4 cărți cu mister pentru o vară plină de suspans

De mică iubesc să citesc cărți cu mister, iar vara este timpul perfect pentru acest gen. Citește articolul pentru recomandări de cărți care te vor ține în suspans până la ultima pagină.

Am făcut o listă de 4 cărți cu mister care m-au ținut cu sufletul la gură, din colecția Enigma de la editura Univers. Toate sunt bestseller, iar una dintre ele a fost declarată romanul polițist favorit al deceniului în Danemarca.

🕵 Agentul 6, Tom Rob Smith 

O poveste palpitantă care se întinde pe toată durata Războiului Rece și ne poartă de la Moscova la New York și la Kabul. Fostul agent KGB Lev Demidov încearcă să afle adevărul despre moartea soției sale, printre intrigile de spionaj ale marilor puteri, căutându‑l neobosit pe singurul om care poate desluși totul: misteriosul Agent 6.

Cele mai bune cărți cu mister combină tensiunea narativă, comploturile și analiza psihologică, iar Agentul 6 are toate aceste ingrediente. Mi-a plăcut faptul că narațiunea este foarte vizuală, folosind flash-back-uri, close-up-uri și scene care par cadre de film.

Autorul cărții, Tom Rob Smith, s-a născut la Londra și a debutat acum 10 ani cu romanul Copilul 44, care s-a bucurat de un mare succes, a fost tradus în peste 30 de limbi și l-a transformat într-o celebritate.

foto: Luisa Ene

🕵 Reduși la tăcere, Kristina Ohlsson 

Un preot militant pentru drepturile imigranţilor pare să‑şi fi ucis soţia şi apoi să se fi împuşcat. Un străin pare să fi murit într‑un banal accident rutier. Dar anchetatorii din subordinea inspectorului Alex Recht trebuie să vadă dincolo de aparenţele înşelătoare şi, pe fundalul sumbru al iernii suedeze, să reconstituie un puzzle al dramelor sociale şi familiale care au condus la crime. Intriga detectivistică se împleteşte cu analiza psihologică şi thrillerul, iar rezultatul este o carte captivantă care a impus‑o pe Kristina Ohlsson pe lista celor mai importanţi autori de cărți cu mister din lumea scandinavă.

Kristina Ohlsson este politolog de profesie şi până de curând a condus departamentul antitero din cadrul OSCE. A mai lucrat pentru Serviciul Suedez de Securitate, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării Naţionale din Suedia, unde a funcţionat ca expert în conflictul din Orientul Mijlociu şi politica externă a Uniunii Europene.

foto: Luisa Ene

🕵 NedoriţiKristina Ohlsson 

Atunci când o fetiţă dispare dintr-un tren aglomerat, fără ca nimeni să observe, poliţia din Stockholm se confruntă cu un caz în care nici principalul suspect, nici motivele nu sunt cele care par evidente la prima vedere. Lucrurile iau o întorsătură dramatică odată cu găsirea cadavrului fetiţei, care are scris pe frunte cuvântul „nedorită”; la scurt timp este anunţată dispariţia unui alt copil, iar investigatorii îşi dau seama că au de-a face cu un criminal în serie.

Nedoriţi este primul roman al autoarei și s‑a bucurat de o primire extraordinară din partea criticii de specialitate, câștigând premiul Gold Pocket.

foto: Luisa Ene

🕵 Pană de dinozaur, Sissel-Jo Gazan 

Cercetătoarea Anna Bella Nor, specialistă în paleobiologie, se pregătește să-și susțină teza de doctorat ce rezumă și structurează teoriile științifice conform cărora păsările descind din dinozaurii cu pene. Când coordonatorul disertației ei, profesorul Lars Helland, este găsit mort în biroul său, lumea universitară este zguduită. Inspectorul-șef Søren Marhauge trebuie să investigheze această crimă cu totul neobișnuită și încearcă să afle adevărul despre relațiile complicate dintre cercetătorii din universitate. Dar totul devine și mai enigmatic atunci când este descoperită o a doua crimă, iar singura legătură între cele două pare să fie Anna Bella.

Romanul are o intrigă inteligentă, te ține în suspans, iar personajele sunt bine construite și credibile.

Scriitoarea daneză Sissel-Jo Gazan a absolvit Facultatea de Biologie a Universității din Copenhaga. Cartea Pană de dinozaur a fost tradusă în șaisprezece țări și i-a adus autoarei premiul pentru cel mai bun roman al anului, acordat de Societatea Radio din Copenhaga. A fost declarat romanul polițist favorit al deceniului în Danemarca.

 

Comments

comments

Have your say