sunt un fel de jurnale de lectură în care vorbește despre cărțile care i-au schimbat viața, povestește anecdote despre scriitori și o mulțime de lucruri legate de literatură sau biblioteci.

📝Citat reprezentativ

Obiectele consolatoare de pe propria mea noptieră sunt (mereu au fost) cărțile, iar biblioteca mea în sine a fost un spațiu al alinării și al regenerării în liniște.

Despre tristețea femeilor frumoase, Andrei Ruse, editura Hyperliteratura

În ultimii doi ani am citit multă nonficțiune, de la filozofie, psihologie și până la cărți de popularizare a științei, iar asta m-a făcut să mă îndepărtez de prima mea dragoste, ficțiunea. Însă citind Despre tristețea femeilor frumoase mi-am adus aminte de ce am iubit ficțiunea dintotdeauna și în definitiv, de ce iubesc literatura. Este o ficțiune bine scrisă, care te absoarbe în universul ei ireal și te face să visezi.

Citat reprezentativ

Nu am găsit niciodată ceva mai „toxic” și mai răvășitor decât frumusețea unei femei. O frumusețe pe care nu am putut și încă nu o pot defini, căci am fost cucerit de-a lungul timpului de gesturi care de care mai bizare: de un tic; de un mers aparte; de puritatea naivității; de felul în care părul ei îi curgea pe față într-o dimineață, amestecându-se cu razele soarelui și mirosul de cafea proaspăt făcută; de o tăcere; de un simplu glas sau de un surâs; de felul în care citea o carte; de bulinele unei rochii; de un nas imperfect; dar poate cel mai mult m-am îndrăgostit de femeile care nu-și puteau vedea sau nici măcar imagina propria frumusețe.

Comments

comments

2 comments

  1. Uirebit - December 26, 2019 1:02 pm

    „Tată bogat, tată sărac” de Robert Kiyosaki face viața mai bună oricui, în orice an. (Am citit-o de vreo 4 ori).
    Inteligența financiară se cultivă sau… moare.
    P.S.
    La Mulți Ani pentru 2020!

    Reply
    • Luisa Ene - December 27, 2019 11:15 am

      Sarbatori fericite! 🙂

      Reply

Have your say