9 lecturi care îți vor încălzi sufletul iarna aceasta

Vremea rece are avantajele ei: avem mai mult timp de stat în casă, la căldură, cu o carte bună în mână. Vă recomand 9 cărți care să vă țină de cald iarna aceasta, de la cărți pline de fantezie, până la povești de Crăciun.

foto: Tumblr

Când nu scriu pe blog, scriu pentru revista Be Blue Air articole despre călătorie, lifestyle și bineînțeles, cărți. Am scris acest articol pentru nr. 48 al revistei și îl preiau aici, dar vă recomand să citiți revista, colegii mei au scris și ei o mulțime de articole minunate și avem în acest număr și un interviu excepțional cu David Duchovny. Puteți citi revista online, aici, sau dacă zburați cu Blue Air în perioada aceasta.

revista Be Blue Air nr. 48

revista Be Blue Air nr. 48

Serii de cărți celebre, perfecte pentru iarna aceasta

Urzeala tronurilor, George RR Martin, editura Nemira

Cum să nu citești Urzeala tronurilor, când Winter is coming? Iarna cu ale sale sărbători este momentul perfect pentru a citi o poveste fantastică, cu ținuturi îndepărtate și aventuri care te vor ține cu sufletul la gură.

Seria Harry Potter, J.K. Rowling, editura Arthur

Iarna este anotimpul perfect pentru lecturile care îți încălzesc inima, iar seria Harry Potter îți va aduce aminte de copilărie și te va apropia de cele mai frumoase valori ale vieții: prietenie, loialitate și iubire. Nu vă lăsați înșelați de faptul că Harry Potter se adresează copiilor sau adolescenților: cărțile din această serie au o calitate rar întâlnită: sunt adorate de părinţi şi de copii deopotrivă. În plus de asta, J.K. Rowling este o maestră a penelului și cu siguranță te va ține cu sufletul la gură.

Stăpânul inelelor, J. R. R. Tolkien, editura RAO

Celebra trilogie a lui J.R.R. Tolkien, Stăpânul Inelelor, spune povestea tânărului hobbit Frodo, căruia i se încredinţează o misiune ciudată, el nu trebuie să găsească, ci să ascundă o comoară. Să ascundă Inelul. Frodo trebuie să pornească la drum din îndrăgitul său Comitat până în întunecatul Mordor, ca să distrugă teribilul Inel şi să-i zădărnicească planurile diabolicului Sauron. O sarcină uriaşă pentru un hobbit atât de mic, dar Frodo nu va porni singur la drum. Reprezentanţii celor mai importante seminţii vor fi alături de el.

Povești de iarnă care te vor ajuta să intri în spiritul Crăciunului

Poveste de Crăciun, Charles Dickens, editura Curtea Veche

Dickens este recunoscut pentru poveștile sale calde, cu descrieri festive ale iernii. Prin urmare, îl voi lăsa chiar pe el să spună câteva cuvinte despre această poveste:

M-am străduit, în această cărţulie stranie, să provoc Spiritul unei Idei, care să-i încurajeze pe cititorii mei să le placă de ei înşişi, sau unora de alţii, sau de anotimp, sau de mine. Îmi doresc să le umple casele de bucurie şi nimeni să n-o lase din mână.

Craciunul în cele mai frumoase povestiri, Nemira

Din ținuturi de vis sau din orașe adevărate, din păduri îndepărtate sau din case primitoare vin întâmplări și personaje ce povestesc despre Craciun cu un farmec cuceritor. Cu cartea asta se oprește timpul în loc, datorită unor povestitori precum Charles Dickens, Mark Twain, Oscar Wilde sau Arthur Conan Doyle. 

Zile de Craciun. 12 povestiri si 12 sarbători pentru 12 zile, de Jeanette Winterson, editura Humanitas

Jeanette Winterson, una dintre cele mai inventive și mai îndrăznețe voci narative contemporane, ne propune 12 povestiri și 12 rețete îmbietoare pentru Crăciun. Cele 12 povești din acest volum sunt de o imaginație debordantă, pline de prospețime și umor și ne deschid o ușă către spiritul Crăciunului, unde timpul parcă stă în loc, iar magicul pune stăpânire pe lume. Sunt povești cu stafii, intervenții miraculoase, întâlniri obișnuite ce se dovedesc departe de a fi obișnuite, mici minuni care ne fac să intrăm în spiritul Crăciunului.

Scriitori români care ne transportă într-o lume a fanteziei

Insula cărților, George Arion, Crime Scene Press

George Arion este un scriitor care nu ar trebui să lipsească din nicio bibliotecă. Cartea aceasta este o odă plină de fantezie închinată literaturii și are toate ingredientele care te vor ține lipit de carte până la ultima pagină. Toți cei care vor să se scuture, pentru câteva ore, de prăfuiala și monotonia vieții cotidiene și să pășească într-o lume magică a cărților, ar trebui să citească Insula cărților.

Zaraza, Andrei Ruse, editura Polirom

O seară banală de toamnă din 1928 se transformă, pentru un tânăr student la Conservator, în momentul când urcă pentru prima oară pe scenă. Trei ani mai târziu, la Berlin, Cristian Vasile va înregistra poate cea mai frumoasă piesă de dragoste a epocii, Zaraza, devenind repede cel mai iubit interpret al timpului său. Povestea lui, de la glorie la decădere, este pusă în scenă într-un mod fermecător de către Andrei Ruse. Zaraza este o călătorie fascinantă în Bucureștiul agitat și efervescent al interbelicului și puteți citi câteva fragmente aici.

Hanul lui Manuc, Simona Antonesu, Polirom

Romanul Hanul lui Manuc este o evadare în trecut, purtându-ne cu două veacuri în urmă, în Principatele Române, în perioada războiului ruso-turc. Pe acest fundal se construiesc destinele individuale, în frunte cu destinul lui Manuc și al familiei de boieri Sămărghiteni din Mironești. 

În centrul narațiunii stă Manuc, negustor abil, care pe parcursul romanului ajunge să fie implicat și în chestiuni politice, de la București la Constantinopole, și să pună bazele celebrului han Manuc, din București, care există și astăzi.

Comments

comments

Have your say