3 cărți de nonficțiune extraordinare, de citit în 2018

Îți recomand 3 cărți de nonficțiune care te vor motiva și încuraja. Cartea lui Ryan Holiday, care este o sinteză a celor mai utile învățături stoice, consolațiile lui Seneca, ce te învață să te ridici mai puternic după fiecare căzătură și autobiografia Mariei Sharapova.

foto: Luisa Ene

Cred că privilegiul unei ființe raționale este libertatea de a-și construi propria atitudine interioară în fața oricărui șir de evenimente inevitabile și incontrolabile care îi apar în viață. Fericirea unui om nu constă în întâmplările concrete ale vieții sale, ci în percepția pe care o are despre ele. Dar cum ne putem schimba percepția și cum putem să ne ridicăm mai puternici, atunci când viața ne doboară? La întrebarea aceasta răspund filozofii stoici, iar eu am găsit întotdeauna consolare și încurajare în scrierile lor. De aceea vă recomand 3 cărți de nonficțiune geniale: o carte care face sinteza celor mai prețioase practici stoice, o alta scrisă de unul dintre cei mai renumiți filozofi stoici, Seneca, și autobiografia Mariei Sharapova, o tenismenă renumită pentru atitudinea sa stoică.

foto: Luisa Ene

📚Obstacolul este calea, Ryan Holiday

De Ryan Holiday am auzit la Tim Ferris, și tare m-am bucurat când în sfârșit am găsit cartea sa pe Cartepedia.

Obstacolul este calea ne oferă o formulă pentru a prospera nu doar în ciuda problemelor, ci datorită acestor obstacole. Ne învață să ne transformăm slăbiciunile în puncte forte, iar crezul acesta mi-a adus aminte de ceea ce am citit în cartea Dianei Cosmin, că locul în care ai avut cea mai mare rană se transformă, în timp, în punctul tău forte.

Există o infinitate de cărți despre cum să ajungi la succes, însă nici una nu ne învață cum să depășim un eșec, cum să privim obstacolele, cum să ne raportăm la ele și, mai ales, cum să le folosim să devenim mai buni DATORITĂ lor.

Depășirea obstacolelor este o disciplină învățată de la filozofii stoici, explicată în această carte de Ryan Holiday, om de marketing și antreprenor de succes, prin exemplul unor oameni celebri, precum Thomas Edison, Margaret Thatcher, Steve Jobs sau Barack Obama.

foto: Luisa Ene

📝Fragmente

Personalitățile găsesc o cale de a transforma slăbiciunea în putere. Iau acel ceva care ar trebui să îi țină blocați – ceea ce te ține și pe tine blocat chiar acum – și se folosesc de acest lucru pentru a merge mai departe. De aceea se pare că există un lucru comun pe care îl au toate personalitățile istorice. Precum oxigenul pentru foc, obstacolele devin combustibil care ațâță vâlvătaia ambiției lor. Nimic nu îi poate opri, au fost și vor continua să fie imposibil de descurajat. Orice impediment venit să le transforme totul în infern le va face flacăra propriului succes și mai mare.

*

Demostene a ieșit din izolarea în care era și a ajuns într-un spațiu luminos, pe care și-l construise singur, prin studiu individual și prin educație.

fragment din „Obstacolul este calea”

Născuți fără nimic, în sărăcie, în conflicte, unii oameni au avut doar propria lor persoană. În loc să se plângă de acest lucru, au îmbunătățit situația. Au scos ce era mai bun din ea. (…) Nimeni nu vrea să se nască slab sau să fie victimizat. Nimeni nu vrea să rămână fără un ban în buzunar. Nimeni nu vrea să fie doborât de un obstacol, împiedicat să își atingă țelul în viață. Asemenea împrejurări nu pot fi schimbate prin percepție, dar stă în puterea noastră să le schimbăm prin acțiune. De fapt, singurul antidot la care acestea răspund este acțiunea.

foto: Luisa Ene

📚 Nu mai plânge. Consolații, Seneca

Volumul conţine scrisorile trimise de Seneca unor persoane dragi, în care le încurajează să aibă o atitudine demnă și să răzbească în ciuda problemelor.

