16 fragmente din ‘Soluţia Schopenhauer’ care îţi vor schimba viaţa

 

Psihologul Julius se reîntâlneşte cu Phillip, un fost pacient de-al său. Acesta susţine că, în mod miraculos, viaţa i s-a transformat după ce a citit filosofia pesimistă a lui Schopenhauer. De aici porneşte povestea celor doi, iar noi aflăm o mulţime de metode care se aplică în psihoterapie, cum putem găsi consolare în filosofie şi mai ales, cum putem aplica principiile filosofice în viaţa de zi cu zi. 

Sursă foto: elearningindustry.com

O parte din resursele mele preţioase de înțelepciune sunt cărţile lui Irvin D. Yalom, despre care am mai scris aici, aici şi aici. Irvin Yalom este un rockstar al psihologiei & literaturii și cred că toți am auzit de el, chiar dacă nu l-am citit (până acum). Nu întâmplător am pus în paranteză (până acum) pentru că trag nădejde că toți îl vom citi la un moment dat… în cărțile lui omul atacă toate problemele cu care ne confruntăm sau ne-am putea confrunta vreodată. Citind Yalom, ai un sentiment de Welcome to the Human Race: descoperi că problemele, dilemele, micile sau marile lupte interioare cu care te confrunți se găsesc și la alții și cumva, nu te mai simți singur în această luptă cu viața.

Soluţia Schopenhauer este o explorare a psihologiei, filosofiei şi umanităţii, avându-i în prim-plan pe Julius, un psihoterapeut şi un fost pacient al său, Phillip. Julius se reîntâlneşte cu Phillip după ce, în trecut, terapia cu el eşuase. Acesta susţine că, în mod miraculos, viaţa i  s-a transformat după ce a citit filosofia pesimistă a lui Schopenhauer. De aici porneşte povestea celor doi, iar noi, ca cititori, aflăm o mulţime de metode care se aplică în psihoterapie,  cum putem găsi consolare în filosofie şi mai ales, cum putem aplica principiile filosofice în viaţa de zi cu zi. Cartea asta conţine şi o biografie incitantă a lui Arhur Schopenhauer.

Cui se adresează cartea asta? Oamenilor deschiși, dispuși să facă legătura între idei abstracte și viața de zi cu zi, să interpreteze texte într-un mod lucid, cu alte cuvinte, să citească pentru a se îmbunătăți. Aici veți găsi fragmente care inspiră, consolează, oferă noi perspective; lecții și concluzii desprinse din psihoterapie şi filosofie, idei demne de reținut și de ”dat mai departe”.

