Am vizitat faimosul cabinet al lui Freud din Viena

Până să vizitez celebrul muzeu Sigmund Freud din Viena nu știam că psihanalistul coresponda cu Einstein sau că era colecționar de antichități. Citiți mai departe câteva curiozități despre el pe care le-am aflat la Viena.

Dacă astăzi considerăm că vorbind despre problemele noastre putem simți o ușurare, ba chiar ne putem vindeca de probleme psihice prin terapie, se datorează lui Freud. În anii 1800 era un concept revoluționar, dar acum considerăm natural să mergem la psiholog când avem probleme sufletești, la fel cum mergem la doctor când ne doare ceva.

Freud este cel care a dezvoltat un set de practici terapeutice centrate în jurul terapiei prin vorbit (celebra „the talking cure”) și a folosit și inventat strategii precum transferul, asocierea liberă sau interpretarea viselor. Este „părintele” psihanalizei și deși multe dintre teoriile sale sunt considerate depășite acum, felul în care facem terapie acum se bazează pe munca sa de o viață.

Îmi doream de ceva vreme să vizitez celebrul său cabinet din Viena și în sfârșit am ajuns. Din păcate casa lui Freud era închisă pentru renovare, iar muzeul mutat pe aceeași stradă. Am putut vedea toate exponatele, dar nu și casa unde a locuit. Un motiv în plus să revin. 🙂

foto: Luisa Ene
Cărțile sale de vizită.

Berggasse 19, Viena – adresa casei unde a locuit și profesat Freud timp de 47 de ani. Aici a trăit până să fie nevoit să plece în exil la Londra din cauza regimului hitlerist și tot aici a scris majoritatea operelor sale. Muzeul cuprinde cabinetul lui Freud și o parte din camerele casei sale. Aproape de muzeu se poate vizita și cea mai mare librărie din Europa din domeniul psihanalizei, cu 35.000 de volume, dar și institutul de cercetare Sigmund Freud Foundation.

Curiozități despre Freud

  • Coresponda cu Einstein (și am văzut scrisorile lor )
Corespondența sa cu Einstein, colile cu semnătura sa și stiloul pe care îl folosea.
  • era pasionat de antichități și avea o colecție impresionantă
foto: Luisa Ene
  • era fumător și iubea să joace cărți
foto: Luisa Ene
  • celebra sa canapea se află la muzeul din Londra. Când Freud a părăsit Viena din cauza regimului nazist și-a luat toate lucrurile cu el. Ulterior, fiica sa, Anna Freud, a donat o sumedenie de lucruri personale și mobilierul din camera de așteptare a cabinetului său și astfel în casa în care a locuit (unde avea și cabinetul) s-a deschis muzeul lui Freud. Am văzut totuși canapeaua pe care așteptau pacienții săi, înainte de a intra în cabinet.
foto: Luisa Ene
foto: Luisa Ene

Citate

One day, in retrospect, the years of struggle will strike you as the most beautiful.

Out of your vulnerabilities will come your strength.

The madman is a dreamer awake.

Words have a magical power. They can bring either the greatest happiness or deepest despair; they can transfer knowledge from teacher to student; words enable the orator to sway his audience and dictate its decisions. Words are capable of arousing the strongest emotions and prompting all men’s actions.

foto: Luisa Ene

Words and magic were in the beginning one and the same thing, and even today words retain much of their magical power.

The more perfect a person is on the outside, the more demons they have on the inside.

p.s.: sunt tare curioasă cum e muzeul Freud din Londra – dacă l-ați vizitat scrieți-mi în comentarii cum vi s-a părut. Ard de nerăbdare să ajung și acolo. Iar de la muzeul din Viena am pus mai multe poze pe contul de Instagram (inclusiv o filmare cu Freud).

Comments

comments

Have your say