10 cărți utile pentru femeile independente

Cauți lecturi care să te motiveze, să te inspire și să te ajute să devii cea mai bună versiune a ta? Ai ajuns în locul potrivit. În acest articol recomand 10 cărți utile pentru femeile independente.

Breakfast at Tiffany's, scena din New York Public Library .

Cărți, cafea și tutun abordează cărțile ca pe o sursă de îndrumare. Dacă lăsăm cărțile să își îndeplinească scopul, lectura ne va transforma în oameni mai buni, mai înțelepți, mai fericiți. Aici veți găsi recomandări de cărți care inspiră, încurajează, consolează, oferă noi perspective. Recomand 10 cărți utile pentru femeile independente. Cărți care tratează subiecte precum cariera, dragostea, echilibrul interior și multe altele.  Spor la citit!

foto: Luisa Ene

📚Nassim Taleb, Antifragil

În Antifragil autorul spune, pe scurt, că oamenii au de câștigat de pe urma stresului și tensiunii la care sunt supuși ocazional, de fapt majoritatea lucrurilor trag beneficii de pe urma dezordinii, volatilității și factorilor de stres. Improbabilul, imprevizibilul și nesiguranța nu sunt atât de periculoase pe cât se crede, ci se dovedesc utile, dezirabile și chiar necesare- pentru că îmbunătățesc și întăresc orice sistem, organic sau anorganic.

Cunoașterea prin încercări și reușite este superioară cunoașterii academice, iar persoanele călite în focul provocărilor vor fi mai puternice decât acelea ferite de factori de stres și dezordine.

📚Alain de Botton, Sex, shopping şi un roman

Sex, shopping şi un roman este povestea unui cuplu, în care Alain de Botton analizează cam tot ce-ţi poate da dureri de cap în cadrul unei relaţii. Este o carte instructivă, mai ales pentru cei care au tendinţa de a se implica în relaţii distructive, bolnăvicioase.

Dintre scriitorii contemporani, Alain de Botton este unul dintre favoriţii mei. Cărţile lui împletesc psihologia, istoria, filozofia, religia, cu alte cuvinte, marile idei ale lumii, pe care le ia, le explică şi le pune în slujba cititorului.

foto: Luisa Ene

📚Ben Horowitz, Ce e dificil la lucrurile dificile

Ce e dificil la lucrurile dificile este recomandată și lăudată de nume mari, de la Mark Zuckenberg, Larry Page (co- fondator și CEO Google), Dick Costolo (CEO Twitter), până la co-fondatorul Paypal, Peter Thiel. Am vrut să văd și eu ce e cu toată vâlva asta în jurul cărții. Mi-a plăcut, este o carte pragmatică, la obiect și utilă, mai ales pentru cei care vor să își deschidă propria afacere, sau sunt managerii unei firme.

Ben Horowitz se inspiră din propria poveste a înfiinţării, conducerii, vânzării, cumpărării, managerierii şi investirii în companii de tehnologie, pentru a oferi sfaturi esenţiale şi consideraţii practice în vederea abordării celor mai dificile probleme pe care şcolile de afaceri le omit. Mi-a plăcut mult că Horowitz îşi accentuează lecţiile de afaceri cu versuri din cântecele sale favorite şi vorbeşte pe şleau despre tot.

📚Éric-Emmanuel Schmitt, Elixirul dragostei

Într-un interviu din Adevărul, Éric-Emmanuel Schmitt spunea că prin literatură, ne explorăm complexitatea și exact asta face el în Elixirul dragostei: explorează complexitatea dragostei. Cred că este una dintre cărțile despre dragoste și relații care surprinde cel mai bine contradicțiile și paradoxurile sentimentelor omenești. Citind această carte, nu ai cum să nu pui sub semnul întrebării perspectiva ta asupra dragostei, prejudecățile pe care le ai în privința relațiilor, ba mai mult, cred că personajele cărții răspund, fără să vrea, anumitor frământări pe care toți le avem, precum:

  • Poate exista prietenie între doi foști îndrăgostiți?
  • Poate fi justificat adulterul?

📚Isabel Allende, Ines a sufletului meu

Ines a sufletului meu spune povestea de viață a lui Ines Suarez, cea care alături de Pedro de Valdivia a cucerit și a pus bazele coloniei Chile. Ines Suarez a fost cât se poate de reală, doar că istoria a cam ignorat-o până acum, iar faptele lui Ines, menționate de cronicarii vremii, au fost aproape ignorate de istorici mai bine de 400 de ani. Ea a luat parte la cucerirea Regatului Chile și la întemeierea orașului Santiago, jucând un rol esențial. Documentarea pentru acest roman i-a luat autoarei 4 ani și respectă în linii mari adevărul istoric, bineînțeles cu înfloririle de rigoare, fără de care nu ar mai fi literatură, ci carte de istorie.

