Soarele cenușiu al dimineții, Adriana Gurău

Soarele cenusiu al dimineții este o tulburătoare poveste de dragoste, consumată pe fundalul manifestației maraton din Piața Universității din 1990. Cartea este de fapt romanul unei generații și al acelora dezbinați de conflictele începutului anilor ’90, rezolvate adesea prin resemnare, oportunism, corupție sau emigrare.
Este o poveste dinamică, în care dramele personale și cele politice se suprapun: o carte despre alienare, prietenie și căutarea de sine. Evenimentele din 1990 sunt juxtapuse celor din prezent, într-un dialog care prelungește și amplifică dramatismul.
Mineriada din 1990 i-a determinat pe mulți români să emigreze. Este și cazul Adrianei Gurău. Născută la București, programator de meserie, a fost martor al celor întâmplate în Piața Universității. A plecat în America la scurtă vreme după aceea, dar și-a promis să nu uite și să povestească.
Radu Vancu, Transparență

Doi studenți la Litere, pasionați de poezie și de plimbări printr-un Sibiu mitic, trăiesc o poveste de dragoste care rescrie harta orașului lor. Măcinați de maladii stranii, el de o inexplicabilă decorporalizare, care îl face să devină transparent la orice emoție mai puternică, ea de o sensibilitate exacerbată, care are consecințe dintre cele mai dramatice, cei doi înaintează permanent pe granița subțire dintre normalitate și angoasă existențială dusă la extrem, alimentată cu alcool, discuții literare și dragoste fizică. Câteva toposuri exemplare apar pe această hartă a unui Sibiu magic, a cărui istorie în straturi se revelează de-a lungul cărții: apartamentul ticsit de cărți unde locuiesc cei doi, Graalajul, un misterios local supranumit și „subpământa“, catedralele și străzile labirintice ale orașului.
Marina Costa, Vieți în vâltoare

Pe Marina Costa, autoarea volumelor Vieți în vâltoare, am cunoscut-o la un târg de carte la care avea standul alăturat de al meu. M-a cucerit cu jovialitatea ei, cu dorința de a promova literatura română și mai ales cu cafeaua bună cu care venise de acasă și pe care a împărțit-o cu mine. 😻 Iar cireasa de pe tort a fost când mi-a spus că Vieți în vâltoare este despre țara mea de suflet, USA.
Marina Costa este un povestitor iscusit, iar când citești ai impresia că ea chiar a trăit aventurile descrise. Vieți în vâltoare este un roman picaresco-istoric plin de farmec.
16 prozatori de astăzi, Humanitas

Am gândit antologia de față ca pe una în care cititorul de astăzi să regăsească, în același loc, o serie din cei mai buni prozatori contemporani, să poată lua contact cu scrisul lor și să decidă dacă vrea să caute mai departe romane, volume de proză scurtă ale lor. Am ales fie autori care au publicat recent cărți cu ecouri bune din partea criticii, dar și a publicului, fie prozatori care au scris la un moment dat o carte valoroasă, s-au afirmat, apoi s-au retras din prim-planul vieții literare – pe aceștia i-am provocat să răscolească prin sertarele lor cu literatură și să scoată la iveală fragmente din textele la care lucrează. Câteva voci sunt deja consacrate, confirmate prin apariția mai multor volume care au avut parte de o bună receptare în presa culturală, de premii și distincții. Alți autori sunt la început de drum, proaspăt debutați cu romane sau volume de povestiri, care au avut de asemenea parte de o bună primire. Textele lor sunt diferite și ca formulă, și ca tematică, și rezervă nu de puține ori adevărate surprize. Scopul a fost de a oferi un eșantion reprezentativ din proza care se scrie astăzi, cu principalele ei tendințe, o proză din ce în ce mai diversă și mai plină de provocări.
Andreea Răsuceanu
Adrian Fetecău, Tenis

Este o carte cu și despre tenis, scrisă de Adrian Fetecău, jurnalistul de la Radio România Actualități. Fetecău își povestește practic drumul plin de hățișuri și de obstacole pentru a ajunge sus cu fiica sa, Irina Fetecău (21 de ani), care a câștigat titlul național la simplu în 2016.
“Toată lumea vorbește în această perioadă despre marile succese ale Simonei Halep, dar și despre marile ei realizări… materiale. Cu alte cuvinte, iubitorii sportului, și poate, nu numai ei, și-au format o părere despre lumea tenisului de “la vârf”. Puțini știu însă cum este “la bază”, acolo unde doritorii de glorie și de bani își pregătesc ascensiunea”, spune Adrian Fetecău.
În cartea sa, jurnalistul explică faptul că din lumea tenisului “mic”, un infern, evadează doar cei puternici din punct de vedere mental. Adrian Fetecău își sprijină afirmațiile pe experiența sa de tată de jucătoare profesionistă, vorbind cu sinceritate despre toate greutățile trăite pe lângă terenul de tenis timp de mai bine de 16 ani.
Despre tristețea femeilor frumoase, Andrei Ruse

Andrei Ruse publică o nouă carte din care am citit câteva fragmente și e WOW. Este o colecție de povești scurte cu iz fantastic din care până acum am citit două: Misterioasele dispariții din Arondismentul XII, publicată pe site-ul Hyperliteratura și un fragment din Fata căreia îi crescuse un buton pentru fericire, pe care l-am primit în exclusivitate pentru blog, de la Andrei Ruse.
Fragmentele citite din Despre tristețea femeilor frumoase mi-au dat senzația pe care o am atunci când citesc Gabriel Garcia Marquez: un fel de realism magic, o împletire faină între real și fantastic și este interesant că m-am gândit la asta înainte să văd că și Andrei Ruse o aseamănă cu literatura lui Marquez.
Abia aștept publicarea cărții, așteptam cu nerăbdare ceva nou de la Andrei Ruse. Ideea este că poți să te implici în publicarea acestei cărți, prin precomanda unui exemplar. Vei fi printre primii cititori care vor primi cartea, cu autograf, transport gratuit, iar prin donația ta autorul va putea strânge fondurile necesare publicării și promovării titlului său.