Mi-am propus ca anul acesta să realizez o serie de interviuri cu oameni din sfera culturală românească. Am început cu o scriitoare extraordinară, Cristina Andone și continui seria cu Andreea Chiuaru, promoter cultural.
Pe Andreea am cunoscut-o anul trecut, este un om creativ și dedicat 100% promovării cărților, atât prin prisma job-ului de coordonator Marketing de la Cartepedia,cât și prin intermediul blogului său, unde vorbește cu pasiune despre cărțile citite.
Recent, Andreea a pus bazele unui târg de carte second hand, Shop My Library, primul de acest fel dedicat exclusiv cărților. Aplaud inițiativa ei, am participat la ambele ediții de până acum și voi participa și la ediția din 10 februarie.

Față de alte târguri, la Shop My Library expozanții sunt blogeri sau cititori, iar prețurile sunt cu peste 50% mai mici decât în librării. Acesta este și motivul pentru care aplaud inițiativa Andreei de a pune bazele unui târg de carte second hand, pentru că astfel pot achiziționa cărți bune și cititorii care poate că nu au alocat un buget mare pentru cărți.
Și mă mai bucur de atmosfera caldă și informală de la Shop My Library – eu am plecat întotdeauna cu zâmbetul pe buze de acolo, cu noi prietenii și cu discuții fascinante despre literatură.
Despre acest târg, literatură și recomandări citiți mai jos.
Ești implicata în lumea cărților în trei ipostaze: cea de cititor, cea de promoter cultural și cea de blogger de carte. Cu care te identifici cel mai mult?
Cred că toate celelalte ipostaze sunt declinate din cea de cititor și tot ea este, totodată, ipostaza în care mă regăsesc cel mai bine. Apoi vine ipostaza de blogger de carte, pentru că îmi consider blogul o carte de vizită a activității mele de zi cu zi. Și, nu în ultimul rând, ipostaza de coordonator al departamentului de marketing al Cartepedia mă plasează în acel mic procent de oameni care reușesc să îmbine perfect pasiunea cu ceea ce fac zi de zi.

Recent ai început o serie de târguri de carte, Shop My Library – târg de carte cu prețuri mici. De unde a venit această idee?
Mă uitam mereu la cât de multe evenimente se organizează în nișa de fashion și mă gândeam: noi, în lumea cărților, de ce nu am face ceva similar? Apoi i-am cunoscut pe cei de la Asociația Respiro care au multe proiecte faine în desfășurare și, imediat ce am văzut spațiul, mi-am zis: aici vreau să implementez acest proiect! Am avut parte de susținerea lor din primul moment, ceea ce m-a bucurat nespus. Conceptul în sine, însă, a venit dintr-o nevoie: aceea de a-mi elibera casa de multele cărți pe care le dețin. Sunt departe de a colecționa obiecte care nu-mi aduc bucurie, dar nici prin minimalism nu mă identific 100%. Asta ca să explic de ce nu le-am donat pur și simplu. Apoi am ajuns la un eveniment din categoria „Shop my closet” organizat de o bloggeriță de la noi și mi-am zis că vreau să fac și eu asta cu cărțile mele. Am început cu pași timizi, scriindu-le câtorva persoane care mi s-au părut mie interesante și am făcut o ediție de test. Feedback-ul a fost atât de pozitiv încât mi-am dat seama până la finalul zilei că trebuie să repetăm experiența cât mai des posibil.

De ce este important să organizăm și să participăm la astfel de evenimente? (în contextul în care în Romania consumul de carte este scăzut)
Eu nu fac parte din categoria celor care arată cu degetul și nu-mi place să spun că România nu citește. Cred că noi, oamenii de comunicare din domeniul editorial, precum și bloggerii de carte, avem o responsabilitate în a ajuta oamenii să-și găsească cărțile potrivite. Evenimentele pe care le organizez, chiar și la un nivel micro, vor să încurajeze lectura și să coboare cartea de pe piedestalul pe care e pusă adesea. Cartea nu este un produs elitist, mai ales în contextul în care astăzi se scrie pentru oricine. În plus Shop my library mi se pare o ocazie perfectă de networking și de a cunoaște oameni cu aceeași pasiune.
Ce aduce în plus Shop My Library față de alte târguri de carte?
Este primul târg de carte cu cărți second hand și cred că era nevoie de așa ceva în peisajul românesc. Așa cum avem târguri second hand pentru domenii precum fashion sau home deco, cred că merităm, noi cititorii, un târg al nostru. Firește, prețurile sunt mult mai mici decât în librării și astfel pot achiziționa cărți și persoane care au un buget mai redus pentru cumpărături. Aud destul de des persoane care spun că ar citi mai mult, dar că bugetul nu le permite. Prin Shop My Library oferim șansa tuturor să cumpere titluri bune la prețuri avantajoase. Și totodată cititorii sau bloggerii de carte care au prea multe cărți au un loc unde să le vândă.
Spre deosebire de alte târguri, expozanții nu sunt edituri sau librării, ci cititorii sau bloggerii de carte. Astfel, se pot crea conexiuni, cum dealtfel s-a întâmplat la celelalte ediții ale târgului. Fiind un târg mai mic, se leagă discuții mult mai ușor între cititori și bloggeri, atmosfera fiind mai prietenoasă și informală față de târgurile mari precum Gaudeamus, care pot fi ușor intimidante pentru public. Am primit multe reacții pozitive legate de asta de la cei care au participat – majoritatea mi-au spus că le-a plăcut atmosfera caldă și prietenoasă de la eveniment.
Nu în ultimul rând, Respiro Lounge, locul unde organizez târgul, arată minunat și îți dă o stare de bine. La fiecare ediție am avut amenajat un mic colț unde vizitatorii puteau să bea un ceai și să se bucure de prăjituri, din partea casei. Și, bineînțeles, să citească.


