7 motive pentru care ar trebui să citești Unde ai dispărut, Bernadette?

Cine nu a auzit de Beverly Hills sau Mad About You? Ei bine, Maria Semple, autoarea romanului Unde-ai dispărut, Bernadette? a lucrat ca scenaristă la aceste seriale și la multe altele. Se pare că experiența din televiziune i-a folosit de minune, pentru că știe să scrie așa încât să te țină prins de la prima la ultima pagină.

foto: Luisa Ene

Dacă vrei să râzi, să te binedispui și să întorci ultima pagină cu un zâmbet pe buze, cartea aceasta este perfectă pentru tine. Câteva lucruri despre ea și fragmente care mi-au plăcut. Este o comedie drăguță despre o femeie și familia ei – o poveste spusă cu suflet, inteligență și mult umor.

foto: Luisa Ene

O școală în care toți copiii sunt excelenți

Cartea începe cu o scrisoare pe care fiica lui Benadette o primește de la școală. O chestie drăguță, care mi-a atras atenția din start este sistemul de notare de la școala din Seattle la care Bee studiază. Notele sunt în felul următor:

S de la “Surpasses Excellence,”

A de la “Achieves Excellence”

W de la “Working Towards Excellence”

Fiecare student este excelent în felul său. De așa o școală am avea și noi nevoie. 🙂

Descrierea muncii într-o corporație precum Microsoft

Pasajele în care este descrisă munca într-un gigant precum Microsoft sunt excelente. Cel mai mult îmi place satira la adresa oamenilor care lucrează în lumea digitală și se comportă de parcă job-ul lor ar fi cel mai important lucru și lumea se învârte în jurul muncii.

Formatul scriiturii

Unde-ai dispărut, Bernadette?  este scrisă în mai multe formate — e-mailuri, scrisori, documente F.B.I., corespondență cu un psihiatru și altele. Maria Semple este foarte creativă cu felul de a scrie și citind diverse mailuri sau documente, ai impresia că sunt lucruri adevărate și Bernadette chiar există.

Personajele care variază de la smart la super smart

Toată lumea din romanul acesta spumos este deșteaptă sau super-deșteaptă, însă de departe cel mai deștept este soțul lui Bernadette, Elgin. Acesta lucrează la Microsoft, ocupându-se de un proiect care ni se spune că este preferatul lui Bill Gates. Elgin este faimos pentru un excelent discurs la TED talk și pentru că este versiunea de rock star de la Microsoft.

Descrierea vieții de zi cu zi din SUA

Comentariile lui Bernadette despre viața de zi cu zi din SUA sunt un deliciu.

Umorul și ironia

Nu ai cum să te plictisești citind cartea asta: ca să te plictisești, ar trebui să te oprești din râs. Bernadette este genială, iar tiradele ei la adresa societății, orașului Seattle, corporațiilor, vecinelor ei etc. te țin amuzată de la prima până la ultima pagină.

Concluzia, în definitiv frumoasă: there is hope.

După numeroase peripeții și situații dramatice, cartea are un final fericit – până și personajele negative ne arată o față mai umană a lor. Una peste alta, Unde-ai dispărut, Bernadette? te lasă cu un sentiment plăcut, ca o ploaie caldă de vară.

foto: Luisa Ene

Fragmente

Adevărul este complicat. Nimeni nu poate să știe absolut totul despre o altă persoană.

Singurul lucru pentru care l-ai putea învinovăți pe Elgie este că în ochii lui viața pare atât de al dracului de simplă: fă ce îți place. În ceea ce-l privește, asta înseamnă să muncească, să-și petreacă timpul liber cu familia și să citească biografiile președinților.

Poate că asta înseamnă religia, să te arunci de pe o stâncă și să ai încredere că ceva superior o să aibă grijă de tine și o să te ducă unde trebuie. (…) Mă simțeam așa de singură pe lume și totuși atât de iubită.

Să zicem că primești un cadou, îl deschizi și vezi un colier cu diamante fabulos. La început, ești în culmea fericirii și îți vine să țopăi de colo colo de entuziasm. A doua zi, colierul încă te face fericită, dar mai puțin. După un an, vezi colierul și te gândești: A, vechitura aia! La fel e și cu emoțiile negative. Să zicem că ți se crapă parbrizul și ești tare supărat. Vai, nu, parbrizul meu, abia mai văd prin el, ce tragedie! Dar nu ai destui bani să-l repari, așa că mergi în continuare cu el. Peste o lună, cineva te întreabă ce s-a întâmplat cu parbrizul și tu zici: Cum adică? Deoarece creierul tă i-a diminuat importanța, aducând emoțiile la nivel normal.

*fragmente din Unde-ai dispărut, Bernadette?, editura Litera.

foto: Luisa Ene

Comments

comments

2 comments

 1. anasylvi - June 20, 2018 2:07 pm

  Superb, ma tenteaza!

  Reply
  • Luisa Ene - June 20, 2018 2:10 pm

   Ți-o recomand, se citește ușor și e foarte bine scrisă. Cel mai mult mi-a plăcut simțul umorului. 🙂

   Reply

Have your say