2 zile la munte și două cărți minunate

Am descoperit un loc absolut minunat, perfect pentru un reading retreat. Este un loc la munte, la Vadul Oii, se numește NewOldVillage și este perfect pentru iubitorii de cărți. Dacă vă uitați la pozele de mai jos, înțelegeți de ce spun că este perfect pentru șoarecii de bibliotecă. Munți de jur împrejur, mici locuri amenajate boem pentru iubitorii de carte și căsuțe cu fereastră în tavan, prin care noaptea vezi cerul plin de stele. În așa loc cum să nu citesc? Am terminat câte o carte pe zi: Casa bântuită, Shirley Jackson & Viața secretă a marilor artiști, Elizabeth Lunday.

Viața secretă a marilor artiști de la Editura ART se citește ușor și are detalii picante din viața unor artiști care au făcut istorie (mi-au plăcut în special detaliile despre Van Gogh & Michelangelo ❤️). De exemplu, Michelangelo spunea ‘Dacă oamenii ar ști cât de mult muncesc ca să-mi desăvârșesc arta, n-ar mai părea deloc atât de minunată.’ Perseverență și multă muncă, secretul succesului după mine (și dupa Michelangelo, hihi😅).

Casa bântuită de la Editura Litera– chiar am tremurat de frică citind, mai ales că eram singură, într-o cabană, în vârf de munte – decorul perfect pentru un film horror. M-am apucat și de serial, e pe Netflix – e fain și te ține în suspans, dar parcă tot prefer cartea.

Povestesc despre ambele detaliat, mai jos.

Foto credit Ștefan Beniog

Casa bântuită, Shirley Jackson

Patru persoane au sosit la Hill House: doctorul Montague, un savant care caută dovezi solide legate de manifestările supranaturale; Theodora, asistenta sa drăguță și sensibilă; Luke, un aventurier și viitorul moștenitor al Hill House; și Eleanor, o tânără singuratică, fragilă, cu un trecut întunecat. Dar ceea ce la început pare să fie un experiment nevinovat, o întâlnire misterioasă cu niște fenomene inexplicabile, se dovedește rapid a fi o călătorie în cele mai cumplite coșmaruri ale celor patru și o investigație căreia mulți dintre ei s-ar putea să nu-i supraviețuiască.

Cartea chiar m-a făcut să tremur de frică, dar am apreciat și profunzimea personajelor – la cărțile horror autorii uită de multe ori de personaje și se concentrează pe acțiune. Nu este cazul cu această carte, personajele sunt bine conturate iar acțiunea îți dă fiori.

Fragmente

Nici un organism viu nu poate să ducă o existență sănătoasă în condiții de realitate absolută pentru prea mult timp; se spune că până și ciocârliile și cosașii visează.

Aș vrea ca Luke să mă respecte la adevărata mea valoare sau măcar să nu văd eu diferența. Să fie el înțelept sau să fiu eu oarbă; mai bine să nu aflu; să nu știu cu siguranță ce crede el despre mine.

Pace, ceea ce vreau cel mai mult pe lume e pace, un locșor liniștit în care să mă întind și să meditez, un locșor liniștit printre flori unde să pot visa și să-mi spun povești dulci.

Viața secretă a marilor artiști, Elizabeth Lunday

O carte cu povești aiuritoare, dar reale, despre crime, falsuri, droguri, alcool și marea artă. Cartea este plină de anecdote suculente și scandaloase și ne dezvăluie toate poveștile care fac sarea și piperul biografiilor marilor monștri ai artei. Știați, de pildă, că marele Caravaggio a fost un criminal cu un cazier cât casa? Ori că Edward Hooper își bătea nevasta? Ori că Mick Jagger l-a implorat pe Esher să facă următoarea copertă de album Rolling Stones, dar acesta l-a trimis la primbare fiindcă i s-a adresat la per tu?

Niciodată marea artă nu a fost atât de amuzantă.

Am aflat și un amănunt interesant: până la pictorul Albrecht Durer (sec. xv-xvi) nu existau drepturi de autor, iar operele de artă erau copiate și vândute fără acordul artistului. Însă acest artist a fost primul din istorie care a obținut drept de copyright, printr-un document special emis de Împăratul Maximilian.

Fragmente

Dacă oamenii ar ști cât de mult muncesc ca să-mi desăvârșesc arta, n-ar mai părea deloc atât de minunată.

Michelangelo

Lumea nu mă înțelege și nici eu nu o înțeleg pe ea.

Cezanne

Mai multe poze #bookish despre acest reading retreat și locul minunat unde am stat, pe contul de Instagram. Am și un concurs pe Instagram și poți câștiga o carte dacă dai follow. 🙂

Comments

comments

Have your say