Seneca este unul dintre cei mai de seamă filozofi stoici – aceștia sunt singurii care au propovăduit o filozofie pragmatică, ce te ajută concret în viața de zi cu zi. Stocii învățau răbdarea, moderația, suportarea cu decență a loviturilor sorții.

Nu mă mai satur să recomand oamenilor să citească filozofie stoică, și cred că dacă mai mulți ar face asta, coeficientul de fericire ar crește considerabil. 🙂

Cel mai important lucru de reținut din Consolațiile lui Seneca este faptul că nu ajută la nimic să te plângi de problemele tale, ci trebuie să acționezi spre a le rezolva și să le vezi ca pe încercări ce te vor face mai puternic.

📝Fragmente

Fiecare are putința de a deveni fericit. Au prea mică importanță lucrurile care ne vin dinafară, și afirmația este valabilă în ambele direcții: nici norocul nu-l poate ridica pe înțelept, nici nenorocul nu-l poate doborâ; căci el s-a străduit să se sprijine cât mai mult pe el însuși și în sine însuși să își caute bucuria.

*

Putem să stăm vreme îndelungată să acuzăm soarta, nu ne este însă cu putință să o schimbăm; ne stă în față țeapănă și neînduplecată. Să ne cruțăm așadar lacrimile, care nu folosesc la nimic. (…) Căci dacă rațiunea nu pune capăt lacrimilor noastre, nici soarta nu o va face.

*

Mai mult decât toate, întoarce-ți fața de la cele ce te chinuie la celelalte (care sunt numeroase și mărețe) care își aduc mângâiere.

*

Nefericirea are în sine un singur lucru bun: îi întărește pe cei pe care i-a chinuit.

foto: Luisa Ene

📚De neoprit – Viața mea de până acum, Maria Sharapova

Maria Sharapova m-a impresionat într-un interviu cu Tim Ferris, datorită atitudinii sale puternice și a crezului că poți obține orice prin voință, muncă și perseverență.

În anul 2004, după o victorie în fața dublei campioane Serena Williams, Maria Sharapova a câștigat turneul de la Wimbledon la doar șaptesprezece ani. Ulterior a devenit de mai multe ori numărul unu în clasamentul WTA, a mai câștigat patru trofee de Grand Slam și a devenit una dintre sportivele cu cele mai mari câștiguri din lume.

A obținut toate aceste lucruri pentru că și-a construit cariera cu hotărâre și dăruire. Povestea ei începe într-un mic oraș din Rusia, unde, la doar cinci ani, a început să joace tenis cu o putere precoce de concentrare. Începe când Iuri Sharapov, tatăl ei, riscă totul ca să ajungă cu ea în Florida, cu doar șapte sute de dolari în buzunar și fără să cunoască engleza, dar convins că fiica sa putea deveni o mare campioană.

📝Fragmente

Nu mă judeca după succesele mele, judecă-mă după numărul de momente în care am căzut și m-am ridicat la loc. (Nelson Mandela citat în De neoprit)

*

Lucrul care mă definește este tenacitatea, puterea de a merge mai departe când lucrurile nu arată bine.

*

Dacă îți lași creierul să decidă în detrimentul instinctului, îți distrugi viața. Asta crede tata. Știa prea puține despre tenis și era conștient de obstacolele pe care avea să le întâmpine, dar a decis rapid că se putea educa singur, că poate învăța tot ceea ce trebuia să știe. Pentru el era o chestiune de voință. Dacă decizi că poți să faci ceva, atunci sigur o vei face, punct. (…) Și-a dedicat viața unui singur obiectiv: ca fiica lui să devină cea mai bună jucătoare de tenis din lume. Dacă s-ar fi gândit mai mult la asta, și-ar fi dat seama că era o prostie, Așa că nu s-a gândit și s-a apucat de muncă.

Poți comanda cele 3 cărți aici, iar dacă vrei să afli mai multe despre stoicism, citește și:

Cum să trăiești mai bine: Marcus Aurelius și filozofia stoică  

Luisa Ene

 

 

Comments

comments

Have your say