3 idei utile cu care am plecat de la întâlnirea cu Eric Emmanuel Schmitt

Cu siguranță ai ce învăța de la superstarul literaturii contemporane, Eric Emmanuel Schmitt. Îmi doream de multă vreme să îl întâlnesc și am participat la evenimentul organizat de librăria Humanitas. Cu ce idei utile am plecat de la eveniment, citiți în articol.

foto: Mihaela Petre

Despre Eric Emmanuel Schmitt am scris în numeroase rânduri pe blog, este unul dintre autorii mei preferați. Recent a venit în București, la librăria Humanitas, pentru a  vorbi despre romanul Omul care vedea dincolo de chipuri și mă bucur că am avut ocazia să îl văd și să obțin autograful său. La lansare au participat, alături de Eric-Emmanuel Schmitt, scriitorii și jurnaliștii Ioana Bâldea Constantinescu și Cristian Pătrășconiu, iar întâlnirea a fost moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

foto: Luisa Ene

📝3 idei utile cu care am plecat de la întâlnirea cu Eric Emmanuel Schmitt

💡Fiecare găsește ceea ce caută în cărți

Eric Emmanuel Schmitt a explicat că dacă cititorul este în căutarea unei modalități pentru a deveni mai bun, cu asta se va alege din lectură. Însă dacă este un om agresiv, va găsi în lectură o justificare pentru violență.

M-am regăsit tare mult în explicația sa, pentru că asta fac și eu cu lecturile mele. Caut întotdeauna să „extrag” din cărți ideile care îmi sunt utile, care mă ajută să mă dezvolt. Cei care citesc cu regularitate blogul meu, au observat că nu scriu articole în care critic cărți – nu pentru că îmi plac toate cărțile, ci pentru că extrag doar ceea ce mă ajută în dezvoltarea mea și pentru că nu-mi pierd timpul să citesc și să scriu despre cărți cu care nu rezonez.

💡O carte se creează din prima propoziție

Cred că asta este adevărat atât în privința cărților cât și a articolelor, postărilor pe blog și așa mai departe: prima propoziție dă tonul articolului/cărții și îl face pe cititor să citească (sau nu) mai departe. La fel ca în cazul oamenilor, prima impresie contează, iar prima impresie despre un text este creată de prima propoziție. Rolul fiecărei propoziţii este să îl facă pe cititor să treacă la următoarea propoziţie. Asta înseamnă că trebuie să tratezi prima propoziţie cu maximă importanţă, pentru că poți scrie o carte extraordinară, dacă cititorul nu trece de prima propoziție, nu va afla niciodată.

Mă pasionează subiectul și chiar am scris un articol pe blog despre cum poți scrie mai bine, corect și mai convingător.

foto: Luisa Ene

💡Cititorul este co-autorul unei cărți – citește în mod inteligent!

Cititul îți deschide porți către alte posibilități. Cu cât citim mai mult, cu atât ne apropiem mai mult de o variantă mai bună a noastră. Însă pentru a trage cât mai multe foloase de pe urma lecturii, trebuie să citim în mod inteligent. Eu am căutat mereu să îmi îmbunătățesc modul de a citi și să extrag cât mai multe cunoștințe folositoare de pe urma lecturii. 

Eric Emmanuel Schmitt spunea că pentru el nu există cartea ca obiect, ci există când și pentru că este citită. Și a adăugat că speră ca cititorii săi să aibă talent. Eu cred că acest „talent” se poate cultiva și am făcut și o scurtă listă cu trucurile pe care le folosesc eu și ceea ce am învățat despre citit într-o viață de cititoare.

Am primit și autograf. 🙂

foto: Mihaela Petre

 

Comments

comments

3 comments

 1. Emil Calinescu - November 12, 2018 2:46 am

  Este unul dintre putinele articole care m-ar putea face sa merg la alte lansari. Imi place tipul, trebuie sa-i iau la rand cartile, am citit doar cateva, insa ca regula generala, ma plictisesc foarte mult lansarile de carte. Ma plictisesc vesnicele laudatio, vorbele goale si asteptatul pt autografe.

  Din ce ai scris tu aici, mi-a placut faza cu PRIMA PROPOZITIE. Ar trebui aplicata si la filme, cu PRIMUL CADRU. Unele filme incep atat de prost de, chiar daca au un final fabulos, nu prea se mai pot bucura multi de el.

  Altfel, ca sa nu fiu 100% pozitiv, nu-mi place ideea de a refuza sa critici carti. Un blogger de carte trebuie sa si recomande. Sa spuna ca nu rezoneaza cu un autor ori cu o carte a lui. A evita sa spui asta mi se pare o usoara fuga de raspundere, nu crezi?

  Reply
  • Luisa Ene - November 12, 2018 11:21 am

   Mă bucur că articolul te convinge să mergi și la alte lansări. Și eu aleg cu grijă evenimentele la care merg, pentru că într-adevăr, multe sunt plictisitoare. Nu a fost cazul cu această lansare. Cât despre filme, complet de acord, se aplică această regulă și aici. Legat de criticat, nu este vorba că fug de responsabilitate – întotdeauna sunt sinceră cu editura/autorul când o carte nu mă reprezintă sau nu îmi place. Eu scriu articole destul de elaborate și time consuming, ca să spun așa, de aceea aleg să nu îmi pierd vremea scriind (sau citind) cărți care nu îmi plac. Prefer să aloc acest timp pentru a vorbi și a promova cărți care cred că merită. 🙂

   Reply
 2. Pingback: Descoperiri si REdescoperiri: 5 bloguri de carte extrem de interesante!

Have your say