Benjamin Franklin este unul dintre părinții fondatori ai Americii și o figură venerată în lumea politicii, dar eu îl apreciez în special pentru scrierile sale. Autobiografia sa este una dintre cele mai bune cărți de dezvoltare personală pe care le-am citit vreodată. Sunt total de acord cu ceea ce spunea Benjamin Vaughan într-o scrisoare, despre autobiografia lui Benjamin Franklin:
Aproape pe nesimțite, ea le insuflă tinerilor hotărârea de a se strădui să devină tot atât de buni și de remarcabili precum autorul.
Biblioteca mi-a oferit mijloace de perfecționare prin studiu constant. Cititul a fost singura distracție pe care mi-am îngăduit-o. Nu pierdeam timpul în taverne, la jocuri de noroc sau cu fleacuri de vreun fel sau altul.
Din momentul în care am citit fraza de mai sus, Povestea vietii mele – Benjamin Franklin (Autobiografia) m-a cucerit iremediabil. Prin autobiografia sa, Benjamin Franklin ne introduce în lumea Americii coloniale de secol XVIII. Sinceritatea cu care ne dezvăluie detaliile vieții sale este cuceritoare, iar lecțiile de viață pe care ni le împărtășește sunt la fel de prețioase și acum.
De origini umile (fiu al unui lumânărar), Franklin a reușit să își depășească condiția prin sarguința, perseverența, ambiția și firea sa întreprinzătoare. În cartea aceasta, el povestește exact cum a devenit un om mai bun și cum a devenit unul dintre cei mai influenți și cunoscuți oameni ai vremii sale. S-a străduit toată viața să obțină cele mai mari virtuți accesibile unui om, documentând acest parcurs în autobiografia sa.
A organizat prima bibliotecă publică din America și a contribuit la înființarea Universității din Pennsylvania. Din 1785 până în 1788, a îndeplinit funcția de guvernator al statului Pennsylvania. De asemenea, a fost un scriitor de marcă, editor, politician, om de știință, inventator și diplomat.
În istoria fizicii ocupă un loc important datorită descoperirilor sale cu privire la electricitate. A inventat paratrăsnetul și lentilele bifocale. A militat neobosit pentru unitatea coloniala și a apărat interesele americane în fața britanicilor. A fost primul ambasador american în Franța, convingandu-i pe francezi să intervină în Războiul de Independență al Statelor Unite.
Din autobiografia sa m-au impresionat regulile pentru a deveni un om mai bun, pe care și le-a impus singur. Le transcriu mai jos și recomand cartea persoanelor care vor să-și lustruiască personalitatea și să devină cea mai bună variantă a lor.
12 reguli pe care Benjamin Franklin s-a străduit să le aplice în viața de zi cu zi, pentru a deveni o persoană mai bună.
Temperanța
Nu mânca până te prostești, nu bea până devii euforic.
Tăcerea
Nu vorbi decât lucruri care sunt spre folosul altora sau al tău; evită conversațiile ușuratice.
Ordinea
Găsește un loc pentru fiecare dintre lucrurile tale; găsește un timp pentru fiecare treabă.
Hotărârea
Hotărăște-te să îndeplinești ceea ce trebuie; îndeplinește fără greș tot ce ai hotărât.
Cumpătarea
Nu cheltui decât cu scopul de a face bine altora sau ție însuți; adică nu irosi nimic.
Sârguința
Nu pierde timpul; ocupă-te întotdeauna de ceva folositor; renunță la toate acțiunile inutile.
Sinceritatea
Nu te folosi de șiretlicuri vătămătoare; gândește nevinovat și drept; și dacă vorbești, vorbește în același fel.
Dreptatea
Nu neîndreptăți pe nimeni făcând un rău sau nefăcând un bine pe care ești dator să îl faci.
Moderația
Evită extremele; nu cultiva resentimente, chiar dacă crezi că merită.
Curățenia
Nu îngădui nici o impuritate pe trupul tău, pe hainele tale sau în odaia ta.
Liniștea
Nu te lăsa deranjat de fleacuri sau de accidente obișnuite ori inevitabile.
Smerenia
Imită-i pe Isus și pe Socrate.