Soarta omului e să se ridice mai presus de animalitate, să-și conducă viața după cele mai nobile idealuri și să-și mântuiască sufletul. 

foto: Luisa Ene

📚 Dave Evans &  Bill Burnett, Designing Your Life

2 designeri de succes din Silicon Valley fac echipă și scriu o carte, Designing Your Life, în care îți arată cum îți poți trasa harta profesională, astfel încât să ai succes și să te simți împlinit. Bill Burnett este directorul secției de Design de la Stanford și a lucrat pentru brand-uri renumite, precum Apple sau Star Wars. Dave Evans a lucrat și el pentru Apple, dar și pentru diverși dezvoltatori de jocuri video, precum Electronic Arts (cei care produc, printre altele, jocul FIFA) și este co-director al secției Life Design Lab de la Stanford. Una peste alta, sunt unii dintre cei mai în măsură oameni care să dea sfaturi legate de carieră.

📚Secretele fericirii, Richard Schoch

Secretele fericirii, Richard Schoch, este una dintre cele mai bune cărți de dezvoltare personală pe care le-am citit vreodată. De fapt, catalogând cartea drept ”dezvoltare personală” îmi pare că o subestimez, așezând-o pe același raft cu cărțile care se scot pe bandă, de tipul ”10 moduri prin care îți poți schimba viața în 30 de zile”. Inteligența cu care a fost scrisă, multitudinea de informații prețioase și turul de forță pe care îl face autorul, trecând cu eleganță prin filozofie și religie și adunând la un loc idei pertinente, face din cartea asta un dar de neprețuit.

📚Elena Ferrante, seria Prietena mea genială

Cartea vorbește despre prietenia dintre două fete, Elena și Lila, în Napoli anilor 1950. În ciuda peisajului deprimant descris în carte, sărăciei sau violenței domestice, tonul cărții are o prospețime și o putere care te fac să crezi că în final, toate greutățile pot fi depășite și că în ciuda a tot, fetele vor răzbi, fiecare în felul ei. Dacă una dintre ele, Lila, alege căsnicia ca un mod de a-și depăși condiția și de a scăpa de sărăcie atât ea, cât și familia ei, cealaltă fată, Elena, alege calea studiului, îngropându-se în cărți, convinsă fiind că așa își va croi un drum mai bun în viață. Care alegere este mai bună? Care este mai ușoară și mai plină de recompense? Dacă la prima vedere, Lila are mult mai repede tot ceea ce își poate dori: un soț cu bani care îi ajută familia, copil, bună-stare și toate lucrurile care decurg de aici, la finalul cărții avem parte de un dialog care pun lucrurile într-o altă lumină:

Lila: Crezi că fac o greșeală?

Elena: Făcând ce?

Lila: Căsătorindu-mă. (a stat tăcută puțin, privind fix apa care strălucea)

Orice s-ar întâmpla, tu continuă să studiezi. 

Elena: Încă doi ani. Apoi iau diploma și am terminat. 

Lila: Nu, să nu termini niciodată. Îți dau eu banii, trebuie să studiezi mereu.

Am zâmbit nervos, apoi am spus:

Mulțumesc, dar la un anumit moment, școlile se termină. 

Nu pentru tine: tu ești prietena mea genială, trebuie să devii cea mai bună dintre toți, bărbați și femei. 

📚Tim Ferris, 4 ore- săptămâna de lucru

Cartea lui Tim Ferris 4 ore – săptămâna de lucru ne arată cum putem lucra mai eficient, cum putem ieși de sub jugul job-ului clasic de 8 ore pe zi și cum ne putem câștiga libertatea și independența financiară. 

Tim Ferris este scriitor de succes, cu 4 cărți care au ajuns no. 1 pe listele de best sellers ale unor publicații precum New York Times, Wall Street Journal sau USA TodayThe 4-Hour Workweek, The 4-Hour Body, The 4-Hour Chef, Tools of Titans. Dar până la cărți, Tim s-a făcut cunoscut în mediul online datorită blogului său, unde tratează subiecte din sfera dezvoltării personale (dar nu numai).

După cum spune chiar el, Tim analizează succesul oamenilor de afaceri și a oamenilor creativi de tot soiul, încercând să descopere concret care este rețeta succesului lor.

Deși titlul cărții sună bombastic, chiar sunt multe sfaturi practice aici, cu exemple din viața reală a lui sau a altor oameni de succes. Nu este nevoie să alegem între a ne bucura astăzi de viață și a avea bani mai târziu. Tim ne arată că le putem avea pe amândouă, dar nu într-un loc de muncă tipic, chiar dacă este job-ul la care am visat mereu.

foto: Luisa Ene

📚Cristina Andone, Plec

Plec este una dintre cele mai faine cărți citite în ultima vreme. Se poate citi în două feluri: pentru pura plăcere de a citi (este o poveste bine scrisă) sau ca manual de storytelling.

Cartea ne oferă o lecție importantă de viață: despărțirile nu trebuie să te sperie. De fapt, pentru a evolua, trebuie să închizi uși frecvent și să deschizi altele cu seninătate și entuziasm. Cu încrederea că schimbările și experiențele noi te îmbogățesc și te fac să îți învingi propriile limite.

Comments

comments

Have your say