Luna aceasta recomand 3 lecturi motivaționale, pentru a încheia anul într-un ton pozitiv și a porni în 2019 cu dorința de a fi mai bun. Prima recomandare este o carte de Oliver Sacks, care deși nu este o lectură motivațională propriu-zisă, te lasă cu un sentiment de bine și cu recunoștință pentru minunatul dar al vieții. Umează o carte despre popularitate, care analizează cum ne afectează viața nivelul nostru de popularitate și ne spune că nu ar trebui să alergăm după popularitatea adusă de statut și putere, ci ar trebui să căutăm să ne facem plăcuți de către oamenii din jur. Ultima recomandare este o carte scrisă de Cal Newport, care a devenit celebru în online datorită discursurilor sale și a blogului Study Hacks. Cartea este perfectă pentru cei ca caută să evolueze pe plan profesional și doresc să producă ceva valoros prin munca lor.
📚Oliver Sacks, Recunoștință
Oliver Sacks este un autor incredibil, care în ultimii ani de viață s-a luptat cu cancerul, însă în ciuda acestui fapt, și-a păstrat o atitudine pozitivă. În Recunoștință, scriitorul își mărturisește recunoştinţa pentru darul minunat al vieţii și mi-a plăcut enorm cum și-a rezumat viața.
Am dăruit dragoste și am primit dragoste în dar; am fost binecuvântat cu multe lucruri minunate, și la rându-mi am întors lumii din zestrea mea. Mai presus de orice, am fost o ființă gânditoare, un animal cu rațiune, născut pe o planetă frumoasă, ceea ce în sine e un privilegiu enorm și o aventură unică.
Cred că este un mod minunat de a-ți descrie viața și mai ales de a-ți încheia socotelile cu ea.

sursa foto: Holywood Reporter
Cele patru eseuri reunite în această carte au fost scrise de Oliver Sacks între anii 2013 şi 2015 şi au apărut mai întâi în The New York Times, bucurându-se de un enorm succes.
De-a lungul vieții, Oliver Sacks a îmbinat activitatea medicală cu scrisul, iar cărţile în care prezintă publicului larg cazurile sale clinice s-au bucurat de o uriaşă notorietate internaţională – au fost traduse în 22 de limbi, în tiraje de milioane de exemplare. Opera lui Oliver Sacks a avut un mare impact asupra intelectualilor umanişti şi a artiştilor. Ele sunt studiate în universităţi de către neurologi, scriitori, filozofi şi sociologi. Awakenings a stat la baza filmului cu acelaşi titlu (cu Robert De Niro si Robin Williams, film nominalizat pentru Premiul Oscar) şi piesei lui Harold Pinter, A Kind of Alaska.
FRAGMENTE
Mi-am descoperit vocația și mi-am urmat-o cu încăpățânare, neabătut, fără prea multe încurajări din partea colegilor mei. Aproape fără să-mi dau seama am devenit un povestitor, într-o vreme în care literatura medicală de popularizare dispăruse aproape cu desăvârșire. Ceea ce nu m-a descurajat. Ani și ani la rând am dus o existență singuratică, aproape pustnică, dar care mi-a furnizat satisfacții extraordinare.
Bismutul este elementul chimic cu numărul 83. Mă îndoiesc că voi mai prinde cea de-a optzeci și treia aniversare, dar îmi dă un fel de speranță, de încurajare faptul că sunt înconjurat de numărul 83 (din tabelul periodic al elementelor). Mai mult chiar, dintotdeauna am avut o slăbiciune pentru bismut, metal cenușiu fără mari pretenții, adeseori trecut cu vederea, nebăgat în seamă nici chiar de cei pasionați de metale. În profesia mea de doctor, m-am simțit mereu apropiat sufletește de cei marginalizați sau tratați necorespunzător, afinitate prelungită și la universul anorganic; de aici slăbiciunea mea față de bismut.
Cartea trezește în tine un sentiment de recunoștință pentru minunatul dar al vieții și te face să apreciezi fiecare clipă trăită.
📚Popular, Mitch Prinstein
Popular examinează motivele pentru care popularitatea joacă un rol atât de important în dezvoltarea noastră, influenţându-ne fericirea și succesul pe termen lung. Popularitatea ne afectează până și ADN-ul, sănătatea și mortalitatea în moduri fascinante, la care nu ne-am gândit până acum.
Ideea principală a cărții este faptul că avem o parte a creierului programată să ne facă să ne pese de statut și mai mult, să alergăm după acesta. Despre ideea aceasta am mai citit și în cartea lui Jordan Peterson, 12 reguli de viață, despre care am scris aici.
Însă oamenii populari în modul convenţional nu sunt cei care au cel mai mare succes în viaţă, din simplul motiv că există mai mult decât un singur tip de popularitate – cartea face diferența între popularitatea pe care ți-o aduce faptul că ești plăcut, iar oamenii iubesc să fie în preajma ta, și popularitatea adusă de statut, putere, influenţă și notorietate. Autorul ne îndeamnă să căutăm să obținem primul fel de popularitate, pentru că este mai sănătos și mai autentic. Primul tip de popularitate reflectă statutul, care nu măsoară cât este de apreciată o persoană, ci mai degrabă care este nivelul său de dominație, vizibilitate și influență. Al doilea tip de popularitate măsoară atractivitatea, și reprezintă cea mai puternică formă de popularitate.
Mitch Prinstein este certificat în psihologia clinică a copilului și adolescentului și este profesor de psihologie și neuroștiinţe și director al catedrei de Psihologie Clinică a Universităţii Carolina de Nord din Chapel Hill. Cercetările sale au fost prezentate în New York Times, Wall Street Journal, Los Angeles Times, CNN, U.S. News & World Report și Time.
