3 lecții de viață importante de la Nietzsche

Sursă foto: tumblr

  • Nimeni nu-ți poate construi podul pe care tu trebuie să pășești peste râul vieții, nimeni în afară de tine însuți. (…) Există un singur drum în lume pe care nu poate merge nimeni afară de tine: încotro duce? Nu întreba, urmează-l. Un om se ridică cel mai sus atunci când nu știe unde-l mai poate duce drumul său.
  • Lucrurile pe care ne dorim să le facem și să le realizăm- genul de persoană care sperăm să devenim într-o zi-  sunt, de fapt, la îndemâna noastră. Dar calea spre fiecare dintre aceste scopuri are acest dezavantaj: este o cale care presupune suferință, conflict cu propriul sine, dezamăgire, invidie și frustrare. Doar prin asemenea suferințe pot ieși la suprafață lucrurile bune. Ele nu apar, pur și simplu, dintr-un noroc chior. Dacă ne uităm din exterior la ceva ce admirăm (un om care are succes) vedem doar efectul. Dar, de obicei, nu ni se dă ocazia să observăm cu atenție evoluția în trepte a respectivei persoane. Nu vedem nopțile de chinuri, fricile sale, nesiguranța sa.
  • Omul trebuie să aibă puterea de a se rupe de trecut și de a-l anihila, spre a putea trăi: își va atinge scopul chemând trecutul în fața judecății, cercetându-l cu migală.

*fragmente din Lecții de viață de la Nietzsche, John Armstrong

Comments

comments

Have your say