3 cărți ușor de parcurs, care te vor inspira și binedispune

În acest articol vorbesc despre 3 cărți citite în ultima perioadă, care sunt ușor de parcurs, iar pe mine m-au inspirat și binedispus.

Vă recomand 3 dintre cărțile citite în ultima vreme, care mi-au plăcut mult și sunt ușor de parcurs. Și vei găsi comoara din adâncul tău, un roman care vorbește despre religie și spiritualitate într-un stil accesibil, util și captivant, Zen în carne și oase, o colecție de povești zen cu tâlc și Tot ce știu despre dragoste, autobiografie amuzantă a unei jurnaliste talentate. Citiți mai multe despre fiecare carte în parte mai jos.

Și vei găsi comoara din adâncul tău, Laurent Gounelle, Editura Trei, 279 pagini

Romanul Și vei găsi comoara din adâncul tău pornește de la o premisă amuzantă: o specialistă în comunicare ce își ajută prietenul preot să atragă mai mulți enoriași la slujbele sale. Povestea începe în ziua când Alice, o femeie dinamică și îndrăzneață, se reîntâlnește cu Jérémie, prietenul ei din copilărie. Devenit între timp preot de țară, Jérémie îi mărturisește că e mâhnit de numărul mic de enoriași de la biserica lui. Deși atee, Alice își propune să-l ajute cu metodele ei de specialistă în comunicare, pornind de la premisa că preotul ar trebui să împărtășească în timpul slujbelor informații din Biblie care îi ajută pe aceștia în viața de zi cu zi. „Ai putea să pui accentul pe partea din mesajele lui Isus care le poate aduce avantaje reale. O viziune utilitaristă a spiritualității. La îndemâna fiecăruia.”

Această aventură a protagonistei o face să se adâncească în spiritualitatea creștinismului și a hinduismului, în taoism și budism, prilejuind-i descoperirea unor adevăruri care te ajută în viața de zi cu zi.

Romanul este emoționant, captivant și scris cu umor, revelându-ne o altă dimensiune a existenței, în care omul se simte puternic, iar bucuria este o stare durabilă. Este o lectură amuzantă și surprinzătoare, care cu siguranță vă va trezi conștiința. Iar autorul este un scriitor plin de optimism care revitalizează valorile umanismului și ne învață să visăm.

Laurent Gounelle, născut în 1966, este unul dintre scriitorii francezi cei mai citiți în întreaga lume. Romanele lui Gounelle, care vădesc pasiunea sa pentru filosofie, psihologie și dezvoltare personală, au fost publicate în 40 de țări și s-au vândut în peste 5 milioane de exemplare.

Fragmente

Când o să vă lepădați de toată rușinea, o să vă dați jos veșmintele și o să le călcați în picioare, atunci n-o să vă mai temeți. Acum citea printre rânduri un mesaj deosebit. Veșmintele reprezentau falsele identități în care ne învelim ca în niște văluri ce ascund ceea ce suntem, reprezentari pe care ni le facem despre noi înșine identificându-ne cu un rol, o meserie, o parență sau o calitate. Isus sugera și cauza: rușinea. Rușinea față de ce reprezentăm în realitate, față de ce suntem în afara a ceea ce facem sau demonstrăm, acea temere că nu suntem destul de…, ea ne face să împrumutăm toate acele măști, îmbrăcându-ne calitățile în alte haine și apărându-le până în pânzele albe, pentru că ne feresec de goliciunea propriei identități, pe care o vedem ca insuficientă. Isus promitea că, eliberându-ne de toate aceste lucruri artificiale, nu ne va mai fi teamă… Poate pentru că atunci vom putea să ne înțelegem adevărata valoare, cea infinită, a ființei noastre, fără să mai trebuiască să facem ori să demonstrăm ceva. A fi, nu a părea. Doar a fi.

Mentalul dumneavoastră interpretează evenimentul pe cale să se întâmple ori cuvântul pe care cineva îl pronunță, în funcție de cunoștințele pe care le aveți, de trecutul personal, de credințele proprii și de convingerile despre sine, despre alții sau despre lume. Toate acestea vin din trecut. Când prezentul vă face să simțiți teamă, asta se întâmplă pentru că vă proiectați într-un viitor imaginar interpretările provenite din trecut. Și astfel mentalul vă rupe de prezent.