 • Fericirea relativă provine din trei surse: ceea ce este cineva, ceea ce are și ceea ce reprezintă în ochii celorlalți. Schopenhauer ne îndeamnă să ne concentrăm doar asupra primeia și să nu ne bazăm pe a doua și a treia pentru că asupra acestora nu avem control. Ele ne pot fi luate și chiar așa se întâmplă.
 • Singura modalitate de a dobândi superioritatea în relațiile cu ceilalți oameni este de a lăsa să se vadă că ești independent de ei.  (Schopenhauer citat în Soluția Schopenhauer, Irvin Yalom)
 • Schopenhauer prețuia individualitatea și nu depindea de nimic din afara sa pentru a fi fericit.
 • Să schimbi ‘a fost’ în ‘aşa am vrut eu să fie’- doar asta voi numi salvare. (Nietszche citat în Soluția Schopenhauer, Irvin Yalom)
 • M-am hotărât să mă vindec singur- prin biblioterapie, asimilând gândurile relevante ale celor mai înţelepţi oameni care au trăit vreodată. 
 • Maestrul meu a spus odată că un om nu poate fi tulburat de un altul. Doar el însuşi îşi poate tulbura stăpânirea de sine. 
 • Goenka ne învaţă că nu trebuie să locuim decât în prezent. Ieri şi mâine nu există. Amintirile trecute, speranţele viitoare nu produc decât tulburare. Calea către stăpânirea de sine rezidă în observarea prezentului şi lăsarea lui să alunece neperturbat pe râul conştiinţei noastre. 
 • Femeia cu adevărat frumoasă este atât de adesea apreciată şi răsplătită exclusiv pentru aspectul ei, încât ea neglijează să îşi dezvolte şi alte părţi ale sinelui. Încrederea ei în sine şi senzaţia de succes sunt doar superficiale, iar de îndată ce frumuseţea i se estompează, îşi dă seama că are puţine de oferit: nu şi-a cultivat arta de a fi o persoană interesantă şi nici nu a fost preocupată de ceilalţi. 
 • Cu cât sinele cuiva va fi mai puternic, cu atât va dori mai puţin din partea celorlaţi. Schopenhauer credea că un om cu putere sau virtute interioară nu va cere nimic de la ceilalţi; un astfel de om îşi este suficient. 
 • Vrem, vrem, vrem. Pentru fiecare nevoie care ajunge la nivelul conştiinţei, există alte zece nevoi care stau la pândă în subconştient. Voinţa ne mână neîncetat, deoarece de îndată ce o nevoie este satisfăcută, e înlocuită imediat de altă nevoie, apoi de alta şi tot aşa, de-a lungul întregii noastre vieţi. 
 • Există consolare în ideea de a nu permite fiinţei mele esenţiale să fie devorată de trivialităţi, de succese sau eşecuri insignifiante, de ceea ce posed, de griji legate de popularitate- cine mă place, cine nu. Pentru mine, există consolare în starea de a rămâne liber să apreciez miracolul de a fi. 
 • Cel mai bun ajutor pentru minte este acela care rupe odată pentru totdeauna legăturile chinuitoare care încătuşează inima. Ovidiu
 • Toţi cei care depind doar de ei înşişi şi posedă în ei înşişi tot ceea ce consideră al lor nu pot fi altfel decât perfect fericiţi. 
 • Schopenhauer ne îndemna să trăim şi să percepem viaţa acum, mai degrabă decât să trăim pentru speranţa într-un bine viitor. 
 • Când eram copil, nu voiam să mănânc mai nimic din ce-mi gătea mama. Spuneam tot timpul ‘nu-mi place’  iar ea răspundea ‘de unde ştii că nu-ţi place dacă nici măcar n-ai încercat’?
 • Tehnicile principale de compensare a sărăciei interioare: acumularea nesfârşită de bunuri, care, până la urmă, face ca omul să fie posedat de bunurile sale. (…) Respectul de sine bazat pe meritul interior produce o autonomie personală care nu poate fi smulsă- ea ţine de puterea noastră.  
*fragmente Soluția Schopenhauer, Irvin Yalom

Comments

comments

1 comment

 1. Ada Iliescu - August 7, 2019 12:06 am

  Sunt profund impresionata de acest autor- IRVIN YALOM-, precum si de cartea superba, pe care mi-a dat-o o prietena sa o citesc: “Calatorie catre sine”!
  De ce simtim nevoia sa citim si, mai ales, de ce ne plac anumite carti?
  Intrucat ne place stilul de recactare si ne recunoastem in ele.
  Citind cartea lui IRVIN, m-am recunoscut din cand in cand , parcurgand-o!
  Judecatile sale de valoare (precum ” harul de a patrunde in universul unui pacient si de a-l intelege, desi el a trait <>, retras, in sanul familiei sale ” sau ” teama de a se expune in Administratie ca sa nu aiba reprosuri ori dezluzii” s.a.m.d.) mi-au dat fiori, intrucat, si eu, ca profesor universitaar, am evitat “sefia” sau “sa stau la masa nasului ,avand putere de decizie” si , la fel, si eu, am trait numai “intr-un traseu”: casa-Universitate, in sanul famliei, dar, Doamne, cat de mult si bine am inteles sufletul adolescentin, nelinistile existentiale si grijile semenilor mei si cat de mult i-am ajutat!
  Si eu, la fel ca Maestrul YALOM, am simtit ca “puterea mea sta in practica si in creatie, in scris”!

  Acum sunt pe NET si am vazut tot ce a scris acest minunat savant, de o modestie coplesitoare!
  Abia astept ca, lunar, la pensie, sa cumpar cate o carte a Domniei Sale, incepand cu aceea despre Schopenhauer!

  Mi-ar parea bine daca ar citi comment-urile noastrea!

  Ma bucur ca este in viata si ii doresc: “Ani multi, cu sanatate si impliniri, alaturi decei dragi!”
  Ma plec in fata Dumneavoastra, MAESTRE!

  Cu toata sinceritatea si cu aleasa pretuire,
  prof.univ.dr. Ada Iliescu
  Timisoara
  Romania

  Reply

Have your say