3 romane contemporane românești de citit iarna aceasta

Dacă tot sărbătorim Centenarul, atunci propun să încheiem anul citind autori români.

Vă recomand 3 romane contemporane românești, care mi-au plăcut mult. Un roman care a fost ecranizat recent, un altul pentru fanii poveștilor întunecate și o poveste inspirată de atmosfera satelor de la frontiera româno-maghiară în anii tulburi de după Revoluţie.

📕 Firesc, Petru Cimpoeșu

foto: Luisa Ene

Petru Cimpoeşu este unul dintre prozatorii de primă linie ai din România și a debutat în 1983, cu volumul Amintiri din provincie, distins cu premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi.

Alte volume publicate: Erou fără voie(1994, Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi), Un regat pentru o muscă (1995), Povestea Marelui Brigand (ed. I, 2000, Premiul Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor), Simion liftnicul. Roman cu îngeri şi moldoveni (ed. I, 2001, Premiul Uniunii Scriitorilor din România), Christina Domestica şi Vînătorii de suflete (2006, Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Academiei Române, Premiul revistei Observator cultural). Romanul Simion liftnicul a fost tradus în Cehia, Italia, Spania, Croaţia, Bulgaria şi Franţa, fiind declarat cartea anului 2007 în Cehia şi distins cu Premiul „Magnesia Litera”.

Firesc a fost adaptat într-un film lansat recent, Un om la locul lui. Filmul spune povestea lui Petru, inginer de foraj într-o companie multinațională, care e pe cale să devină soț și tată atunci când Sonia, amanta lui, e implicată într-un accident grav de mașină. Pe măsură ce opțiunile sale se restrâng tot mai mult, Petru caută calea onorabilă de ieșire dintr-un triunghi amoros care se zgâlțâie din toate laturile.

📕 Diavoli fragili, Radu Găvan

Este prima carte de Radu Găvan pe care o citesc și mi-a plăcut; sunt fană a romanelor și filmelor întunecate, iar acesta chiar m-a bulversat, iar pe alocuri chiar șocat. Spun că m-a bulversat pentru că vorbește despre răul ascuns în fiecare dintre noi, despre durere, despre visare, despre întuneric și lumină. Este o lectură care te consumă și te absoarbe.

Fragment preferat:

Unii oameni visează și atunci când se trezesc uită ce au visat. Își amintesc poate vag câteva imagini disparate și acelea ca și când le-ar fi văzut cu coada ochiului, în felul în care ai zări o mașină care trece pe lângă tine cu viteză, o mașină din altă lume, căreia poate îi vezi culoarea sau o aripă sau un far, dar niciodată nu îi distingi adevărata formă, deși atunci când te trezești știi cumva că ai văzut-o și undeva în tine păstrezi imaginea completă și mai știi că nu îți vei aminti niciodată acea imagine, că va rămâne într-un loc străin și întunecat în care nu vei avea acces și unde nici nu ți-ai dori să ajungi vreodată pentru că, dacă ai face-o, ai înnebuni.

📕 Hornuri de argint, Titus Radu

Hornuri de argint este o poveste despre un sat cuminte de la frontiera româno-maghiară în anii tulburi de după Revoluţie. În spatele unui şir de întâmplări aparent banale, se desenează destine tragice, individuale şi colective. Printr-un stil înşelător prin simplitate, la prima vedere, autorul surprinde destrămarea unei lumi rotunde pe care istoria o deturnează iremediabil de la cursul ei firesc. Absurd şi tragic, totul într-o naraţiune la fel de reală ca lumea în care ne învârtim.

Motivul pentru care citesc cărți de autori pe care nu i-am mai citit este tocmai bucuria de a descoperi o carte minunată acolo unde nu aveam așteptări. Așa s-a întâmplat cu cartea lui Titus Radu, Hornuri de argint.

Fragment preferat:

O mai purtam și ca pe o durere intimă, dar, în văzul lumii, a rămas doar o poveste, iar eu o prezență care-i păstra amintirea.

Primul său roman, Emigration Blues, a obținut premiul pentru cel mai bun debut, în cadrul Zilelor Recoltei Editoriale, ediția 2015.

Luisa Ene

 

Comments

comments

Have your say