Creștinul crede în existența raiului și a iadului, ca niște locuri reale, în care va ajunge într-o zi. Hindușii știu că totul este în noi: rai, iad, dumnezeu.

Este ceasul să vă treziți din somn. Noaptea e pe sfârșite; ziua este aproape. Să lepădăm, dar, lucrurile întunericului și să ne îmbrăcăm cu armele luminii. Epistola Sfântului Pavel

Tot ce știu despre dragoste, Dolly Alderton, editura Curtea Veche, 398 pagini

Cartea lui Dolly Alderton este o lectură seducătoare și amuzantă și se vede că autoarea este jurnalistă la bază, pentru că știe cum să scrie atrăgător. De-a lungul timpului, ea a scris pentru publicații precum The Sunday Times Style, The Daily Mail, The TelegraphGQMarie Claire , Vice, Cosmopolitan și multe altele, despre subiecte precum: iubirea, întâlnirile amoroase, sexul, prietenia, feminismul, călătoriile, celebritățile, moda, cărțile, filmele și gătitul. Dealtfel, acestea sunt și subiectele pe care le abordează în cartea sa autobiografică Tot ce știu despre dragoste.

Este o carte de un comic usturător, zeflemitor și autoironic dar și plină de înțelepciune și finețe psihologică. Povestea unor experiențe din viața sa, cu bune și rele, expusă într-un stil oral, plin de vervă, stil care te face să o citești cu lăcomie.

Fragmente

Eu sunt întotdeauna pe jumătate în realitate, pe jumătate într-o versiune fantastică a acesteia, în capul meu.

Încerci să duci două vieți diferite, mi-a spus la un moment dat o prietenă, când eram la un pas de epuizare. Trebuie să alegi: ori ești femeia care petrece mai mult decât oricine altcineva, ori femeia care muncește mai mult decât oricine altcineva.

La 30 de ani conștientizezi platitudinea vieții. Părăsești tărâmul de basm al lui „când o să fiu mare” și te adaptezi la realitatea faptului că ești deja mare; se întâmplă aici și acum. Și nu este așa cum ai crezut că o să fie. Nu ești cine credeai că vei fi.

Închei cu un soundtrack pentru carte, pentru că autoarea presară lectura cu preferințele ei muzicale. „Versurile melodiei Heaven Knows I’m Miserable Now, a formației Smiths reprezintă explicația cea mai bine formulată a realității vieții și și rezumă cu o concizie elegantă optimismul inițial și anticlimaxul care îi urmează în primii cinci ani din cel de-al treilea deceniu al vieții.”

Zen în carne și oase, Cele mai frumoase povestiri, Koan-uri și învățături, Editura Herald, 271 pagini

Zen in carne și oase este o carte care a făcut senzație, fiind cea mai cunoscuta lucrare despre Zen publicată vreodată. Urmând eforturile de o viață ale învatatorul Zen Nyogen Senzaki, Paul Reps a adunat aceste texte și le-a tradus în limba engleză pentru a le face accesibile în Occident. Cartea cuprinde o colecție de povestioare Zen înțelepte.

Este o lectură ușoară, care te va inspira și te va introduce în lumea și filozofia budismului, care este „ o învățătură aparte, fără scripturi, dincolo de cuvinte și de litere, ce îi arată omului esența minții sale, îl face să își vadă adevărata natură și să atingă iluminarea.

Fragmente

Spiritul Zen a ajuns să însemne nu doar pace și înțelegere, ci și dăruirea față de artă și muncă, generoasa dezvăluire a stării de mulțumire, care deschide ușa spre înțelegerea profundă expresia frumuseții înnăscute, farmecul intangibil al incompletului.

S-a spus că dacă ai Zen în viața ta ești lipsit de frică, îndoieli, de pofte inutile și de emoții extreme. Nu te tylbură nici atitudinile meschine, nici faptele egoiste. Senin, te bucuri de viață într-o tihnă liniștită.

Comments

comments

Have your say