Vorbește-mi puțin despre edițiile anterioare și despre cea în pregătire, din 10 februarie.
Dincolo de „punerea în scenă” a conceptului despre care ți-am povestit mai sus, am încercat să țes o poveste pentru fiecare dintre ediții. Astfel, la prima ediție, cea din noiembrie, am organizat book blogger’s edition ca să marchez cumva ideea că la acest eveniment poți „scotoci” în voie prin bibliotecile celor pe care îi citești și care te inspiră cu articolele lor. În decembrie, pentru că eram în plină goană după cadouri, am organizat un blind date with a book, iar pentru ediția viitoare, cea de pe 10 februarie, am vrut să ne jucăm puțin cu ideea de Luna iubirii așa că toate cărțile își vor descrie „cititorul ideal” prin intermediul unui bilețel, ca alegerea să fie mai ușoară.

Ce cărți s-au vândut cel mai bine în edițiile anteriore?
Cred că s-a mers mult pe cărți noi (apărute în ultimii 2-3 ani), atât ficțiune, cât și dezvoltare personală. Însă la târg au existat toate genurile și subgenurile literare la care s-ar putea gândi cineva, de la cărți românești publicate la edituri mici și până la bestseller-uri de pe lista New York Times.
Ce bloggeri au participat până acum? Cine va participa la ediția din 10 februarie?
M-am îndepărtat de conceptul de „târg dedicat exclusiv bloggerilor de carte” de la a doua ediție pentru că nu am vrut să devină un eveniment care să excludă, ci unul care să unească. „Veteranele” de la târg sunt Luisa Ene de la cărțicafeașitutun.ro și Georgiana de la Jurnalul unei cititoare.
La ce prețuri să se aștepte cei care vor veni la târg?
Prețuri mici de tot. 🙂 Mi se pare important să facem diferența între un târg second hand și unul de prezentare a noutăților (cum sunt Gaudeamus și Bookfest). Astfel, titlurile au prețuri de anticariat sau specifice zilele de reduceri masive de pe site-urile librăriilor online, cu reduceri față de prețul de librărie între 30% și până la 80%. Pe scurt, între 5 și 30 de lei.
Cu ce te-a ajutat pe tine cititul și cum ai convinge pe cineva să își petreacă timpul citind?

Pe mine cititul m-a ajutat să mă dezvolt ca om și am făcut din susținerea lui o adevărată cauză. Cred că e foarte important să recomanzi cărți gândindu-te în primul rând la omul din fața ta. Degeaba iubești tu cărțile clasice, dacă ai în față pe cineva care nu are răbdarea să parcurgă o carte a cărei acțiune se petrece pe câteva sute de pagini.
Recomandări de lecturi pentru 2019?
Aș putea să mă întind pe zece pagini, dar încerc să fiu rezonabilă. Un top 3 lecturi de bifat în 2019 consider că sunt „Sapiens” a lui Harari (pentru oricine își dorește să afle de unde venim și de ce am evoluat în felul acesta, ca specie), „Teatralogia Elenei Ferrante” (pur și simplu mi se pare genul de serie care se citește dintr-o suflare și care atinge extrem de multe teme, ca să nu mai vorbesc de scriitura superbă) și „O viață măruntă” (cea mai bună carte de ficțiune citită de mine în 2018).
***
Vă aștept la târg, dacă sunteți în București pe data de 10 februarie. Am pregătit titluri minunate, pentru oameni minunați ca voi! Și la fel ca la celelalte două ediții, vom avea și un loc de citit, cu prăjituri gustoase și ceaiuri aromate. 🙂

2 comments
Nelson - January 31, 2019 12:20 pm
Deci practic acest târg este un fel de anticariat, este ca și cum este reinventată roata. Mi s-ar părea mai inspirat să fie promovate anticariatele unde se găsesc cărți bune second hand la prețuri și mai avantajoase decât o reducere 50%. Am cumpărat numeroase cărți bune la prețuri mici, chit că unele dintre ele erau ediții vechi, și-au meritat bănuții.
Luisa Ene - February 1, 2019 11:23 am
Sunt cărți second hand, este adevărat, ca la un aticariat. Diferența este că acesta e un târg, unde cititorii își pot vinde cărțile, nu un magazin. Și eu am găsit numeroase cărți bune la anticariate, cât despre promovarea lor, am scris de nenumărate ori despre anticariate de unde se pot achiziționa cărți la prețuri bune și unde au titluri interesante. 🙂