3 recomandări de lectură pentru luna noiembrie

3 recomandări de lectură pentru luna noiembrie, potrivite pentru toate gusturile. O carte de business care a făcut furori, o carte care te va ajuta să scrii mai bine și un roman bestseller perfect pentru o zi de relaxare.

foto: Tumblr

Vremea rece se așterne ușor-ușor și începe perioada în care cea mai potrivită activitate este să te cuibărești sub pătură cu o carte bună în mână și o băutură fierbinte alături. Îți recomand 3 cărți pe care le poți citi în luna noiembrie.

3 recomandări de lectură pentru luna noiembrie

📚Strategia oceanului albastru. Cum să creezi un spaţiu de piaţă necontestat şi să faci concurenţa irelevantă, W. Chan Kim, Renée Mauborgne

Am auzit pentru prima oară de această carte dintr-un interviu al autoarei cu Marie Forleo. M-a atras atât de mult ceea ce am aflat din interviu, încât am și comandat cartea de pe Cartepedia. Cel mai mult mi-a plăcut felul în care autoarea explica în ce fel poți crea o nouă nișă de piață. Și a folosit exemplul DryBar – inițiatorii acestor saloane s-au gândit că femeile merg mai des la salon pentru a se coafa, decât pentru a se tunde. În plus, este mai costisitor să tunzi (ai nevoie de personal calificat, îți ia mai mult timp) așa că s-au decis să lanseze o serie de saloane de coafat, unde poți doar să-ți coafezi părul, nu să îl și tunzi, Au avut un succes răsunător și acesta este un exemplu bun despre cum poți să creezi o nouă nișă în interiorul unui domeniu suprasaturat unde părea că nu mai este loc de inovație.

Aveam așteptări mari de la carte și nu m-a dezamăgit.

Strategia oceanului albastru argumentează că o concurență pe viață și pe moarte nu duce decât la un ocean roșu însângerat, în care rivalii se luptă pentru un profit în scădere. Bazat pe o analiză a 150 de mișcări strategice (acoperind peste 100 de ani și 30 de ramuri industriale), autorii demonstrează că succesul durabil vine nu din înfruntarea concurenților, ci din crearea de „oceane albastre” – noi spații de piață nevalorificate, pregătite pentru creștere. Cartea prezintă o abordare sistematică prin care concurența devine irelevantă și schițează principiile și instrumentele pe care orice organizație le poate utiliza pentru a crea și a capta propriile oceane albastre.

📚Simţul stilului. Ghid de scriere pentru oamenii inteligenţi din secolul 21, Steven Pinker

foto: Luisa Ene

Despre cum să scrii mai bine, corect și convingător am mai vorbit pe blog, mă pasionează cărțile de acest gen.

În această carte Pinker regândește ghidul de utilizare a limbii în funcție de exigențele secolului XXI. În loc să deplângă declinul acesteia, să ne plictisească cu poveștile despre lucrurile care îl scot din sărite sau să recicleze edicte false din manualele de acum o sută de ani, Pinker aplică observații pătrunzătoare din științele limbajului și ale minții, provocându-ne să creăm o scriitură clară, coerentă și elegantă.

Simțul stilului se adresează scriitorilor de toate felurile și cititorilor interesați de litere și literatură și curioși cu privire la modurile în care științele minții pot ilumina felul în care limba funcționează cel mai bine. Este una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit pe această temă.

📚După ce te-am pierdut, Jojo Moyes

foto: Luisa Ene

După ce te-am pierdut este cartea perfectă pentru o zi de relaxare. Lou Clark are o mulțime de întrebări. Cum de a ajuns să lucreze într-un bar din aeroport și să-și petreacă timpul urmărindu-i cu privirea pe cei care pleacă spre alte locuri? Sau de ce nu se simte încă acasă în apartamentul pe care îl are deja de un an? Oare familia ei o va putea ierta pentru ce a făcut cu optsprezece luni în urmă? Și va reuși vreodată să treacă peste iubirea vieții ei? Ceea ce Lou știe sigur e că ceva trebuie să se schimbe. Apoi, într-o noapte, la ușa ei bate cineva. Dar oare străina care îi apare în prag are răspunsurile pe care ea le caută sau îi aduce doar alte întrebări? Dacă închide ușa, viața ei va continua ca până acum: simplă, ordonată, sigură. Dacă o deschide, va risca totul. Însă Lou a făcut cândva o promisiune: să trăiască. Și, dacă vrea să o respecte, va trebui să deschidă larg ușa…

 

Comments

comments

Have your say