Cărțile lui Hemingway te ajută să îți limpezești felul de a gândi și de a te exprima

Vă recomand un scriitor minunat, Ernest Hemingway, care prin scriitura sa vă poate ajuta să vă limpeziți felul de a gândi și de a vă exprima.

Pe Ernest Hemingway l-am descoperit în facultate și de atunci mi-a rămas în suflet. În general îmi plac scriitorii pentru poveștile lor, însă Hemingway este o excepție: pe el îl apreciez pentru stilul său de scris, pentru felul în care spune o poveste, mai degrabă decât pentru povestea în sine. Este genul de autor pe care ar trebui să îl citești dacă vrei să îți limpezești și clarifici gândirea și scrisul. Are un stil telegrafic, ușor sec și aproape complet lipsit de sentimentalism. Și cred că în asta constă de fapt forța scriiturii sale. Subiectele dramatice pe care le abordează, precum războiul sau iubirile neîmplinite, vin în constrast cu felul lipsit de sentimentalism în care le descrie. Iar acest contrast reușește să emoționeze cititorul, poate mai mult decât o fac scriitorii mai sentimentali, cu o scriitură plină de dramatism și înlorituri. Asta se întâmplă pentru că prin felul său sec de a prezenta drame îți arată că de fapt așa este viața, cu multă durere în interiorul nostru și în jur, și nu este cazul să ne exagerăm sentimentele și angoasele, să facem drame, cu alte cuvinte. Din felul său de a scrie și de a prezenta evenimente tragice, putem trage o lecție prețioasă:

Să luăm viața așa cum e ea. Să nu dramatizăm mai mult decât este cazul. Să ne resemnăm cu ideea că în viață ai parte și de bune, și de rele, iar dacă exagerezi și dramatizezi evenimentele negative, îți faci rău și ratezi momentul.

Am recitit zilele acestea 2 dintre cărțile sale, Fiesta și Adio, arme și mi-au plăcut cel puțin la fel de mult ca la prima lectură, ba poate chiar mai mult, pentru că acum sunt mai matură și înțeleg altfel anumite teme pe care le pune în discuție. Plus că, între timp, am vizitat și casa lui din Florida, Key West, și am aflat mai multe detalii despre viața sa tumultoasă. A fost un suflet zbuciumat, cu o viață deloc ușoară: a luptat pe front, a avut mai multe soții și a fost dependent de băutură. De fapt, viața sa nu este mai puțin fascinantă decât literatura sa, și a inspirat numeroase romane și filme. De exemplu, căsătoria cu prima sa iubire, Hadley Richardson, a inspirat bestseller-ul Soția din Paris.

Acasă la Hemingway, 2018. foto: Instagram Luisa Ene

Nu cred că Hemingway este o lectură potrivită pentru oricine, poveștile sale nu sunt comerciale, și cu atât mai puțin stilul său de a scrie. Însă eu cred că ar trebui să îi dați o șansă, mai ales dacă vreți să vă limpeziți și simplificați modul de gândire și exprimare. ️

Dealtfel, Hemingway este renumit pentru faptul că poate transmite atât de multe prin propoziții scurte, de impact. Cea mai scurtă poveste din lume îi este atribuită lui și are 6 cuvinte:

For sale: baby shoes, never worn.

De vânzare: pantofi de copil, niciodată purtați.

Prin 6 cuvinte te face să înțelegi o adevărată poveste: dacă nu sunt purtați niciodată, înseamnă că bebelușul a decedat? Aceasta este varianta tragică de interpretare, dar poate părinții bebelușului pur și simplu au achiziționat prea mulți pantofi, iar bebelușul a crescut până să apuce să îi poarte. Iar presupunerile pornind de la aceste 6 cuvinte sunt nenumărate. În asta constă forța scriiturii sale, în grija prin își compune propozițiile sale telegrafice, care deși simple la o primă vedere, cuprind un întreg univers.

Închei cu o mică mostră a stilului său ușor sec:

Toată viața am dorit să fac o asemenea călătorie în America de Sud. Dar până oi izbuti să o fac, am să ajung la adânci bătrâneți. Fii liniștit, l-am încurajat eu. Toate țările arată așa cum le vezi în filme.

Hemingway, Fiesta

Iar dacă vreți să aflați mai multe despre Hemingway, citiți și articolul despre vizita pe care am făcut-o în Key West, Florida, la casa unde și-a petrecut mare parte a vieții și unde a scris capodoperele sale. De asemenea, am scris și despre Soția din Paris, roman inspirat de viața lui.

Iar dacă vă plac micro recenziile, urmăriți contul meu de Instagram, unde public zilnic impresii, pe scurt, despre cărțile citite.

Comments

comments

Have your say