7 trucuri pentru un CV impecabil, de la doi angajați Apple

Când 2 designeri de succes din Silicon Valley, care au lucrat cu Apple și alte companii de renume îți dau sfaturi despre cum să îți întocmești un CV impecabil, nu poți decât să asculți și să iei aminte.

foto: Luisa Ene

2 designeri de succes din Silicon Valley fac echipă și scriu o carte, Designing Your Life, în care îți arată cum îți poți trasa harta profesională, astfel încât să ai succes și să te simți împlinit. Bill Burnett este directorul secției de Design de la Stanford și a lucrat pentru brand-uri renumite, precum Apple sau Star Wars. Dave Evans a lucrat și el pentru Apple, dar și pentru diverși dezvoltatori de jocuri video, precum Electronic Arts (cei care produc, printre altele, jocul FIFA) și este co-director al secției Life Design Lab de la Stanford. Una peste alta, sunt unii dintre cei mai în măsură oameni care să dea sfaturi legate de carieră. Pentru că mi-a plăcut mult cartea și conține nenumărate sfaturi practice legate de viața profesională, voi scrie o serie de articole inspirate din paginile ei. În acest articol am extras o serie de sfaturi care te ajută să îți faci un CV impecabil.

foto: Luisa Ene

Trucuri pentru un CV de invidiat

Rescrie-ți CV-ul în funcție de job-ul la care aplici

Mulți dintre noi comitem greșeala de a scrie CV-ul și a-l trimite în aceeași variantă la n companii diferite.  Dacă job-urile pentru care aplici nu sunt identice, trebuie ca CV-ul să reflecte exact experiența și skills-urile pe care compania le cere în anunț. Când spun că trebuie rescris CV-ul în funcție de job, nu înseamnă să minți. Ci să adaptezi CV-ul, astfel încât să scoți în evidență experiența relevantă pentru acel job. Gândește-te, dintre toate activitățile și job-urile pe care le-ai avut până acum, care sunt mai apropiate de ceea ce caută angajatorul? Și evidențiază-le pe acelea.

Nu încerca să pari multidisciplinar și generalist

Răspunde prin CV-ul tău exact la nevoile angajatorului. Ai timp la interviu să impresionezi și prin calitățile și experiențele care nu sunt neapărat legate de ceea ce caută ei. Dacă divaghezi prea mult și incluzi nenumărate activități, foarte diferite unele de celelalte, vei obosi și deruta omul care îți citește aplicația. Și vei părea nehotărât și împrăștiat.

Rescrie CV-ul tău, folosind exact cuvintele din anunț, sau foarte asemănătoare

Cel care îți analizează CV-ul probabil că citește zeci sau sute de aplicații. Scanând rapid documentul, poate că va trece peste al tău dacă nu ies în evidență exact skills-urile pe care acesta le caută. Dacă nu îi sar în ochi anumite cuvinte-cheie sau zone de interes evidențiate în anunțul de angajare, este foarte posibil să te treacă cu vederea în selectarea candidaților.

Dacă nu ai experiență specifică, încearcă să găsești ceva asemănător

Dacă aplici pentru un job care cere o anumită experiență pe care nu o ai, găsește ceva asemănător. Spre exemplu, dacă ți se cere experiență pe partea de social media, iar tu nu te-ai ocupat de asta la un job anterior, însă ai un blog/vlog sau ai participat la o conferință/training/workshop din domeniu, trece asta în CV. Încearcă să găsești lucruri apropiate de ceea ce au ei nevoie, astfel încât să bifezi toate cerințele lor.

Atenție la greșelile gramaticale

Este de prisos să spun că pornești cu stângul dacă faci greșeli gramaticale în CV, pentru că documentul reprezintă prima impresie pe care o are potențialul angajator despre tine. Și cum prima impresie contează, te sfătuiesc să înveți să scrii mai bine, mai corect, mai convingător.

Atât în CV, cât și în scrisoarea de intenție, concentrează-te pe ceea ce poți face tu pentru companie

Știți celebra replică a lui JFK: Nu întreba ce poate face țara pentru tine, întreabă ce poți face tu pentru țară? Cam așa stau lucrurile și în cazul relației angajat-angajator: nu te focusa pe motivele pentru care job-ul este potrivit pentru tine, ci pe motivele pentru care ești tu potrivit pentru job.

Bonus, pentru când ajungi la interviu: ia cu tine CV-ul printat

Astfel dai dovadă că ești întotdeauna pregătit, profi și nu numai: ușurezi munca celor care te intervievează. În loc să stea ei să printeze CV-ul tău, sau să caute prin calculator documentul, le înmânezi frumos CV-ul printat. Pot spune din propria experiență că dacă te prezinți așa la un interviu, vei surprinde plăcut. Noi, la Famous Production, am angajat recent 2 oameni noi și a fost o surpriză tare plăcută când una dintre candidate a venit cu CV-ul printat, în mai multe exemplare.

Sper să vă fie de folos sfaturile și dacă vă interesează o informație anume, care să vă ajute să vă dezvoltați pe plan profesional, spuneți-mi în comentarii: cartea asta este o mină de aur sfaturi și sunt sigură că pot extrage multe alte informații utile din ea.

foto: Luisa Ene

Comments

comments

Have your say