69 de motive stupide ca să te apuci de citit

IMG_1120Weekend-ul ăsta am fost la lansarea cărții 69 de motive stupide ca să te apuci de citit, un proiect Hyperliteratura. În primul rând mă interesa evenimentul pentru că citesc articolele lor de ceva vreme și în al doilea rând pentru că oricine încurajează cititul e prieten cu mine. Gen. Iar oamenii ăștia chiar fac o treabă bună.

 Ca impresii generale, mi-au plăcut discursurile lor, atitudinea informală și deschiderea față de invitați. Am plecat cu două cărți acasă, am început deja să citesc cartea încă din seara aia. Și n-am mai lăsat-o din mână.

 Cartea este o colecție de povești scurte cu vrute și nevrute literare: despre scriitori, cărți/personaje plăcute, sau, dimpotrivă, detestate, sfaturi pentru relații din cărți and so on and so forward. Mie mi-a crescut inima de plăcere cu cartea asta. We read to know we are not alone (parcă a zis-o Lewis) iar eu exact așa m-am simțit citind 69 de motive stupide ca să te apuci de citit. E așa reconfortant să vezi că mai există oameni care iubesc cărțile la fel de mult ca tine, care au diverse întrebări mai mult sau mai puțin existențiale și care visează la cai verzi pe pereți. Câteva povești care mi-au rămas în cap și mi-au plăcut în mod deosebit:

 Cum ar fi la prima întâlnire cu 7 scriitori celebri– Cristina Frîncu; un exercițiu de imaginație fain, despre cum ar arăta o întâlnire cu autori precum: Murakami, Bukowski, Balzac și alții. Eu l-aș fi trecut și pe Drumeș, că am o pasiune pentru el de când eram mică.

 Șase personaje feminine pe care le-aș lua la palme, tot Cristina Frîncu: mi-a plăcut bucata despre Becky Bloomwood shopaholica, pe care și eu aș lua-o la palme, pentru că orișicât e ea de drăgălașă, reprezintă fix femeia aia superficială, enervantă, neajutorată și aeriană pe care eu o detest.

 Fetele stranii ale literaturii cu care aș sta de vorbă la o cafea, Ilinca Damian. Zice la un moment dat de Jean Gray din X Men, cu ea aș sta și eu de vorbă și aș mai sta cu Maitrey să înțeleg odată pentru totdeauna care a fost faza cu Eliade și de ce a fost așa fraieră.

 Estetica urâtului și creaturi umane printre oameni dezumanizați: Quasimodo și Frankenstein- A. Georgiana Andrei. Acesta e articolul meu preferat, cred. Mi-au dat lacrimile pentru că am rememorat în timp ce citeam, scena din Cocoșatul de la Notre Dame în care Q umple o vază foarte frumoasă cu flori ofilite, iar vaza urâtă și umilă o umple cu flori frumoase și înmiresmate. Cred că este cel mai frumos și înduioșător mod de a spune că frumusețea vine din interior.

 Alisa în țara minunilor de pe Carol 53, Carla Francesca Schoppel, asta pentru că am descoperit și eu Carol 53 de ceva vreme și merg tot timpul acolo. Vă recomand, se întâmplă lucruri faine și arată într-un mare fel locul, mai ales pentru boemii ca mine.

 Ce cred eu este că trebuie să citiți această carte. Ce mai cred este că dacă 69 de motive stupide ca să te apuci de citit pică pe mâinile unui ne-cititor, nu va avea răbdare cu ea. Nu pentru că e grea sau stufoasă, sau fizică cuantică, ci pentru că n-ar pricepe trimiterile, analogiile, exercițiile de imaginație legate de diverși autori sau personaje.

 Și vă mai spun că am îndoit colțurile la jumătate din filele cărții, pentru că vreau să recitesc multe chestii. Am închis-o cu un zâmbet pe buze și cu satisfacția că there is hope, mai sunt mulți alți șoareci de bibliotecă, la fel ca mine.

 p.s. Era să uit de încheierea lui Andrei Ruse cu ești un cititor responsabil?! care mi-a plăcut la maxim, pentru că am și eu niște frustrări: oameni buni, cumpărați cărți, mergeți la evenimente culturale, în loc să dați un preț obscen de 35 de Ron pe un bilet ca să mergeți la film la mall, alături de toți neghiobii.

 Acestea fiind spuse, am încălecat pe-o șa și v-am spus cumpărați cartea! 🙂

FullSizeRender (2) FullSizeRender FullSizeRender (3) IMG_1028

Comments

comments

5 comments

 1. Daniela - May 21, 2015 9:31 am

  Buna! Vreau si eu cartea! Am trimis deja 2 e-mailuri , unul cand era cartea in lucru si unul zilele astea! Nu m-a contactat inca nimeni! Va roooog! Îmi doresc foarte mult cartea! Multumesc!

  Reply
  • Luisa Ene - May 21, 2015 9:34 am

   Buna, nu stiu exact de unde se poate cumpara, dar eu vorbesc cu fata care este PR si ii dau mailul tau sa te contacteze, ok? O zi faina!

   Reply
 2. calculator taxa auto - June 17, 2015 1:38 pm

  Bine spus, pacat ca nu o citesc cei ce trebuie sa o citeasca

  Reply
 3. Pingback: Recomandarea săptămânii: „69 de motive stupide ca să te apuci de citit” | Blog Editura ADENIUM

 4. Consuela Grecu - June 6, 2017 4:40 pm

  Iata ca am ajuns acesta pagina despre 69 de motive stupide
  ca să te apuci de citit, cautand despre maramu. Acum ce sa zic ca faci treaba super.
  poate vrei sa vezi si pagina http://cazare-maramures.net o pagina despre judetul
  maramures. Mult spor

  Reply

Have your say