FRAGMENTE
Există dovezi însemnate că, în multe domenii ale vieții, caracterul nostru atractiv este cel care ne determină soarta. Oamenii atractivi continuă să se bucure de avantaje, iar oamenii dezagreabili suferă aproape întotdeauna.
Urmărirea dobândirii unui statut poate fi identificată încă de la cele mai vechi origini ale omenirii. (…) În adâncul creierului nostru, într-o parte a sistemului limbic situată sub cortexul cerebral, se află o zonă care face parte din anatomia noastră de mii de ani și se găsește nu doar la oameni, ci și la alte mamifere: striatumul ventral. (…) Una dintre funcțiile sale principale este să ne facă să ne pese de statutul nostru. Creierul nostru nu este proiectat doar să ne facă să ne simțim mai bine atunci când avem un statut înalt – el este programat să ne determine și să alergăm după acesta.
Dorința noastră de recompense sociale nu ne afecteză doar comportamentul. Are efecte semnificative și asupra emoțiilor, chiar asupra sentimentelor noastre fundamentale despre cine suntem. (…) Cu alte cuvinte, începem să ne bazăm stima de sine nu pe ceea ce simțim, ci pe cât estimăm că ne aprobă ceilalți. (…) În cazul multor oameni, sentimentul identității pare să fie influențat de ultimul feedback primit. Când află că cineva îi place, simt că sunt niște persoane valoroase, în timp ce respingerea îi face să se simtă niște ratați.
Cei care își doresc recompense interne, precum cele derivate din relații apropiate și afectuoase, dezvoltarea personală și ajutorarea celorlalți, se declară mult mai fericiți, plini de vitalitate, încrezători în sine și chiar mai sănătoși fizic. În schimb, apetitul pentru scopuri extrinseci – faimă, putere, avere nelimitată și frumusețe – este asociat cu nemulțumirea, anxietatea și depresia.
Cartea ne îndeamnă să trăim echilibrat, să nu alergăm după statut și putere, ci să ne dorim mai degrabă să fim plăcuți de cei din jur și să învățăm să interacționăm cât mai bine în cadrul grupurilor din care facem parte.
📚Concentrat, Cal Newport
Cartea pornește de la premisa că abilitatea de a îndeplini o muncă profundă devine din ce în ce mai rară și, implicit, din ce în ce mai valoroasă în economia noastră. Drept urmare, cei foarte puțini care cultivă și, mai apoi, transformă această abilitate în esența vieții lor profesionale, vor prospera. Concentrat are două țeluri: primul este de a convinge cititorii că ipoteza muncii profunde este adevărată. Cel de‑al doilea, este de a-i învăța pe cititori să profite de această realitate, antrenându‑și mintea și transformându‑și obiceiurile de lucru prin plasarea muncii profunde în centrul vieții lor profesionale.
Cal Newport este asistent universitar și predă informatică la Universitatea Georgetown. A introdus termenul de ,,muncă profundă” într-o serie de articole publicate pe celebrul său blog, Study Hacks: Decoding Patterns of Success. Eu l-am descoperit datorită unui discurs TED, în care vorbește despre social media și cât de mult ne distrage, despre cât de mult timp pierdem fiind conectați non-stop.
FRAGMENTE
Munca profundă este necesară pentru a stoarce ultima picătură de valoare din capacitatea voastră intelectuală actuală. Există două motive pentru această valoare. Primul are de-a face cu învățarea. Avem o economie a informației care este dependentă de sisteme complexe care se schimbă rapid. (…) Pentru a rămâne valoroși în economia noastră, trebuie să stăpâniți rapid arta de a învăța lucruri complicate. Această sarcină necesită o muncă profundă. (…) Cel de-al doilea motiv pentru care munca profundă este valoroasă este faptul că impactul revoluției rețelei digitale are efect dublu. Dacă puteți crea ceva util, publicul la care poate ajunge acest lucru este, practic, nelimitat. Pe de altă parte, dacă ceea ce produceți este mediocru, atunci sunteți la ananghie, dat fiind că este prea ușor pentru publicul vostru să găsească o alternativă mai bună online. (…) Pentru a reuși, trebuie să produceți cele mai bune lucruri de care sunteți capabili – sarcină care necesită profunzime.
Scriitoarea din domeniul științific Winifred Gallagher a dat peste o conexiune între atenție și fericire. (…) Mintea noastră ne construiește viziunea asupra lumii pe baza lucrurilor cărora le acordăm atenție. (…) Gestionându-ți atenția cu abilitate, îți vei îmbunătăți lumea fără a schimba nimic concret la aceasta.
Cheia dezvoltării deprinderii de a munci profund este să treceți dincolo de bunele intenții și să introduceri tabieturi și ritualuri în viața voastră profesională, menite să minimizeze cantitatea de voință necesară pentru a face trecerea la și a menține o stare de concentrare neîntreruptă. (…) O observație deseori trecută cu vederea în privința celor care își folosesc mintea pentru a crea lucruri valoroase este aceea că rareori sunt haotici când vine vorba despre obiceiurile de lucru.
Marile minți creative gândesc ca artiștii dar lucrează precum contabilii.
O astfel de carte este binevenită având în vedere că trăim într-o lume în care suntem permanent conectați și distrași de internet și rețelele de socializare. Concentrat este un ghid indispensabil tuturor celor care caută succesul focalizat într-o lume a perturbărilor.