3 oameni de cultură care ar fi vrut cu orice preț să fie mai frumoși

foto: Tumblr

Fashion — political and otherwise — changes, but certain universal ideals seem to have remained fairly intact throughout human history. So has, apparently, our need to paint, pad, pierce and rearrange our bodies to try to achieve those ideals, as well as our desire to look for sexual partners who already have. As Nancy Etcoff puts it in ”Survival of the Prettiest”: ”To tell people not to take pleasure in beauty is like telling them to stop enjoying food or sex or novelty or love.”

The Beautiful People, New York Times

Sursă foto: http://a3.files.biography.com/

Frumusețea este o chestiune care a preocupat și incitat oamenii dintotdeauna: să negăm asta ar însemna să ne mințim singuri. Cei care au câștigat la loteria genelor nu știu câtă suferință poate produce un corp mai puțin atrăgător sau o față mai puțin frumoasă. Dar ce este interesant (și contrar a ceea ce am fi înclinați să credem) este faptul că frumusețea precocupă pe toată lumea, nu este o îndeletnicire a oamenilor superficiali. Cele mai luminate minți au avut de suferit pentru că nu se conformau standardelor de frumusețe ale vremii. Oricâtă cunoaștere ai acumulat, oricâtă recunoaștere pentru munca și erudiția ta, la sfârșitul zilei, toți suntem la fel: ne-am dori ca din oglindă să ne privească un chip frumos. 🙂

  • Lev Tolstoi este poate cel mai grăitor exemplu de minte luminată, care totuși a avut de suferit de pe urma aspectului său. În Copilăria, Adolescența, Tinerețea, Tolstoi scria:

Cădeam pradă disperării în mod frecvent. Îmi spuneam că nu există fericire pe pământ pentru un om cu nasul atât de mare, buze așa de groase și ochi atât de mici și gri… Nimic nu are un impact atât de mare asupra dezvoltării unui om precum aspectul său, și nu atât a aspectului real, cât a convingerii sale că este sau nu este atractiv. 

Este interesant ceea ce spune el, că de fapt nici nu contează cum arătăm, ci contează cum ne percepem. 

Sursă foto: d1xenuxjgcz4dx.cloudfront.net

  •  Eleanor Roosevelt

When Eleanor Roosevelt was asked if she had any regrets, her response was a poignant one: she wished she had been prettier. It is a sobering statement from one of the most revered and beloved of women, one who surely led a life with many satisfactions. She is not uttering just a woman’s lament. (New York Times)

Sursă foto: 1.bp.blogspot.com

  • Giovanni Papini: sărăcia și urâțenia l-au ambiționat pe tânărul Giovanni, l-au făcut să se revolte împotriva oamenilor, a sistemului, a nedreptății. 

Și eu sunt om, și eu vreau să fiu mare și fericit. Cine credeți că sunteți voi, bărbați neghiobi și femei bine îmbrăcate, care treceți pe lângă mine cu atâta nepăsare? O să vedeți voi de ce sunt în stare! Vreau să fiu mai mult decât voi, mai mult decât voi toți, deasupra tuturor! Sunt mic, sărac și urât, dar am și eu suflet, iar sufletul ăsta o să scoată asemenea strigăte, încât voi toți veți fi siliți să vă întoarceți și să mă ascultați. Giovanni Papini, Un om sfârșit

Comments

comments

Have your say